Panostetaan viimein maahanmuuttajien kotouttamiseen

Vaikka persut rypevät vielä 2015 vuoden ”pakolaistulvan” muisteloissa, niin runsas maahanmuutto on meillä uusi normaali. Vuoden 2023 maahanmuuttajien määrä 71 918 oli kaikkien aikojen ennätys. Kun vuoden 2015 ”pakolaisryntäyksessä” tuli vain reilut 30.000 henkeä. Tänä vuonna todennäköisesti taas uusi ennätys maahanmuutossa kuten ilmaston lämpötiloissakin. Myöhemmin noiden kahden asian korrelaatio on yhä voimakkaampi.

Tästä huolimatta Suomi ei ole kovin merkittävästi kehittänyt maahanmuuttajien kotouttamista. Viime aikoina olemme lukeneet kuinka opiskelijat poistuvat maasta valmistuttuaan koska eivät kykene löytämään nopeasti töitä. Vaikka maahanmuuttajien työllistymisasteessa ei ole merkittävää eroa kantaväestöön, niin törsäämme edelleen mahdollisuuksia, joita nuorehko koulutettu aikuisväestö meille tarjoaa.

Meille tulee vuosittain merkittävästi suurempi määrä uusia ihmisiä kuin mitä aloittaa koulussa ekan luokan. Jos verrataan kuinka paljon olemme yhteiskuntana valmiita satsaamaan omien lapsiemme koulutukseen verrattuna maahanmuuttajien kunnolliseen kotoutukseen, niin kumpi investointi tuottaisi paremman tuoton? Ja kuinka paljon nopeammin? Olisiko aika lopettaa persuilu ja käyttää viimein järkeä?

Nyt en jouda kirjoittamaan pidempään. Pitää hypätä etäpalaveeraamaan. Englanniksi tietysti kuten nykyisessä työelämässä pääosin toimitaan.

Tarkemmat luvut maahanmuutosta tarjoaa tilastokeskus.

https://www.stat.fi/julkaisu/clmixlq2e5fnt0bw60d4l2t7g

buimonen
Vihreät Loviisa

Töitä teen liiketoiminnan ja tietotekniikan välimaastossa järjestelmähankkeita suunnitellen ja vetäen. Vapaa-ajankalastuksen järjestö- ja nuorisotoiminta vie erittäin paljon vapaa-ajasta. Lempiaiheitani ovat luonnonsuojelu, tiede ja talous. Olen myös suvakki ja federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu