Suomesta vedyn ja ammoniakin suurvalta

Tänään näkyi mielenkiintoisia uutisointeja, joita yhdistämällä Suomen teollisuuden tulevaisuus taitaa pohjautua vihreään vetyyn ja ammoniakkiin. Fingrig, joka vastaa sähkön kantaverkosta, kertoi tiedusteluista vihreän vedyn valmistukseen sähkön avulla. Käytännössä tiedusteluja on nyt jo sen verran paljon, että teollisuuden sähkönkulutus Suomessa tuplaantuisi. Suunniteltuihin hankkeisiin tarvittaisiin 5000 MW lisätehoa. Se on suunnilleen puolet nykyisestä koko maan sähkönkulutuksesta. Lisäsähkö pitäisi tietysti tuottaa ilman CO2 päästöjä tuuli-, aurinko- ja ydinvoimalla.

Tuollainen määrä lisäkapasiteettia vaatii vähintään vuosikymmenen toteutuakseen, mutta on aivan mahdollista ja jopa todennäköistä.

Toinen uutinen kertoi Basfin lopettavan osan ammoniakin tuotannostaan Saksassa. Ammoniakin tuotanto tarvitsee vetyä jota on aiemmin tehty maakaasusta. Ammoniakin kysyntä ei sitävastoin ole mihinkään katoamassa. Se on tavallaan maailman tärkein kemikaali, koska sitä käytetään typpilannoitteiden valmistamiseen. Ilman typpilannoitteita maailmassa olisi nopeasti nälänhätä kun pelloista riittäisi ravintoa alle puolelle maailman väestöstä.

Tulevaisuudessa ne joilla on sähköä ja vettä tekevät vetyä. Ne joilla on vetyä tekevät ammoniakkia ja lannoitteita maailman ruokkimiseen. Ehkä myös vihreää terästä, mutta se nyt ei ole ihmiskunnalle niin kriittinen asia kuin ruoka.

buimonen
Vihreät Loviisa

Töitä teen liiketoiminnan ja tietotekniikan välimaastossa järjestelmähankkeita suunnitellen ja vetäen. Vapaa-ajankalastuksen järjestö- ja nuorisotoiminta vie erittäin paljon vapaa-ajasta. Lempiaiheitani ovat luonnonsuojelu, tiede ja talous. Olen myös suvakki ja federalisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu