Kenen joukoissa seisot, kenen lippua kannat
Suomi on ilmaissut – ilmoittaessaan halukkuutensa NATO-jäsenyyteen – mihin ryhmään haluaa maailmassa kuulua ja sitoutua. Tämä on se tärkein pointti koko NATO-asiassa.
Suomalaiset vastuuhenkilöt ovat edeltä käsin selvittäneet mikä turva on saatavilla tuon halukkuuden ilmaisemisen ja hyväksytyksi jäseneksi tulemisen välillä. Hyvä, enempää ei ole voinut, eikä voi tehdä!
Pohjoismaiselle kansalaiselle on kyllä äärimmäisen vaikea ymmärtää, että yksi valtio 30:sta voi pitkittää ja vielä täysin itsekkäistä syistä prosessin sujuvuutta.
Parasta kuitenkin, että nyt tiedämme kenen joukoissa seisomme.
Valonen on oikeassa, ei kukaan voi ymmärtää Putinin aloittamaa prosessia, johon Suomen Nato-kytkentä nyt liittyy. Suomella piti olla Nato-optio, mutta kuinkas se asia sitten olikaan? Natoon meno piti olla selvää, ja Pekka Haavisto oli varmistanut asian etukäteen. Vai oliko?
Ilmoita asiaton viesti
Luulen, että Suomessa ei olla tehty hätiköityjen päätelmien perusteella ratkaisuja, on tämä jäsenyys sen verran kauan ottanut aikaa. Nyt ollaan vaan tekemisissä sellaisen kanssa, johon ei näytä voivan luottaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ans kattoo antavatko Nato-maat Erdoganin temppuilla vai ei, tällainenkin mielipide näkyi:
(Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija) Alaranta sanoo, että Madridin kokouksen asialistalle on tulossa myös keskusteltua siitä, että pitääkö Naton yksimielisyyteen perustuvaa päätöksentekoa muuttaa, jotta yksi maa ei voisi estää päätöksiä.
– Jos siellä ruvetaan sellaista keskustelua käymään – lisäksi yhä enemmän tulee sellaisia ääniä, että mitä Turkin kanssa pitäisi tehdä – siitä Madridin kokouksesta voi tulla aika mielenkiintoinen, Alaranta sanoo.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/34c80bf0-8804-417e-8605-c882c299b174
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa Mirjami Parantille kommentoinkin, että itse uskon muutoksen olevan tulossa. Täydelliset hakijamaat ja 29:1.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti Nato-optio tarkoittikin optiota hakea jäsenyyttä, sen myöntäminenhän ei ole hakijan käsissä.
Sen sijaan ”avoimien ovien politiikka”, jota sekä Naton pääsihteeri että USA:n presidentti ovat markkinoineet, osoittautui bullshitiksi.
Jos maailmanpoliittinen tilanne ei olisi niin kiperä, ja Suomi hakisi jäsenyyttä yksin (ilman Ruotsia), minä valtion johdossa olisin Turkin toimien johdosta vetänyt Suomen hakemuksen pois, tai vähintään jättänyt kokonaan käymättä keskusteluja Erdoganin ”ehdoista” Turkin kanssa lähtien siitä, että hakemuksen käsittely on Naton sisäinen asia.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Turkista tiedä, mitä se tekisi toisenlaisessa maailmanpoliittisessa tilanteessa. Ehkä jotain ihan muuta..
Ilmoita asiaton viesti
Erdogan toimii diktaattorin tavoin!
Ilmoita asiaton viesti
”Pohjoismaiselle kansalaiselle on kyllä äärimmäisen vaikea ymmärtää, että yksi valtio 30:sta voi pitkittää ja vielä täysin itsekkäistä syistä prosessin sujuvuutta.”
Tärkeää pohdittavaa, Birgitta!
Miten on mahdollista, että yhdelle maalle on annettu ylivertainen asema uusien jäsenten Natoon liittymisen mahdollistumiseksi?
On mahdollista, että meille ei ole kaikkea kerrottu.
On mahdollista, että Turkki, Naton jäsenmaana vuodesta 1952 alkaen, käyttää oikeuttaan pysäyttää uusien jäsenmaiden liittymisen, vallankäyttönsä oikeutuksen mahdollistumisen myötä.
Onko Natosta tulossa yhden jäsenen kiristysoperaattori, joka kykenee pysäyttämään maailmanlaajuisen konseptin?
Voisiko Nato poistaa tai ainakin hiljentää yhden kapinallisen osallisuuden?
Ilmoita asiaton viesti
Joo, ei voi kuin ihmetellä.
Itse kyllä oletan, että nuo luvut 1 ja 29 saavat aikaan muutoksen. Yksi ei vain voi torpata sanoisinko täydellisiä uusia jäseniä.
Ilmoita asiaton viesti
Kreikka yksin esti yli kymmenen vuoden ajan Makedoniaa liittymästä Natoon.
Vasta kun Makedonia muutti nimensä Pohjois-Makedoniaksi niin Kreikka ei käyttänyt veto-oikeuttaan ja vuonna 2008 Natoon hakeneesta Makedoniasta tuli vasta vuonna 2020 Pohjois-Makedoniana Naton jäsenmaa.
Tällainen yhden jäsenvaltion harjoittama kiusanteko näyttää olevan aivan normaalia toimintaa Natossa. Tuolloin Kreikka ja nyt puolestaan Turkki.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin Ruotsin kohdalla tilanne on vaikea. Ehkä jopa niin vaikea, että Ruotsi – missä kurdeja on merkittävissäkin asemissa – joutuu valitsemaan kurdien ihmisoikeuksien ja Naton väliltä. Tinkiikö Ruotsi siis ihmisoikeusihanteistaan, jos noita molempia ei voi saada?
Ilmoita asiaton viesti
En usko, että tinkii. Ihmisoikeudet ovat Ruotsin identiteetissä. Ratkaisun on oltava jokin muu.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi pähkäili 30 vuotta Natoon liittymistään, mutta Erdoganin tarvitsi mielipidettä muodostaessaan vain nukkua yön yli. Näin erilaisia yhteiskuntia on Euroopan eri kulmilla. Mikäpä tässä muuten, mutta kun se Erdoganin kyljenkääntö koskee Suomen eikä Turkin asemaa!
Veteleekö naruja ”se toinen tohelo”, Kremlin isäntä, on hyvä kysymys. Minä luulin, että Putin maksaisi satatuhatta taalaa per nokka muutamille kansanedustajille jossain hiivatin Montenegron parlamentissa, jotta nämä torppaisivat Suomen hakemuksen. Samaan aikaan tiesin, että Venäjän hallinnon mielikuvituksella ei ole rajoja, jos pitää keksiä jäynää pikkukansojen projekteille. Nyt näyttää siltä, ettei Montenegron parlamentin pöydälle tule aikoihin edes kysymystä Suomen Nato-jäsenyydestä.
Ilmoita asiaton viesti
Saa nähdä mitä NATO sietää. Itse uskon muutokseen liiton sisällä: Erdogan ei ole siellä valtavirtaa. Tosin Turkilla on tärkeä rooli, mutta en usko, että mitä tahansa siedetään.
Ilmoita asiaton viesti
”Itse uskon muutokseen liiton sisällä”, mutta muutoksen olisi oltava perinpohjainen, ja sen pitäisi koskea Naton omia sääntöjä. Onko ajatus realistinen?
Ilmoita asiaton viesti
Uskonasioita. Minä uskon, Euroopassa on raaka sota ja se edesauttaa asioita.
Ilmoita asiaton viesti
Turkki on pohjolaa merkittävämpi Mustanmeren salmineen. Erdo on vain nyt iltalypsyllä, kuten pitääkin tässä tilanteessa.
Ilmoita asiaton viesti
Ai pitää..
Ilmoita asiaton viesti
Säännöt määräävät oikean toiminnan rajat. Kun Suomi on sisällä, voimme mekin sitten yksin estää Venäkän liittymisen. Asiasta oli puhetta pari vuosikymmentä sitten.
Yksimielisyys varmistaa puolustusliiton yhtenäisyyden. Demokratia ei kuulu sotaan eikä sotilasliittoihin.
– Suomi osoittaa höpinöillään nyt, että maamme itsenäisyys on lähinnä isojen takaa huutelua. Olisin toivonut arvokkaan tyyniä reaktioita. Ehkä niitä on siellä Suomen huipulla.
– Huonosti hoidettiin kuitenkin pohjatyöt. Tai todennäköisemmin kansaa viilattiin linssiin.
Ilmoita asiaton viesti
”Huonosti hoidettiin kuitenkin pohjatyöt.”
– Pohjatyöt tehtiin mahdollisimman hyvin. Jäsenmailta kysyttiin kommentit, eikä soraääniä kuultu. Mutta:
Turkissa valtaa käyttää arvaamaton presidentti, joka näköjään myös edustaa maataan ulkopoliittisesti päivän fiiliksen mukaan. ”Saatoitte maaliskuussa saada jonkinlaisen tarjouksen, mutta maaliskuu meni jo! Kesäkuussa hinta on korkeampi.”
Hölmöltä tuntuu, että periaatteessa Naton jäseniksi kelpuutetaan vakiintuneita demokratioita, mutta nyt järjestön portsariksi onkin asettunut oikukas autokratia, joka aikoo pitää asiallisen hakija-aineksen talon ulkopuolella.
Ilmoita asiaton viesti
Pohjatöiden tekemisestä uutinen päivän HS -lehdessä.
”Presidentti Sauli Niinistö totesi toukokuun puolivälissä olevansa ”hieman hämmentynyt” siitä, miten Erdoğan oli häntä kohdellut.
”Puhuimme puhelimessa noin kuukausi sitten. Hän sanoi, että te olette hakemassa Naton jäseneksi ja että he ottavat siihen myönteisen kannan.”
Usean vuosikymmenen ajan Turkin kanssa asioinut diplomaatti sanoo olleensa yllättynyt enimmäkseen siitä, että Erdoğanin tempaus tuli suomalaispäättäjille yllätyksenä.
”Erdoğan on jo kauan sitten valinnut linjan, että tällaisella arvaamattomuudella voi pelata aika paljon. Hän on tällainen peluri.”
*** ****
Mitenkä tuon nyt sanoisi?
Jos pohjatyöt on tehty kunnolla, ovat eräät poliitikkomme ja mediamme toimittajat valehdelleet meille! – tietoisesti.
Suomen tärkeimmässä turvallisuuspoliittisessä päätöksessä kansalle ja eduskunnalle valehdeltiin tietoisesti! Nimiä pöytään, joiden olisi pitänyt tietää mutta jotka eivät ”tienneet”.
”Valehtelen kansalle, koska mulla on oikea päämäärä” – tuohan se on suomalaisen median ja poliitikon lähtökohta.
Ilmoita asiaton viesti
Jäljet johtavat sylttytehtaalle – jälleen kerran.
Kremlin spokeswoman ylpeili, että Suomelle tehdään yllätys Nato-hakemusta koskien.
Sale sanoo olevansa yllättynyt Turkin yhtäkkisestä asennemuutoksesta.
Joku on siis pyytänyt Erdogania houkuttelemaan Suomi ansaan.
No shit, Sherlock!
Ilmoita asiaton viesti
Putin on omalla vahvuusalueellaan ”näissä peleissä”, vaikka mm. kalsari- ja muut myrkyttäjät ovat olleetkin saatanan tunareita !?!
. Tietty jännite ja ristiriita kuitenkin, esim. Syyrian ”erityistoimenpiteissä…?”
Ilmoita asiaton viesti
Putin osaa käyttää sekä keppiä että porkkanaa. Jännite Syyriassa antaa potentiaalia porkkanaan.
Ilmoita asiaton viesti