Kalastusasetuksen luonnos on kalastuslain hengen vastainen

Kalastuslain uudistus, jonka edellinen eduskunta sai viime töinään tehtyä, oli vuosien mittainen prosessi. Uusi laki astuu voimaan vuoden vaihteessa, jolloin viime vuosisadan kalastuspoliittiset virheet piti saada korjattua. Lain perusteluissa tärkeimmät asennemuutokset olivat luontaisen lisääntymisen tukeminen jatkuvien tuki-istutusten sijaan ja uhanalaisten vaelluskalojen tukeminen.

Viime keväänä oli kierroksella asetusluonnos, jossa määriteltiin tarkemmin kuinka nämä tavoitteet saavutetaan. Luonnoksessa määriteltiin mm. kuhan alamitaksi sisävesissä 45 cm. Se on melkein riittävä alamitta takaamaan ensimmäinen kutu, joka tapahtuu vähän vesistöstä riippuen 45-52 sentin kokoisilla emokaloilla. Samoin lohen ja taimenen 60 sentin alamitat olisivat suosineet kalojen kasvamista järkevään pyyntikokoon, mutta ennen muuta kutukypsiksi saakka.

Kun näytti todennäköiseltä, että seuraava hallitus on Keskustan johtama, niin varsinaisen asetuksen valmistelu pantiin ministeriössä jäihin. Kesällä ministeriössä ei enää kuunneltu muiden kuin kalanviljelijöiden ja kaupallisten kalastajien lobbausta. Sen näköinen tuore asetusluonnos sitten onkin. Enää ei suojella uhanalaisia kaloja, eikä tueta luontaista lisääntymistä. Nyt suojellaan kalanviljelijöiden istukasbisneksen jatkumista.

Näennäisesti kuhan alamitta nousee ensi vuonna merkittävästi 37 -> 42 senttiin. Biologisin perustein olisi tarvittu tuplasti suurempi korotus, jolla luontainen lisääntyminen varmistetaan.

Ylivoimaisesti pahin ongelma on taimenen suhteen. Luontaiset lisääntymisalueet ovat harvassa ja luontaiset kannat joko uhanalaisia tai äärimmäisen uhanalaisia. Nykyinen suojeluperusteinen taimenen alamitta 60 cm lasketaan asetusehdotuksessa 50 senttiin. Lisäksi Ely-keskukselle annetaan oikeus poiketa tästä 20% alaspäin eväleikattujen istukkaiden osalta. Ainoa syy tähän 40 sentin istukastaimenen alamittaan on halu istuttaa "onkikokoista" taimenta koskikohteisiin kalastettavaksi. Samalla häiritään harvojen kutupaikkojen luontaista lisääntymistä merkittävästi ja tuodaan degeneroitunutta laitoskantaa samoille kutupaikoille. Tämä on suorastaan törkeää.

Todella ikävä muutos oli myös äärimmäisen uhanalaisen Saimaan nieriän rauhoitusalueen rankka rajoittaminen lähinnä Kuolimoon ja sen läheisiin vesiin. Sillä on kuitenkin paljon rajallisempi vaikutus kuin noilla kahdella aikaisemmalla. Tosin mahdollinen sukupuutto on pysyvä ilmiö.

En odota, että nykyhallitus korjaisi virheensä ja lain hengen vastaisen asetusluonnoksen. Jos myönteisiä piirteitä haluaa nähdä, niin luonto on toistaiseksi kyennyt toipumaan keskustalaisesta luontovihasta. Tosin monen lajin osalta edelleen heilutaan aivan veitsen terällä ja paikallisiin oloihin sopeutuneita geenipopulaatioita on menetetty pysyvästi.

Vaaleissahan nämäkin asiat voi aikanaan korjata jos siihen on kansalla haluja.

 

buimonen
Vihreät Loviisa

Töitä teen liiketoiminnan ja tietotekniikan välimaastossa järjestelmähankkeita suunnitellen ja vetäen. Vapaa-ajankalastuksen järjestö- ja nuorisotoiminta vie erittäin paljon vapaa-ajasta. Lempiaiheitani ovat luonnonsuojelu, tiede ja talous. Olen myös suvakki ja federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu