Demokratia toimii parhaimmillaan kuin järki

Tapaan ajatella, että älykkyys on lahja, mutta järki on selviytymisprosessi. Järki muuttuu sitä mukaa, kun elämä etenee ja kuljetaan vaikeuksista, jos ei aina voittoon niin selviämiseen.

Demokratia toimii parhaimmillaan kuin järki. Siksi, että ei ole toimintamallia, jonka voisi lyödä lukkoon ja sillä selvitä nyt ja aina. Demokratiassa käyttövoimana on yksittäisten äänestäjien järki (siis se selviytymisprosessi), ja lusikka täytyy demokratiassa ottaa kauniiseen käteen joka vaalikausi uudestaan ja uudestaan. Politiikan suunta voi muuttua edellisestä ja usein muuttuukin. Sitten taas seuraava kausi saattaa muuttaa tätä meneillään olevaa. 

Jos demokratiassa haluaa ääniä, niitä tuo toimiminen niin, että uskottavasti saa äänestäjän ymmärtämään, miten hänen selviytymistään elämässä politiikalla parannetaan.  

Kaikki eivät demokratiasta pidä, koska se kokoaa erilaisuutta tekemään päätöksiä. He näkevät kompromisseissa vain, että se on minulta pois. Mutta, ei erilaisuutta kannata yrittää muuttaa yksimielisyydeksi, se olisi elämisen diversiteetin, monimuotoisuuden köyhdyttämistä.

Järki muuttuu eläessä ja politiikka muuttuu demokratiassa.

bvalonen

Meitä kaikkia yhdistää, että synnymme ja kuolemme, ja siinä välissä meillä on elämä elettävänämme. En tiedä, kukaan ei tiedä. Uskoin pitkään, että on olemassa totuus. Mutta ennen sitä on näkökulma ja niitä ei koskaan ole vain yhtä. Eli totuus on mahdoton ja sen kanssa on elettävä. Järjen varassa, muiden elävien kanssa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu