Laadukkaat, terveelliset asuinympäristöt

Uusimpien tutkimusten mukaan kaupunkien tiivistäminen, korkea rakentaminen ja keskusta-alueilla ilman autoa asuminen ovat epäekologisempi vaihtoehto kuin inhimillinen mittakaava ja asuminen kauempana keskustoista.

Uutta tutkimustietoa ovat tuoneet esiin esim. tutkijatohtori Juudit Ottelin ja arkkitehti/tekniikan tohtori Harri Hautajärvi.

Tutkijatohtori Juudit Ottelinin PowerPoint-esitys 18.2.2021:
https://www.slideshare.net/OrsiResearch/orsi-roundtable-18221-juudit-ottelin-talouskasvu-ja-hiilijalanjljet-kaupunkisuunnittelun-nkkulmasta

Polttomoottoriautojen käyttö tutkimusaineistona kertoo, että vähäpäästöisen autoilun lisääntyessä tulokset muuttuvat ilmeisesti vieläkin enemmän ei-keskusta-alueiden eduksi.

Tutklttua tietoa ovat myös luontoyhteyden tärkeys ja kaupunkiympäristöjen elimistössä aiheuttamat stressireaktiot. Voimme siis hyvillä mielin suunnitella asumista entistä enemmän ekologisuus, viihtyisyys ja asumisterveys etusijalla. Tehokkuuteen ja määrällisiin tavoitteisiin perustuvat suunnitteluperiaatteet on syytä hylätä vanhanaikaisina.

Tehokkuusajatteluun liittyy myös nykyinen pientaloalueiden täydennysrakentaminen. On surullista nähdä kauniisti ympäristöönsä istuvien rakennusten kylkeen rakentuvan uudisrakennuksia vieri viereen siten, että harmonia olemassa olevan rakennetun ympäristön ja luonnon kanssa puuttuu.

MRL antaisi kuitenkin keinot estää tämä ympäristöönsä sopimaton rakentaminen, jos lainkohtia vain haluttaisiin soveltaa. MRL:n

– §5 edellyttää rakennetun ympäristön kauneutta, kulttuuriarvojen vaalimista ja luontoarvojen säilymistä.

– §12 edellyttää esteettisesti tasapainoisen elinympäristön aikaansaamista.

– §117 edellyttää rakennuksen soveltumista rakennettuun ympäristöön ja maisemaan sekä kauneuden ja sopusuhtaisuuden vaatimusten täyttämistä.

– §118 edellyttää, ettei kaupunkikuvaa turmella.

Espoossa on puutteita myös valtuuston ekologista rakentamista koskevien päätösten jalkauttamisessa poikkeus- ja rakennuslupiin.

Rakentamiseen liittyvä päätöksenteko on syytä pikaisesti päivittää vastaamaan uusinta tutkimustietoa ja MRL:n vaatimuksia.

0
BirgittaJohansson
Muut Espoo
Ehdolla kuntavaaleissa

Ympäristöpuolueen puheenjohtaja. MuM, opettaja, yrittäjä, muusikko, luonnonystävä, urheilija, koiraihminen. Luottamustoimia sitoutumattomana Espoossa, aiemmin Siuntiossa.

Ympäristöpuolueen kuntavaaliehdokas 2021 Espoossa.
www.ymparistopuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu