Meillä sähköä säästyy nyt suunnitellusti
Elokuussa kulutimme 34,8 %, syyskuussa 24,5 % ja viime kuussa 35,7 % vähemmän kuin edellisenä vuonna.
Suurin kunnia säästöstä menee ilmalämpöpumpulle, jonka hankimme loppukesästä. Kattolämmitys ei ole vielä kertaakaan mennyt päälle (termostaatti) tänä syksynä, ja sisälämpötila on pysynyt mukavassa 21,4 – 21,7°C.
Lämmitämme näin kylmän vuodenajan alussa varaavaa leivinuunia joka kolmas päivä, sitten myöhemmin joka toinen päivä ja jos ulkolämpötila alkaa olla alle -25°C, niin joka päivä. Harvoina päivinä täällä Helsingissä kuitenkaan niin kylmä on.
Rahaakin säästyy lämminvesivaraajan ajastuksella klo 01-02, ja kun katsoo ettei pese pyykkiä ja astioita vuorokauden kalleimmilla tunneilla. Joka toinen torstai on ollut pyykkipäiväni ja nyt olen pidentänyt ajankohtaa torstain ja seuraavan sunnuntain välille, josko jonakin niistä neljästä päivästä laskutus olisi vain muutaman sentin kilowattitunnilta. Yleensä on.
Keväällä tulevia aurinkopaneeleita odotellessa olo tuntuu jo nyt nykyaikaiselta 😀 Sähköautokin on harkinnassa, kun nähdään paneeleiden tuotto.
Salitko kysyä :ostopuut vai omat?
Ilmoita asiaton viesti
Ostetut. Rakensimme talon 16 vuotta sitten ja varaava uuni on ollut koko ajan osa lämmitysjärjestelmäämme. Tilaamme polttopuut aina hyvissä ajoin ennen syksyä.
Ilmoita asiaton viesti
Kysyin, koska olen antanut itselleni selittää, että kuivasta koivuklapista pyydetään jopa yli sata euroa irtomotti.
Anteeksi, en pysty tähän ilman numeroita:
1. Irtokoivumotti sisältää lämpöenergiaa 1000kWh.
2. 70%:n hyötysuhteella taloon sisään siis tulee 700kWh lämpötehoa.
3. Jos motista on maksettu 100€ => puulämpö maksaa 100€/700 = 14c/kWh.
4. Jos sähkön hinnaksi oletettaisiin 20c/kWh ,tulisi siis vielä säästöä.
5. Nykyisten ilmalämpöpumppujen SCOP-arvoon lähellä viittä eli ottaessaan 1kW:n sähkötehon antavat ne 5kW lämpötehoa.
6. Tällöin ILP:llä lämmittäesssä lämmön hinnaksi tulisi siis 20c/5 = 4c/kWh
7. Eli ostopuita polttamalla ei kannata ”viedä tilaa” ILP:ltä, ainakaan näillä ilmoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Minähän pidän numeroista 🙂
Meillä menee sellainen 4 heittokuutiota talvessa, eli vajaa 2 kiintokuutiota. Olemme kokeiltuamme päätyneet polttamaan sekapuuta ja tänä vuonna se maksoi kotiin kuljetettuna 360 e.
Leivinuunin lämmittäminen muuten tekee mielialalle hyvää, että sillekin kannattaa laittaa myös jokin arvo. On kiva kulkea lämpimän uunin vierestä.
Ilmoita asiaton viesti
”Leivinuunin lämmittäminen muuten tekee mielialalle hyvää, että sillekin kannattaa laittaa myös jokin arvo. On kiva kulkea lämpimän uunin vierestä.”
Meillä menee noin viisi heittomottia koivuklapia vuodessa puusaunan ja kotagrillin tunnelmaan/lämmitykseen….maksoi mitä maksoi…
Tuolla laskelmallani yritin toppuutella nykyisin vallalla olevaa hypetystä puulämmittyksen taloudellisuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Itse olen hakenut puita pitkin maailmaa. En ole maksanut niistä muuta kuin bensakulut. Peräkärryllä hakien, niin niitäkin on varmaan kertynyt ja valtavasti hikeä. Aina on ihmisiä, jotka syystä tai toisesta eivät jaksa omia kaatuneita puitaan hoitaa.
Viimeksi ostin ensimmäisen kerran lastin rankoja pihalle kuljetettuna 160e sekapuuta. Niistä sain noin 12 kuutiota puuta, pinoa tulli tietenkin huomatttavasti enemmän, jotka riittänevät vielä tämän ja ensi talvenkin. En kyllä enää lähde peräkärryilemään, jos saan samanlaisen kasan suurin piirtein ensi keväänä. Moottorisahalla klapimittaan ja kirveellä loput. Joten hyvää liikuntaa tulee.
Jotain toimia olemme tehneet sähkön säästämiseksi. En usko niiden paljon vaikuttavan. 9000kwh molemmin puolin on vuosittainen sähkönkulutus mennyt. Maksimissaan ehkä 1000 kwh saadaan pois.
Ilmoita asiaton viesti
Kuulostaa hyötyharrastukselta. Tiedän paljon tyyppejä, jotka tykkäävät halonhakkuusta. Itse en ole edes kokeillut.
Meidän talossa kulutus on ollut 14-16000 kWh/vuosi. Ilmalämpöpumppu oli kyllä superhankinta.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa katsoa, ettei lämminvesivaraajan lämpötila ole alle 55 astetta tai muuten käy köpelösti, joten liika säästäminen siitä ei seuraa hyvää ja se on laissakin määritelty.
https://thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/vesi/legionellabakteerit-vesijarjestelmissa
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoititko minulle vai noin yleisesti? Meillä on ihan normi lämpötila, mutta ennen ajastimen hankintaa varaaja lämmitti klo 22-24, silloin kun yösähkö menee päälle. Nyt sitten lämpiää 01-02, jolloin yleensä on halvimmat tunnit.
Ilmoita asiaton viesti
Yleisesti, kun eräässä sivustossa sekä somessa toppuutellaan niitä ylisäästäjiä, että ettei tarvittaisi niin paljon lämpöä ja muistutetaan mahdollisesta terveysvaarasta.
Ilmoita asiaton viesti