Ihmiset uupuvat ja väsyvät työhönsä

Olen seurannut ihmisten töissä käyntiä. Moni ihminen on väsynyt ja uupunut, yhtä lailla niin miehet kuin naisetkin. Töitä on kaikilla liikaa ja vastuu painaa meitä jokaista yhä vaan enemmän.

Pitikö tekniikan kuitenkin helpottaa ihmisen työpanosta? Pitikö myös digitalisaation auttaa ihmistä ja helpottaa ihmisen työtaakkaa? Nyt työssä jaksaminen ja siitä nauttiminen tuntuu kuitenkin aivan päinvastaiselta. Esimerkkinä olkoon kuuluisa hoitoala. Yleinen luulo ihmisillä on, että hoitajat vain istuvat kansliassa, ja niinhän se onkin. Meidät on kuitenkin pakotettu istumaan kansliaan tietokoneiden ja puhelimien ääreen. Kaikki on kirjattava ylös hoidettavista potilaista, niin kuin myös vanhainkodin asukkaista. Tietokoneohjelmia uusitaan osin vaikeaselkoisemmiksi ja hoitajien on opittava kaiken muun työn ohella käyttämään niitä. Vanhainkodin asukkaistakin joudumme kirjaamaan kaiken mahdollisen ylös. Ehkä kirjaukset on sitä varten, jos asukkaille sattuu jotain, niin kirjauksista voi aina tarkistaa, miten vanhuksia on hoidettu ja lääkitty.

Kaikki tämä tietokoneiden ääressä istuminen on pois varsinaisesta työstä ja ihmisten kanssa seurustelusta. Seurustelua ja kanssakäymistä hoidossamme olevien ihmisten kanssa ei edelleenkään katsota työksi. Me mieluummin lääkitsemme ihmisiä kuin annamme heille läsnäolevaa aikaamme. Itselleni sanottiin ollessani nuori hoitaja, että siellä se vain istuu lasten kanssa eikä tee töitä.

Eivätkä yksistään hoitajat ole väsyneitä. Väsymys ja uupumus kattaa koko työkenttämme. Meiltä ihmisiltä vaaditaan liikaa. Olemme hiljalleen muuttumassa osaksi kylmää ja tunteetonta koneistoa. Ihmisten kohtaamiseen ja hyvän mielen tuottamiseen ei työpaikoilla ole aikaa. Se ei liene sallittuakaan, sillä tuottavuushan siitä kärsii. Kuinka kauan sinä ihminen jaksat elää tällaista elämää? Onneksi valo, lämpö ja ihmisten välinen rakkaus on lähestymässä meitä. Ottakaamme se kaikki hyvyys vastaan, sillä meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin antaa inhimillisyydelle enemmän tilaa ihan kaikkialla. Ja niin me tulemme voimaan paremmin.

 

birgitta-wulf

Lapset ovat sydäntäni lähellä, varsinkin huostaanotetut lapset. Perheitä on tuettava jotta huostaanottoja ei tapahtuisi. Myös ympäristöasiat koskettavat sydäntäni, siitä kertoo luomani Roskisnalle hahmo, roskisnalle.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu