Aiotko osallistua sähkön säästämiseen?

Meidän sähköllä – edit. suora sähkölämmitys – lämpiävän omakotitalon (kerrosala 138 m2) sähkönkulutus on mielestäni ollut aika hyvä, n. 15000-16000 kWh/vuosi. Talo on 16-vuotias. Sähkön lisäksi ilman kylmyyden mukaan lämpiää varaava leivinuuni 1-3 vuorakauden välein. Koneellinen ilmanvaihto ottaa poistoilmasta lämpöä talteen. Näillä on saatu tuo kohtuullinen vuosikulutus tähän asti.

Nyt hankittiin ilmalämpöpumppu, ja oikeastaan ihan vaan jo nykyaikaistamisen takia tilattiin aurinkovoimala katolle. Katto on lounaaseen ja sinne paistaa noin klo 11 alkaen. Arvio on, että se tuottaisi 5000 kWh/vuosi, kun puiden varjostus otetaan huomioon (ilman n. 7000 kWh). Mutta se tulee vasta ensi vuoden puolella, kun lumet ovat katolta poissa. Toimittajallamme on tilaajia nyt pitkät jonot.

Omakotitalossa asujahan pystyy aika hyvin vaikuttamaan sähkölaskuunsa, jos vaan on asiasta kiinnostunut. Useimmat varmaan ovat nyt valinneet määräaikaisen sopimuksen, me pidimme pörssisähkösopimuksen (hui!). Itsestäni on hauskaakin katsoa Fingridin tuntihintoja ja suunnitella laitteiden käyttöä. Eihän sillä suurta merkitystä ole, ehkä vain hyvä mieli. Suurin kulutus on veden lämmittämisessä. Sen voisi ja varmaan niin tehdäänkin, muuttaa ajastetuksi. Nyt se on yöaikainen, mutta kellonaikaa ei voi säätää.

Meillä on kaasuhella sähköuunilla. Sauna on alusta asti ollut varastona, kun emme ole saunojatyyppejä. Tietokoneista emme tingi, niitä on ja niitä ladataan tarpeen mukaan.Tv:tä katsomme projektorilla valkokankaalta. Katsomme oikeastaan vain suoratoistopalvelujen ohjelmaa, ehkä noin 3-5 h/vrk. 

Mitäs muuta? Ei nyt tule mieleen. Näillä mennään talvea kohti.  

+2
bvalonen
Helsinki

Meitä kaikkia yhdistää, että synnymme ja kuolemme, ja siinä välissä meillä on elämä elettävänämme.
En tiedä, kukaan ei tiedä.
Uskoin pitkään, että on olemassa totuus. Mutta ennen sitä on näkökulma ja niitä ei koskaan ole vain yhtä. Eli totuus on mahdoton ja sen kanssa on elettävä. Järjen varassa, muiden elävien kanssa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu