Journalismia

Olen saanut journalistin koulutuksen tämän vuosituhannen puolella. Puheenvuorossa on ainakin toistakymmentä vuotta mitä minä olen täällä lukenut ja kirjoittanut blogeja, kaivattu oikeaa journalismia tai ainakin purnattu, että suurilevikkisimmiltä joukkotiedotusvälineiltämme puuttuu journalistinen osaaminen. Kerronpa mitä itse ajattelen.

Journalisti käsittelee jutuissaan jotain, yleensä ajankohtaista aihetta. Näkökulman – joita asiassa kuin asiassa on aina enemmän kuin yksi – hän saa toimitukselta tai valitsee itse. Asiasisällön jutussa täytyy olla täysin luotettava, totuudenmukainen: tiedot tarkistetaan aina useammasta lähteestä pitäviksi.

Kirjoitustyylin pitää olla mielenkiintoinen, että kukaan viitsii juttua lukea, koska tietenkin pyritään siihen, että mahdollisimman moni sen lukee. Kenestä tahansa ei tule journalistia, koska kyky saada lukijoita puuttuu.  

Sitten on juttulajeja: uutisia, taustoittavia juttuja, reportaaseja, henkilökuvia… Kaikkeen pätevät samat em. journalismilta vaadittavat asiat.

Itselläni on median seuraamisessa hyvä nuorena elokuvajuttuja lukiessa opittu tapa. Olin yleensä aina tunnetun elokuvajournalistin kanssa eri mieltä. Mutta opin miten hän ajatteli ja sain informaation, jonka halusin. Jutusta pitää siis hakea ja löytää faktat: kuka, mitä, missä, milloin, miksi. Kaikki muu on sitä journalistin kirjoitusosaamista, sitä tyyliä, että osaa sanoa.

Kyllä minun mielestäni suomalainen media toimii niin kuin journalismia tuottaessa kuuluukin toimia.

+7
bvalonen
Helsinki

Meitä kaikkia yhdistää, että synnymme ja kuolemme, ja siinä välissä meillä on elämä elettävänämme.
En tiedä, kukaan ei tiedä.
Uskoin pitkään, että on olemassa totuus. Mutta ennen sitä on näkökulma ja niitä ei koskaan ole vain yhtä. Eli totuus on mahdoton ja sen kanssa on elettävä. Järjen varassa, muiden elävien kanssa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu