Petteri Orpo – petit lupauksesi

Kerroit kokoomuksen tilaisuudessa 26.1.2019 että seuraavan hallituksen on paneuduttava nuorten ja perheiden  pahoinvoinnin ennaltaehkäisyyn. Tässä suoraan lainaus hänen kirjoituksestaan. Emme kyllä allekirjoita pysyvää adoptiota, emmekä sitä että nuoren olisi saatava olla sijaishuoltopaikassaan toisen asteen koulutukseen asti.

 

Tässä Petterin lupaukset sanasta sanaan kopioituna.

”Tulevan hallituksen on otettava nuorten syrjäytymisen ehkäisy kärkitavoitteeksi. Näin esittää Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo. Hän lisäisi perheille varhaista tukea ja siirtäisi lastensuojelun painopistettä ennalta ehkäisevään työhön.

Valtiovarainministerin mukaan nuorten syrjäytyminen on vakava ongelma, joka näkyy muun muassa korkeina huostaanottojen määrinä. Orpo esitti ajatuksen Educa-messuilla järjestettävässä OAJ:n puoluejohtajapaneelissa.

– 18 000 kodin ulkopuolelle sijoitettua lasta on liikaa. Teini-ikäisten huostaanottojen kasvava määrä kertoo siitä, että ongelmia ei nyt ehkäistä riittävän ajoissa, Petteri Orpo sanoo.

Painopistettä työssä syrjäytymistä vastaan on siirrettävä varhaisemmaksi, Orpo vaatii. Perheelle pienikin apu riittävän aikaisessa vaiheessa voi estää sellaisia ongelmia, joiden hoitaminen myöhemmin on vaikeaa ja kallista.

– Lapsen syrjäytymisriski voitaisiin havaita esimerkiksi päiväkodissa, ja siksi varhaiskasvatukseen osallistumista pitää edistää, Orpo sanoo.

Orpon mukaan tarvitaan lisää tiedon jakamista eri toimijoiden välillä, jotta apu löytää sitä tarvitsevat. Päiväkodit, neuvolat, koulut, sosiaalitoimi ja lastensuojelu tarvitsevat yhteistyötä lasten ja perheiden parhaaksi.

– Nykyään moni kyselee, mihin yhteiskunnan rahat oikein menevät, kun eniten apua tarvitsevat eivät pääse palvelujen piiriin. Syntyy tunne, että kenelläkään ei ole kokonaiskäsitystä perheen tilanteesta, ja neuvottomuus vain kasvaa. Ihmisen tarpeiden on oltava keskipiste, ja palvelujen on oltava saatavilla silloin kun niitä tarvitaan, Orpo sanoo.

Nuorten syrjäytymisen ehkäisy on mitattavissa oleva tavoite, ja tulevan hallituksen on käännettävä indikaattorit myönteiseen suuntaan.

Kokoomus ehdottaa ohjelmassaan ”Maailman paras maa lapsille ja perheille” useita toimia nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi:

  •  Lasten ja perheiden palvelut rakennetaan lasten ja perheiden palvelutarpeiden ja elämäntilanteiden ympärille, ei enää organisaatio- ja hallinnonalalähtöisesti.
  • Panostetaan lapsiperheiden kotipalveluun. Kotipalvelu on tärkeää matalan kynnyksen ennaltaehkäisevää työtä, jolla voidaan auttaa uupumusta perheissä.
  • Nostetaan varhaiskasvatuksen osallistumisastetta, sillä se on tehokkainta syrjäytymisen ennaltaehkäisyä.
  • Tarjotaan jokaiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuus vähintään yhteen mieluisaan harrastukseen.
  • Perhe on lapselle paras mahdollinen kasvupaikka. Perhesijoituksen on oltava vahva prioriteetti lastensuojelussa, perhehoitajien sosiaaliturvaa on kehitettävä ja adoptio on kirjattava lastensuojelulakiin osaksi lastensuojelun palettia.
  • Lastensuojelun piirissä olevien lasten ja nuorten koulunkäynnin varmistamiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Varmistetaan että lastensuojelun piirissä olevilla lapsilla on riittävät mahdollisuudet peruskoulun loppuunsaattamiseen ja toisen asteen koulutuksen suorittamiseen. Nuoren on voitava jäädä asumaan sijaishuoltopaikkaan toisen asteen koulutuksen loppuun saattamiseen.”
birgitta-wulf

Lapset ovat sydäntäni lähellä, varsinkin huostaanotetut lapset. Perheitä on tuettava, jotta huostaanottoja ei tapahtuisi. Myös ympäristöasiat koskettavat sydäntäni, siitä kertoo luomani Roskisnalle hahmo, roskisnalle.wordpress.com Olen myös kirjoittanut kirjan Katoava ihmisyys, johon olen koonnut vuosia sitten kirjoittamiani mielipidekirjoituksia. Kirjan saa myös äänikirjana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu