Sienirihmastoista ratkaisu globaaliin nälkäongelmaan

Lueskelen säännöllisesti erilaisia tiede- ja teknologia-artikkeleita ihan vaan säilyttääkseni jonkinlaisen toiveikkuuden ihmiskunnan suhteen. Jos lukisi pelkkää Puheenvuoroa tai muita Some-alustoja niin olisi aika ryhtyä rasvaamaan köyttä. Sen verran sekaisin ihmiset tuntuvat olevan. Tällä kertaa Suomen kuvalehden tiedeartikkeli pääsi yllättämään jutulla sienirihmastoista ja jatkoin tietysti aiheeseen tutustumista.

Itselleni tuli ihan uutena vastaan tieto kuinka paljon tutkimustyötä parhaillaan tehdään sienirihmastojen hyödyntämisessä. Sienirihmastojen kasvattaminen ravinnoksi on vain yksi mielenkiintoinen osa-alue vaikka tässä blogissa keskityn vain siihen. Ruokateollisuus on kovin yrittänyt löytää kasvikunnasta kelvollisia lihankorvikkeita, mutta toistaiseksi melko huonolla menestyksellä. Minäkään en ole siirtynyt käyttämään noita ”korvikkeita” koska ne maistuvat yleensä pahalle. Tähän asti olen lähestynyt asiaa niin, että liha lihana, kala kalana ja kasvikset kasviksina. Aina joskus sentään maistanut mutta….

Sienirihmastot (kuulemma) maistuvat koko lailla lihalta koska niiden proteiinit ovat varsin samankaltaisia. Sienirihmastoja voidaan myös kasvattaa bioreaktoreissa käyttäen ravintona erilaisia teollisuuden sivuvirtoja. Siis ihan huoneenlämmössä vaikka pimeässä ilman merkittävää lisäenergiaa varsin suljetussa kierrossa. Kaikin puolin fiksumpaa ja taloudellisempaa kuin eläinten tai edes kasvien tuotanto.

Näitä sienirihmastotuotteita voidaan helposti käyttää vaikka makkaroissa tai jopa keinolihan tuotannossa. Eri sienirihmastot tietysti maistuvat jossain määrin erilaisilta kuten näiden itiöemiä syöneitä tiedämme. Joten valinnanvaraa elintarviketeollisuudella tulee riittämään. Sienet kannattaakin hyödyntää ensisijaisesti rihmastoina eikä pyrkiä tuottamaan pinnalle nousevia itiöemiä. Rihmastoa on paljon enemmän ja se kehittyy paljon nopeammin.

Miksei kaupassa sitten ole jo rihmastomakkaroita? Koska elintarvikkeita valvovat viranomaiset tarvitsevat oman aikansa hyväksymisiin. Itiöemiä saa jo syödä. Rihmastoja ei vielä.

Toivotaan, ettei tälle käy kuten hyönteisproteiinin käytölle. Sehän hyytyi täysin konservatiiviseen ennakkoluuloon. Sieniä on kumminkin maailmalla syöty, joten kynnys lienee matalampi.

Alkusysäyksen blogille antanut Suomen kuvalehden artikkeli on maksumuurin takana, mutta löysin teille myös Maikkarin artikkelin reilun vuoden takaa.

https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/sienirihmastoista-voidaan-valmistaa-nyt-makkaroita-ja-pihveja-kylla-maistuu-myos-lihansyojille/8689740#gs.emuibi

buimonen
Vihreät Loviisa

Töitä teen liiketoiminnan ja tietotekniikan välimaastossa järjestelmähankkeita suunnitellen ja vetäen. Vapaa-ajankalastuksen järjestö- ja nuorisotoiminta vie erittäin paljon vapaa-ajasta. Lempiaiheitani ovat luonnonsuojelu, tiede ja talous. Olen myös suvakki ja federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu