Huimasti halvempaa rakettiteknologiaa

Äärimmäisen mielenkiintoista on huomata, että joku on halunnut ajatella uusiksi satelliittien ja muun tekniikan laukaisemisen maan kiertoradalle. Nykyinen 60-luvulta peräisin oleva idea käyttää kantorakettia, jonka hyötykuormasta valtaosa on polttoainetta, saattaa pian eläköityä tai ainakin jäädä vain ihmisten lennättämistä varten.

Spinlaunch on kehittänyt lingon, jolla raketin lähtönopeus maasta saadaan noin 8000 km/h pelkän tyhjiössä kerätyn alkuvauhdin ansiosta. Tuollaisia G-voimia kestävät vain tekniset laitteet. Ihmisestä tulisi nopeasti muusia.

Ohessä video testiraketin laukaisusta pienen mittakaavan laitteessa. Seuraavaksi sitten rakennetaan laite, jolla hyötykuorma saadaan 200 kg tuntumaan ja raketti voidaan käyttää uudelleen. Laukaisun hinnaksi arvioidaan 10% nykyisestä ja rakettipolttoainetta säästyy 75%. Rakettimoottori käynnistetään vasta korkealla yläilmakehässä. Muitakin mielenkiintoisia videoita löydät hakusanalla ”Spinlaunch”

Toki ihmiskunnan kannattaa mietti kuinka paljon avaruusromua halutaan kiertoradalle vaikka se olisi kuinka halpaa. Veikkaisin silti, että esimerkiksi satelliittipuhelujen hinta romahtaisi tämän vuoksi.

+1
buimonen
Vihreät Loviisa
Ehdolla aluevaaleissa

Töitä teen liiketoiminnan ja tietotekniikan välimaastossa järjestelmähankkeita suunnitellen ja vetäen. Vapaa-ajankalastuksen järjestö- ja nuorisotoiminta vie erittäin paljon vapaa-ajasta. Lempiaiheitani ovat luonnonsuojelu, tiede ja talous. Olen myös suvakki ja federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu