Oletko tavallinen vihreä mies? 

Vaalitappionsa jälkeen nuoret vihreät naiset ovat ihmetelleet miksi näin pääsi taas käymään. Olen aikaisemminkin tarjonnut kannatusongelmaan ratkaisuksi ihan tavallisia vihreitä miehiä. Millaisia nämä arvoitukselliset olennot sitten ovat? Ainakaan he eivät tunnista itseään niistä stereotypioista joita poliittiset vastustajat ja moni äänestäjäkin on vihreisiin liittänyt.

Tavallinen vihreä mies on iätön. Voi olla nuori tai vanha, mutta henkisesti aina nuorekas ja valmis oppimaan ja kokeilemaan uutta. Voi olla vähemmän tai enemmän opiskellut, mutta luultavasti pitää itseään yleissivistyneenä. Tavallinen vihreä mies kun uskoo todennäköisemmin tieteellistä tutkimusta kuin kaverinsa uskomuksia.

Tavallinen vihreä mies on myös jollain tavalla kiinnostunut luonnosta ja ympäristöstä. Ehkä käy kalassa tai metsästämässä tai sitten vain tarkkailee ympäristöään. Usein huolestuneena ja esimerkiksi osallistuen purokunnostuksiin vaelluskaloja varten. Tai johonkin muuhun tärkeäksi kokemaansa. Tavallinen vihreä mies on toiminnan mies, jonka mielestä valittamalla ja syyllistämällä ei saa mitään aikaan.

Ilmastonmuutoksen haastetta hän tuskin epäilee, vaan miettii tykönään mikä on hänen oma ratkaisunsa. Jos asuu kaupungissa saattaa osin siirtyä julkisten ja fillarin käyttöön, mutta ihan yhtä todennäköisesti hän tarvitsee autoa elämänsä järjestämiseksi. Tavallinen vihreä mies ottaa itse selvää miten saisi hiilijalanjälkeään kohtuullistettua. Sitten kun auto pitää vaihtaa hän päätyy siihen kompromissiin johon on itse tyytyväinen. Sillä hän tietää mitä on tekemässä.

Tavallinen vihreä mies ei todennäköisesti ole vegaani, muttei se mahdotontakaan ole. Hän tiedostaa, että ruokavaliota on syytä siirtää enemmän kasvispainotteiseksi ja kokeilee siksi rohkeasti uutta. Mutta kun hernekeittoon tekee mieli laittaa savukinkkua, niin toki hän niin tekee vaikka on tietoinen, että hernekin on ihan hyvä proteiinin lähde.

Onko tämä tavallinen vihreä mies sitten homo? Tuskinpa, sillä homoja on selkeä vähemmistö miehistä. Suhtautuuko sitten homoihin kuten Päivi Räsänen? Ei varmasti. Tavallinen vihreä mies kun on eroottisesti kiinnostunut juuri niistä ihmisistä jotka saavat hänen viisarinsa värähtämään. Eikä häntä todennäköisesti tippaakaan häiritse se kenestä joku toinen ihminen on kiinnostunut.

Miksi sitten niin harva vihreä mies tunnustautuu vihreäksi mieheksi? Miksi hän mielummin viihtyy siellä kaapissaan, eikä halua tunnustaa selkeämmin väriään? Eikö hän tunnista kaltaisiaan joita voisi äänestää vaaleissa? Onko hän valveutuneisuudestaan huolimatta uskonut vihreisiin liitettyjä stereotypioita? Eikö usko itseään arvostettavan fundamentalistisempien naisten joukossa? Ehkä hän vain luulee, ettei ole tarpeeksi vihreä?

Nuo ovat vääriä uskomuksia. Maailma pelastuu juuri tavallisten vihreiden miesten toimilla. Niiden jotka ostavat sen biokaasuauton tai jättävät turhan  lentomatkan tekemättä. Niiden jotka asentavat ne aurinkopanelit katolle tai vaihtavat lämmityksensä maalämmöksi. Tavallinen vihreä mies kun on harvoin fundamentalisti. Hän on toiminnan mies joka tekee itsenäisiä vastuullisia päätöksiä.

Oletko sinäkin tavallinen vihreä mies?

buimonen
Vihreät Loviisa

Töitä teen liiketoiminnan ja tietotekniikan välimaastossa järjestelmähankkeita suunnitellen ja vetäen. Vapaa-ajankalastuksen järjestö- ja nuorisotoiminta vie erittäin paljon vapaa-ajasta. Lempiaiheitani ovat luonnonsuojelu, tiede ja talous. Olen myös suvakki ja federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu