Tahnamaista magnesiumhydridiä tankkiin ja kovaa ajoa
Kaikkihan me tiedämme, ettei täyssähköauto akkuineen ole se paras ja ekologisin vaihtoehto. Vety, polttokenno ja sähkömoottori on ekologisesti ylivoimainen yhdistelmä. Tosin vaatii kovassa paineessa olevan suuren ja raskaan vetysäiliön sekä kalliin jakeluinfran vedylle.
Vaan entäpä jos vedyn saisi sidottua johonkin muuhun aineeseen ja irroitettua sen vasta ajoneuvossa polttokennoa varten. Fraunhoferin tutkimusinstituutti uskoo keksineensä ratkaisun jossa vety sidotaan tahnamaiseen magnesiumhydridiin. Vety irroitetaan kemiallisesti sekoittamalla siihen vettä. Kaksi tankkia ajoneuvoon ja baanalle. Helppoa, turvallista, halpaa… Melkein liian hyvää ollakseen totta, mutta tutkijoilla on kova usko innovaatioonsa.
Toivotaan, ettei koko Suomea tarvitse kattaa kaivoksilla, jotta saadaan mineraaleja sähköautojen akkuja varten. Tällä konstilla se voisi toteutua.
Niinpä niin, tulevaisuus tuo varmasti uusia hyviä puhtaita energianlähteitä.
Siksipä on hölmöä hirttäytyä vihreiden ajamaan sähköautoiluun.
Tässäkin asiassa kannattaa mielummin kuunnella perussuomalaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Perussuomalaiset ovat osoittaneet olevan autoteknologiasta eniten pihalla.
Sähkömoottori on ylivertainen autossa mutta perussuomalaiset valittavat kaikkea kehitystä vastaan. Muuttaisivat puuhun takaisin.
Kyse on siitä, että miten energia varastoidaan siihen autoon. Pääasia että siellä on sähkömoottori.
Ilmoita asiaton viesti
Et sitten varmaan hoksannut, että ”energianlähde” olisi tässäkin tapauksessa tuuli ja aurinko.
Ilmoita asiaton viesti
Höpö höpö, ei sen sähkön tarvitse juuri tuulivoimasta tulla
Ilmoita asiaton viesti
No mistäs sitten?
Ilmoita asiaton viesti
Höh. Sähköhän tulee töpselistä. Siinä olet Jotu tietty oikeassa, että verkosta otetun sähkön tuotantomuoto on enää vaikeaa jäljittää. Käytännössä tuo sähkö tulisi kuitenkin juuri tuulivoimaloista silloin kun tuulituotantoa on niin paljon, että markkinahinta painuu kovin alhaiseksi. Vedyn valmistus kuluttaa sähköä niin paljon, että ollakseen kannattavaa pitää sähkön olla halpaa. Tuulipuiston kannattaa silloin mieluiten ohjata sähkö suoraan vedyn valmistukseen eikä ajaa sitä puoli-ilmaiseksi kantaverkkoon.
Ilmoita asiaton viesti
Teidän unelmissa, se sähkö voi tulla vaikka sieltä Metsä Fibren uudesta laitoksesta Kemistä.
Ilmoita asiaton viesti
Kemin sellutehdas tulee tuottamaan verkkoon myytävää sähköä 2 TWh vuodessa. Suomen sähkötuonti nyt 20 TWh vuodessa.
Muita ehdotuksia Jotulta?
Ilmoita asiaton viesti
Tuulivoimalla saadaan nykyisin 6 TWh.
Aattele yksi tehdas tuottaa sivuvirtana kolmasosan koko tuulivoiman tuotannosta.
Ilmoita asiaton viesti
Toissa vuonna 6 TWh. Viime vuonna 7,8 TWh.
Aattele melkein 2 TWh lisää vuodessa. Eikä tuotannon kasvattamiselle ole ylärajaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo idea tarvitsee HALPAA sähköä. Siinä on ensin käytetyn magnesium jätteen dehydroksointi ja sitten hydroksointi vedyllä. Molemmat vaiheet ja vedyn valmistus vaativat energiaa aika paljon. Silti ihan tehtävissä ja jaeltavissa melko halvalla teknologialla. Mutta saako kokonaisuuden kannattavaksi täyssähköauton akustoon verrattuna onkin jo ihan toinen kysymys. Sen ratkaisee sähkön hinta joka taitaa kulutuksen kasvaessa olla pikemminkin nousemaan kuin laskemaan päin.
Ilmoita asiaton viesti
Voihan käydä niinkin, että edullisinta on tuottaa tuo tahna aurinkosähköllä lähellä päiväntasaajaa ja kuljettaa tankeissa meille.
Ilmoita asiaton viesti
No aurinkosähkön tuottaminen päiväntasaajalla onkin kertaluokkaa järkevämpää kuin meillä pimeässä pohjolassa
Ilmoita asiaton viesti
Ei taida olla kun Suomen valtio on ollut mukana junailemassa Afrikkaan TURVEvoimalaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vetytahna voisi olla hyvä ratkaisu varsinkin Suomessa, jossa vedyn jakeluinfran rakentaminen koko maahan olisi ylivoimaisen kallista. Monet sähköautot ja lataushybridit ovat sitä paitsi suhteettoman painavia. Projekti kuitenkin ilmeisesti vaatisi rajattomasti halpaa sähköä: Tahnan valmistus 350 asteessa korkeassa paineessa vaatii energiaa, saksalaisten lehtitietojen mukaan tahnapurkkia pitää puristaa samalla kun ruiskutetaan vettä. Systeemi edellyttäisi että vaihtopurkkiin jäävä magnesiumyhdiste Mg(OH)₂ voidaan täydellisesti kierrättää takaisin magnesiumhydridiksi MgH₂.
Jokin tällainen hanke voi kuitenkin toimia. Tämä osoittaa, ettei kannata hätäpäisesti ensimmäisten joukossa sitoutua yhteen tekniseen ratkaisuun, kuten sähköautojen kalliiseen latausinfraan.
Ilmoita asiaton viesti
Sähköautojen latausinfra ei ole mikään kulu. Sähköautojen valtavat akustot on se kulu.
Itse olen tuumaillut sitä, että autoilun historian alkuajoista saakka jonkinlainen ideaali olisi ollut sähkömoottorilla toimiva sähköauto jossa akusto riittää ajamaan vaikka muutamia kymmeniä kilometrejä.
Sitten pitäisi olla siinä ohessa tilaa että voi olla lisää akkuja tai energian tuottaminen jollain tavalla sinne akkuihin ajon aikana. Tai vaikka lisää tavaratilaa.
Auto voisi sitten olla neutraali sille minkälainen infra on olemassa ja voisi vaihtaa bensiiniauton vaikka puukaasuturbiinilla kulkevaksi vaihtamalla sieltä osan.
Ihmiskunta vaan on liian typerä tekemään asioita oikein. Olisiko ahneus syynä.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka etanolista, puukaasusta, bensiinistä, pelleteistä, paistorasvasta, koivuklapeista, polttoöljystä, lehmän lannasta, puuhiilestä, metanolipolttokennosta, vedystä…
Etkö tiedä miten sähköä tehdään?
Ilmoita asiaton viesti
”Miksei vaan käytetä kaikki paistorasvasta tuotettu energia ajamiseen, jolloin kuluu vähemmän rasvaa.”
Vaikka siksi että tasaisella poltolla voidaan optimoida moottorin hyötysuhdetta ja kokoa. Paistorasvalla toimiva polttomoottori joka vetää suoraan renkaita taas kuitenkin toimisi aivan yhtä typerästi kuin joku diesel mikä on liikennevaloissa käynnissä eikä kykene keräämään dieseliä tankkiin kun jarruttaa. Tuollainen ratkaisu mahdollistaisi myös vaihtaa sen tavan millä energiaa varastoidaan vaihtamalla sen sähkön generoinnin ja varastointikomponentin autosta. Eli käytännössä saisi bensiiniauton vaihdettua osaa vaihtamalla vedyllä tomivaksi.
Sähkömoottorissa ei ole mitään typeriä tyhjäkäyntejä ja pystyy lataamaan jarrutusenergialla akkua. Lisäksi ei ole ongelmia esimerkiksi käynnistymisen kanssa pakkasilla. Aivan ylivertainen autossa.
Autossa höyrymoottorikin on parempi kuin otto- tai dieselmoottori.
Ilmoita asiaton viesti
Sähköautojen latausinfran rajuista sähköpiuhoista voisi ottaa myös virran tuollaisen pienen tahnatehtaan pyörittämiseen jakeluverkossa. Jos asemalle tuodaan kierrätykseen käytetty magnesiumhydroksidi, vettä ja sähköä, niin tuutista voisi tulla ulos magnesiumhydridiä myytäväksi suoraan ajopeleihin. Muutahan tuohon ei oikeastaan tarvita. Vedyn saa tehtyä sähköllä vedestä. Sähkön hinta jakeluverkossa taitaa kumminkin estää tämän idean. Vety pitäisi tehdä halvalla ylijäämäsähköllä ollakseen kannattavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän tuota voi suoraltakädeltä tyrmätä. ”Pakokaasuna” syntyvä magnesiumhydroksidi lienee helppo kierrättää tankkauksen yhteydessä? Vesisäiliö toimii lämpimissä maissa ihan sinältään, Suomessa siihen pitää miettiä jotain talvivarustetta.
Autoteollisuudelle ihan edullisinta on myydä ensin dieselit, sitten akkusähköautot, vetyautot ja heti perään tahnatankkiautot. Niin, ettei edelliset tyypit ehdi luonnollisesti vanhenemaan, vaan uusi tekniikka ja osin lainsäädäntö vanhentaa ajoneuvot ennenaikaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan en menisi suoralta kädeltä väittämään, mutta ehkä sen veden ei tarvitse olla puhdasta, jotta tuo kemiallinen reaktio toimii. Loraus alkoholia vesitankkiin voisi toimia pakkasaikaan pitämään sen sulana. Saadaan me pissapojatkin toimimaan pakkasella.
Ja ehkei kaikkea tarvitsekaan saada Suomessa toimimaan. Valtaosa maailman polttomoottoreista pörrää paikoissa, joissa pakkasesta ei ole vaivaa.
Ilmoita asiaton viesti
Luin eilen tuon samaisen jutun Tekniikka&Talouslehdestä.. Vaikuttaa lupaavalta. Toivotaan että tuo projeksti onnistuu. Nyt tutkitaan maailmalla näitä erilaisia energiaratkaisuja todella paljon, ja siksi Suomenkaan pienenä ja vähävaraisena maana ei pidä vielä lyödä lukkoon mitään tiettyä järjestelmää. Jos nyt kovalla kiirellä asennamme esim. sähköautoille infran valmiiksi, joudumme ehkä viiden-kymmenen vuoden kuluttua toteamaan, että jokin toinen järjestelmä vei voiton. Kallis investointi tehtiin silloin turhaan!
Suomen poliitikkojen kannattaa sitä vastoin keskittyä ekosysteemimme ongelmiin ja luontokatoon. Tämä toiminta on aina järkevää ja se on täysin omissa käsissämme. Ei kannata hajottaa toimintaa liian moneen osaan, koska silloin kaikki jää helposti puolitiehen.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos nyt kovalla kiirellä asennamme esim. sähköautoille infran valmiiksi, joudumme ehkä viiden-kymmenen vuoden kuluttua toteamaan, että jokin toinen järjestelmä vei voiton. Kallis investointi tehtiin silloin turhaan!”
Ei ole pelkoa että tässä maassa tehdään kiireellä sähköautojen latausinfraa. Sähköauto taitaa jäädä samanlaiseksi välivaiheen virheeksi kuin ”elohopealamput” .
Ilmoita asiaton viesti
Sitä minä siinä EU:n vetystrategiassa katselinkin, että akkukäytöllisten autojen kehitys jää lyhyeksi eli EU ei kannata näitä akullisia. Luultavasti tulee olemaan joku muunnospaketti sitten valtiolta, joka tukee akullisen auton muuttamista vedyksi.
Esimerkiksi raportissa lukee, että latausasema akullisille autoille tulee olemaan paljon kalliimpi ja tankkaus kestää liian kauan kuin jos käytetään vetyasemaa ja tankkaus kestämään yhtä kauan kuin polttoaineilla, se on halvempaa ja tehokasta.
Ilmoita asiaton viesti
On EU jo julkaissut vetystrategiansa, joka ulottuu vuoteen 2050 asti ja kaikki jäsenmaat saavat tukea, kun valjastavat vetyä kaikkialla eri aloissa. Siihen kuuluu myös vähähiiliset voimalat, joihin myös lasketaan ydinvoimalat. Myös mukaan kuuluu modulaariset voimalat. Metsäteollisuudet, kemiateollisuus, yms.
Suomella on 2 epävirallista vetyasemaa Suomessa ja raportissa selviää, että Suomen pitäisi rakentaa 20 asemaa vuonna 2025 mennessä siten, että suurkaupungeissa löytyy vähintään 1 vetyasema. Joten välimatka ei siinä olisi enää ongelma.
Vedyn hinta vain on siinä pulmana alussa, kun se maksaa 2,5 euroa kilolta ja se pitää saada tämän vetystrategian avulla painettua perinteisiä polttoainemuotoja halvemmaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on siinäkin mielestä erinomaisen hyvä systeemi akkujen käytön sijaan, koska tahna on standardia tavaraa toisin kun sähköautojen akut, jotka taitavat olla merkkikohtaisia.
Ilmoita asiaton viesti
EU:n vetystrategia tähtää siihen, että mikä tahansa autoon pystyy vetyä tankkaamaan paitsi vanhanaikaisiin.
On tässä kotona tuollaiset 18V ja 60V väliset akut, mitkä eivät sovi keskenään mutta ne erot akuissa ovat melkoiset. Olisi ihan hyvä ihmiskunnalle, että kaikkiin laitteisiin tehdään standardinkokoiset akut eikä tehdä omanlaisia tekemään erilaisia akkuja eri arvoilla ja pistokkeilla ja niitä päätyy kumminkin kehitysmaan kukkulan taakse myrkyttämään maastoa sekä ihmisiä. EDIT: Alunperin kukkulan tilalla oli kullula ja ei ollut tarkoitus.
Ilmoita asiaton viesti
MgH₂ + 2 H₂O –> 2 H₂ + Mg(OH)₂
Näinköhän tuo reaktio ehtii tuottamaan vetyä riittävästi ajon aikana. Puhumattakaan siitä, että hallitaan reaktio kutakin ajokertaa varten täsmällisesti.
Kokonaishyötysuhteesta ei kannata varmaan edes keskustella.
Ilmoita asiaton viesti
Haasteita varmasti on. Jos kiihdytys suoritettaisiin tahnavirtaa lisäten, siinä saattaa esiintyä tahnaviivettä. Vaan jos polttokennon rinnalla on täyteen ladattu akku, niin viive voinee jäädä huomaamattomaksi.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/uusi-tulevaisuuden-mullistava-polttoaine-magnesiumhybridi-10-kertaa-akkua-parempi-jakeluverkko-30-kertaa-halvempi-kuin-vedylla/3057d92b-d1d1-4018-a9e8-b38a82cb0352
Nyt US uutisoi samasta aiheesta. On vain vaihtanut otsikkoon yhdisteen nimeksi magnesiumhybridi. Enkä päässyt kommentoimaan.
Ilmoita asiaton viesti