Alumiiniakut uusiutuvan energian varastoksi

Akkuteknologian kehitys on pitkään pyörinyt lähinnä litium-pohjaisten akkujen ympärillä. Litium on kevein metalli joka on myös kemiallisesti melko ärhäkästi reagoiva. Valitettavasti kuitenkin sen verran harvinainen, että keveiden akkujen kysyntää olisi enemmän kuin raaka-aineita on tarjolla. Siksi litiumakkujen hintataso on pysynyt korkeana. Myöskään käytettyjen akkujen kierrättäminen ei ole erityisen helppoa. Sähköautojen invaasio tai ainakin odotukset siitä nojaavat edelleen litium-pohjaisiin akkuihin.

Edullisia akkuja tarvittaisiin moniin muihin sovelluksiin. Aurinko- ja tuulienergian lyhytaikainen puskurivarastointi olisi helpointa hoitaa akuilla.

Ruotsalaiset tutkijat ovatkin kääntäneet katseensa alumiinin mahdollisuuksiin akkumetalliksi. Alumiini on yleinen, edullinen sekä helposti kierrätettävä metalli. Hyviä tuloksia on saatu aikaan vaihtamalla grafiitti antrakinoniin. Näin nykyisten alumiiniakkujen energiatiheys on saatu tuplattua. Tutkijat tosin haluaisivat vaihtaa vielä elektrolyyttinä käyttämänsä kloorin johonkin ympäristön kannalta miellyttävämpään aineeseen.

Mukavaa havaita, että vähitellen tuo litiumin muodostamaa pullonkaulaa akkuteknologiassa saadaan avarrettua ainakin niissä sovelluksissa, joissa akuston paino ei ole se ratkaisevin tekijä. Ehkä alumiiniakut valtaavat aikanaan myös ajoneuvot. Nyt niistä odotetaan ratkaisua uusiutuvan energian varastoksi.

buimonen

Töitä teen liiketoiminnan ja tietotekniikan välimaastossa järjestelmähankkeita suunnitellen ja vetäen. Vapaa-ajankalastuksen järjestö- ja nuorisotoiminta vie erittäin paljon vapaa-ajasta. Lempiaiheitani ovat luonnonsuojelu, tiede ja talous. Olen myös suvakki ja federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu