Kuka sitä Puheenvuorossa kaivattua hyvää journalismia tekisi?
Toimittajan ammatti on vapaa, siihen ei vaadita mitään tiettyä tutkintoa. Halutessaan, toimittajakoulutuksen voi hankkia yliopistosta tai ammattikorkeakoulusta.
Kun kenellä tahansa on siis mahdollisuus ryhtyä toimittajaksi, tai ainakin hakea paikkoja, mistä sitten kiikastaa, että Puheenvuorossa vuodesta toiseen valitetaan huonosta journalismista. Kuka sitä hyvää journalismia tekisi? Missä ne toimittajat ovat, onko heitä työnhakijoissa? Kuka ja millä perusteilla heidät hakuprosessissa hylkää?
Tube tarjoaa journalistisesti parempaa sisältöä kuin Yle. Yle ei lähetä 1-1,5 h. syvällisiä keskusteluohjelmia, vaan asioita pintaraapaisevia A-studioita, joiden aihevalinta ja näkökulma on äärimmäisen tiukka. Parempaa sisältöä tarjoaa esim.
https://www.youtube.com/@Futucast
Ilmoita asiaton viesti
Itselläni tai siis perheellämme ei ole tv-kanavia sisältävää boxia. Katsomme Apple tv:n kautta suoratoistopalveluja, Areenaakin.
Nyt on jo niin paljon maailmalla tarjontaa, että jokaiselle löytyy varmasti omanlaista katsottavaa, kuunneltavaa ja luettavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tällainen ala ainakin tarvitsee jotain omakohtaista kiinnostusta, ja halua muodostaa näkemystä yhteiskunnasta.
Pelkkä leipätyöläisyys ei oikein tarkoita mitään, koska duuni aitona liittyy valveutuneisuuteen.
Voihan toimittaja toisaalta motivoitua muutenkin, jolloin nimike olisi ehkä jotain muuta.
Ilmoita asiaton viesti
Täällä puheenvuorossa ei taida olla kuin pari ammattijournalistia. Hyviä kirjoittajia kyllä on, jotka valikoivat kirjoittamisensa ja kommenttiensa kohteet.
Ilmoita asiaton viesti
”Kuka sitä Puheenvuorossa kaivattua hyvää journalismia tekisi?”
– Hah, hah ja vielä kerran… pöh! US Puheenvuoro on sellainen hollitupa, ettei täällä esitetyillä ”kaipaamisilla” ole mitään painoa. Toisaalta: olkoon kirjoitus kuinka laadukas tahansa, se voidaan aina trollata lyttyyn.
Päteviä tv-journalisteja ovat tätä nykyä esimerkiksi Tom Kankkonen (Yle) ja Kalle Ville Lahtinen (MTV). Lehdistössä on tietysti liuta ammattitaitoisia toimittajia, Hesarissa vaikkapa Pekka Mykkänen ja Anni Pasanen, joista erityisesti viimemainitun jutut usein ovat esseistisiä taideteoksia.
Ilmoita asiaton viesti
Mediatalot – verorahoitteista Yleä lukuun ottamatta – ovat taloudellisessa ahdingossa. Päteviä, koulutettuja ja kokeneita vakitoimittajia laitetaan pihalle ja tilalle otetaan niitä ”vapaita toimittajia”, jotka myyvät juttujaan halvimmalla. Vaikka heissäkin on hyviä, median journalistinen kokonaistaso laskee.
Ilmoita asiaton viesti
Tärkeämpi kysymys on, kuka sitä lukisi. Puheenvuorossa parempaa journalismia kaipaavista aika harva osaa lukea.
Ilmoita asiaton viesti
Sekin vielä!
Ilmoita asiaton viesti
Voisiko ajatella, että journalistisia toimintatapoja olisi useamminkin laista?
Mitä on noinollen journalismi, ja miten siitä voidaan ajatella? Osa mitä on.
Tunnen itseni aivan liian perusfyysikoksi, jos yhtään alan tarkastella sitä, mitä automaationa ottanut. En tarkoita, että olisin erityisen hyvä, siinä fysiikassa.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä Yle TV1 tänään, pankaapa paremmaksi siellä YouTubessa:
4.00 Uutisikkuna
7.00 Varjojen sota
Osa 3/3. Salattu radioliikenne paljastaa kiinnostavaa tietoa Nord Stream -kaasuputkien räjähdyspaikan läheltä. Miten venäläinen disinformaatio toimii ja ketkä sitä levittävät?
8.00 Yle Uutiset 8.00
8.05 Prisma: Kuumuuden aikakausi
1/3. Kasvillisuus ja eläimet. Maapallo lämpenee huolestuttavan nopeasti ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen seurauksena. Mitä voimme oppia maapallon aikaisemmista kuumista kausista ja voidaanko tietoa soveltaa nykytilanteeseen? Paleontologit, tutkijat ja tiedemiehet yrittävät löytää keinoja ongelman ratkaisemiseksi.
9.00 Yle Uutiset 9.00
9.05 Äänisen vettä
Arvo Tuomisen roadmovie Äänisen ympäri, sen rantojen asukkaiden mielenmaisemiin sekä syväsukellus alueen historiaan. Matkalukemisena Olavi Paavolaisen Synkkä yksinpuhelu ja juomana tilkkanen Äänisen vettä. (2011) (U)
9.55 Pisara
Mikä on kristillinen eläinkäsitys? Koskettaako se myös tuotantoeläimiä? Teologi ja taiteilija Limppu Witick (Sananl. 12:10).
10.00 Yle Uutiset 10.00
10.05 Ykkösaamu
Hallitusneuvotteluissa ratkotaan myös kulttuurin rahoitusta. Mikä uhkaa Suomalaista kulttuuria? Ykkösaamun vieraana on Suomen kansallisoopperan ja -baletin ylikapellimestari Hannu Lintu. Seija Vaaherkumpu haastattelee.
10.45 Kuningas Charles III
Charles III kasvoi kuninkuuteen peräti 74 vuoden ajan. Kaikki hänen tekemisensä ja kiinnostuksenkohteensa valmensivat häntä kohti tuota tehtävää. BBC:n juhladokumentti pohjautuu mittavaan arkistomateriaaliin ja kertaa Charlesin tähänastisen elämän huippuja ja laaksoja. Charles R: The Making of a Monarch, 2023.
11.45 Yle Uutiset erikoislähetys: Kuningas Charles III:n kruunajaiset
Kuningas Charles III kruunataan 6.5. Lontoossa. Yle näyttää koko tapahtuman suorana lähetyksenä TV1:ssä ja Yle Areenassa. Tilaisuuden selostaa Marjukka Havumaki kommentaattorinaan professori Tuomas Heikkilä Helsingin yliopistosta. Ylen ulkomaantoimittaja seuraa maailmanlaajuista uutistapahtumaa paikan päällä Lontoossa.
16.50 Novosti Yle
16.55 Yle Uutiset viittomakielellä
17.00 Yle Uutiset 17.00
17.10 Flinkkilä & Kellomäki
UMK-tulkinnoistaan tuttu viittomakielinen artisti ja toimittaja Miguel Peltomaa kertoo Ani Kellomäelle elämästään kuulevien ja kuurojen kulttuurien välisenä kaksoisagenttina. Ohjelmassa on viittomakielinen tulkkaus.
18.00 Yle Uutiset 18.00
18.10 Urheiluruutu
18.15 Strömsö
Elin valmistaa keittiössä cevicheä ja muita aiempien kausien suosikkiherkkuja. Lena rakentaa parvekkeelle tai terassille sopivan siirrettävän kasvimaan. Lee neuloo keväiset sukat, ja Camilla tutustuu kintsugiin eli japanilaiseen tapaan korjata särkynyt astia kauniisti.
18.45 Avara luonto: Jäinen planeetta II
5/5. Jäiset maat. Jäinen planeetta II tarjoaa jatkon vuonna 2012 esitetylle samannimiselle huippusarjalle. Uusissa jaksoissa tutustutaan maapallon kylmiin alueisiin ja niillä esiintyviin eläimiin, pohjoisnavasta etelänapaan, maalla, meressä, metsässä ja lakeuksilla, Uskomattoman kauniissa maisemissa liikkuvassa sarjassa nähdään useita eläinlajia kuten esim. susia, biisoneita, siperiantiikereitä sekä valaita ja perehdytään niiden ainutlaatuiseen kykyyn elää ja lisääntyä haastavissakin olosuhteissa. T: BBC
19.35 Pitääkö mun kaikki hoitaa? (S)
(Suomi 2011) Oscar-ehdokkaaksi yltänyt lyhyt komedia lapsiperheen aamusta ja äidistä, joka luulee että asiat hoituvat parhaiten kun hoitaa kaiken itse. N: Joanna Haartti, Santtu Karvonen. O: Selma Vilhunen. (U)
19.45 Midsomerin murhat (12)
Kausi 23, 2/8. Ennustus 2/2. Blactreen piirit ovat pienet, mutta jotta voi ymmärtää mitä ja miksi tänään tapahtuu pahoja tekoja, pitää tietää jotain myös seudun ja ihmisten menneisyydestä.
20.30 Yle Uutiset 20.30
20.45 Urheiluruutu
21.00 Kovan viikon ilta
Kausi 1, 4/7. Saako sanoa oikeisto? Jukka Lindström summaa jälleen viikon kiinnostavimmat puheenaiheet seuranaan Niina Lahtinen, Lotta Backlund ja Iikka Kivi. Vieraana Ville Ranta.
21.30 Pysäyttäkää Nyqvist (16)
4/8. Pelkkiä valheita. Nyqvistin työpaikka alkaa epäilyttää Helenaa ja Nyqvist korjaa tilanteen kutsumalla työkavereita kylään. Rautakorpikin kutsuu kollegoita koolle – yhtä huonoin lopputuloksin. Kuvailutulkattu.
22.15 Intervisio, iskelmät ja kylmä sota (7)
Ruotsalainen dokumentti Euroopan poliittisesta lähihistoriasta, pääosassa Marion Rung! Intervision laulukilpailut olivat itäeurooppalainen, sosialistinen vastine Euroviisuille ja Suomi osallistui molempiin. Vuonna 1980 Marion Rung voitti kappaleella Hyvästi yö. Samaan aikaan läheisessä Gdanskin satamakaupungissa lakkoiltiin Lech Walesan johdolla. (U)
23.15 Timanttinen keikka
”Suomen tärkeimmäksi rock-yhtyeeksi” tituleerattu Ursus Factory paiskoo raivoisaa energiaansa G-Livelabin Timanttisella keikalla niin että näyttöpäätteet tutisevat. Sami Kuoppamäen haastattelussa kuullaan myös duon ajatuksia musiikin tekemisestä sekä musiikillisista vaikutteista.
0.15 – 4.00 Uutisikkuna
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän tämän sivuston alkuperäinen tarkoitus ole ollut, että tarjotaan kaikille mahdollisuus kirjoittaa ja ottaa kantaa kuten haluaa. Sen kyllä olen tässä itsestäni huomannut, että kankeakielisyyttä ei saa korjattua sitten millään. Ei korjaannu vaikka kuin toimittajien tasoisten kirjoittajien tekstejä lukisi.
Ilmoita asiaton viesti
Taisin kirjoittaa huonosti. Tarkoitus oli, että kun täällä Puheenvuorossa jatkuvasti mollataan suomalaisia journalisteja ja journalismia, niin missä ovat ne puheenvuorolaisille mieluisaa toimittamista tekevät journalistit. Onko heitä olemassakaan, vai eikö heitä valita työhön ja jos ei, niin miksi ei.
Ilmoita asiaton viesti