Hyvinvointialueista kuntauudistukseen

Aikaisemmin Sote-uudistuksen vesittyminen viidestä sote-alueesta Keskustan maakuntahimmeliin jurppi vimmatusti. Sokea Reetakin näki, että maakunnat ovat liian pieni yksikkö voidakseen tuottaa meille kohtuuhintaiset sote-palvelut. Ihan niin kuin jokainen hoksaa, että kuntia on edelleen ainakin tuplamäärä. Viimeiset parikymmentä vuotta ollaan kipuiltu kuntakentän kanssa, jossa fuusioiden jälkeiset irtisanomissuojat betonoivat kalliin ja tehottoman kunnallishallinnon. Kun huonoille tavoille opeteltiin viisi vuotta, niin ei niistä ihan helposti eroonkaan päästä.

Nyt asetan toivoni siihen, että kun saamme viimein ne hyvinvointialueiksi nimetyt maakunnat, niin pian hoksaamme niistä muodostuvan ihmisten mielissäkin oikean kokoiset kunnat. Nykyisillehän jää melko vähän tehtäviä ja rahaa kunnanvaltuutettujen piirileikkejä varten.

Ensin siis saadaan hyvinvointialueet, joihin kunnat yhdistyvät. Sitten hoksataan, että pitää saada entisten läänien kokoiset sotealueet, jotta terveydenhoito ja pelastustoimi kykenevät järkevään toimintaan. Lopulta kaikki siis päätyy hyvin kepuilusta huolimatta tai juuri siksi. Suunnilleen sukupolven verran se ottaa, mutta demokratia on hidas tapa muuttaa maailmaa.

buimonen
Vihreät Loviisa

Töitä teen liiketoiminnan ja tietotekniikan välimaastossa järjestelmähankkeita suunnitellen ja vetäen. Vapaa-ajankalastuksen järjestö- ja nuorisotoiminta vie erittäin paljon vapaa-ajasta. Lempiaiheitani ovat luonnonsuojelu, tiede ja talous. Olen myös suvakki ja federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu