Pukeutuminen ja mitä siitä pitäisi ajatella

No ainakaan toisten pukeutumisesta ei mitään. Olitpa pääministeri tai työtön, kukkakeppi tai sopivasti lihava pukeudu aina niin kuin haluat. Anna identiteettisi näkyä!
Tiedote
Presidentinvaalikisa kuumenee ja Vaalietkot tekee paluun – Tilaa maksuton uutiskirje! Tilaamaan —>
No ainakaan toisten pukeutumisesta ei mitään. Olitpa pääministeri tai työtön, kukkakeppi tai sopivasti lihava pukeudu aina niin kuin haluat. Anna identiteettisi näkyä!
Mielenkiintoinen aihe. Blogistilla olisi varmaan jotain aiheeseen enemmän sanottavaa? Lähtisin mielelläni sitä kuulemaan.
Minusta kun pukeutuminen kertoo aina vaatteidensa kantajasta.
Toisaalta, pukeutumisen on viestittävä hienotunteisuudesta. Naisopettaja murroikäisten poikien edessä pukeutuneena persvakoon kiilautuviin kireisiin legginseihin ei ole harkinnut viestiään loppuun asti.
– Pukeutuminen tuskin palvelee hänen roolinsa (opettaja) onnistunutta suorittamista?
Ilmoita asiaton viesti
Harvoin kai Suomessa työpukeutumisesta pöyristytään, se taidetaan omaksua osana ammatillista identiteettiä. Kannattaa vaihtaa työpaikkaa ja ehkä jopa ammattia, jos habituksesta ollaan näreissään. Mutta lienee niin kuin kirjoitin harvinaista.
Ilmoita asiaton viesti
Enemmän nykyisin tuntuu puhuttavan erityisesti pukeutumisen osalta naisten yllä olevien vaatekappaleiden niukkuus ja paljastavuus.
Naisten tahtotila seksuaalisen häirinnän vähenemisestä ja tasa-arvosta on vakavassa ristiriidassa sen kanssa, että samaan aikaan he julkaisevat itsestään somessa pyllistely-, rintavako- ja bikinikuvia.
Ilmoita asiaton viesti
Ihminenhän syntyy alastomana ja ihan ensimmäiseksi hänet puetaan lämpimäksi. Pukeutumistahan ei oikeastaan tarvita kuin lämmönsäätelyyn ja suojaamaan ihoa. Kaikki muu pukeutuminen on kulttuurista.
Aikoinaan Suomessakin ja nykyisinkin monissa kulttuureissa säädellään nimen omaan naisten pukeutumista. Ymmärrät varmaan, että siihen eivät länsimaiset nykynaiset enää taivu.
Mikä siinä on, että niitä some-kuvia ei voi vaan ihailla? Miten se on ristiriidassa häirinnän poistamisen kanssa? Kuva johtaa häirintään?
Ilmoita asiaton viesti
Miksi niitä kuvia itsestään pitää ladata nettiin toisten pällisteltäviksi?
Ilmoita asiaton viesti
Siihen minä en osaa vastata, ovat eri sukupolvea ja en edes yritä arvata heidän motiivejaan. Mutta koska niin aika laajasti tapahtuu, siihen on varmaan hyvä syy. Eiväthän kuvat ketään vahingoita, eikä kenenkään tarvitse niitä pakosta katsoa.
Ilmoita asiaton viesti
Kuvat luovat etenkin nuorille paineita, pitäisi itsellä olla yhtä hienot vaatteet/kengät/meikki jne. jotta kelpaisi.
Ilmoita asiaton viesti
Kuulostaa ihan samalta kuin 70-luvulla, meillä vaan oli nuorisolehtien kuvat. Nuorilla on paineita, parempi tietenkin, jos niitä ei olisi. Mutta kun vaan on, niille löytyy aina lähde.
Ilmoita asiaton viesti
Järjen sanoja Birgitalta, mutta miksi enimmäkseen keskitytään naisten pukeutumiseen? Mikä onkaan naurettavampi näky kuin miesten ”pukukoodi”? Aina liian ahdas pikkutakki, jota yksi nappi kiristää, suorat housut, kravatti tai krusetti ja nenäliina rintataskussa söpösti taitettuna. Esimerkiksi TV-uutisten lukijat ovat oiva esimerkki näistä kravatti ja krusetti pelleistä. Emmekö voisi sallia myös meille miehille vapaan ja koodittoman pukeutumisen
Ilmoita asiaton viesti
Ehdottomasti! Mutta siinä en voi auttaa, se on tehtävä itse 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Höpsis. Jos telkkarin uutisissa uutisankkurilla olisi hihaton paita ja maastohousut, niin minkäs luulet vaikutelman olevan?
Ilmoita asiaton viesti
Asiallinen pukeutuminen on eri asia kuin älyvapaa ja naurettava pukukoodi. Vertaapa naispuolisten uutisankkureiden fiksua ja vapaata pukeutumista miespuolisiin ankkureihin.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan samaa mieltä blogistin kanssa! Itsekin murisin aiheesta taannoin:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/arnokotro/nyt-hatuttaa/
Ilmoita asiaton viesti
👍 Hyvin muristu!
Ilmoita asiaton viesti
Tietyissä tilanteissa muodollinen pukeutuminen on normi ja kyllä siitä rajusti poikkeavaa saa paheksua.
Esimerkkejä. A) Naisella asusteena toppi ja farkkushortsit vihkimistilaisuudessa ortodoksisessa kirkossa. B) Vanhuksen arkun kantajalla t-paita ja farkut.
Ilmoita asiaton viesti
Pukeutumisesta, tai habituksesta puhuminen yleensä, nostaa suuria tunteita tunteita pintaan. Kuvat ihmisistä meillä ja muualla läntisessä maailmassa, eroavat joiltakin osin toisistaan.
Kirjoitin joskus samasta aiheesta:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/demoni/238502-kapeat-hartiat/
Ilmoita asiaton viesti
Anna identiteettisi näkyä !
Annatko saman ohjeen burkaan puetulle musliminaiselle ?
Ilmoita asiaton viesti
Tietenkin, jos se on oma valinta, ja jos burka ei sitten jonain aamuna enää tunnu omalta, sen voi siinä lennossa vaihtaa toiseen mihin tahansa asuun.
Ilmoita asiaton viesti
Burka ei ole oma asuvalinta Afganistanissa. Se on osa naisten alistamiskulttuuria ja siveellisyysnormia islamin nimissä.
Burkaan puettujen naisten mielestä sen käytön hyvä puoli on, että kaiken peittävä asu suojaa käyttäjänsä ihmisten arvostelevilta katseilta ja jättää arvostelun pelkästään kaiken näkevälle Allahille.
Oman identiteetin ilmaiseminen puhumattakaan sen korostamisesta pukeutumisen kautta on kuitenkin burkaan puettuna mahdottomuus.
Ilmoita asiaton viesti
Aika valtava joukko on niitä, jotka eivät voi burkaa vaihtaa yhtään mihinkään asuun. Toivonen otti esimerkiksi Afganistanin, mutta äärimmäinen pukeutumisnormi on muuallakin tuttua. Liberaalin lännen asukkina en heittäisi kommenttia, että jos ei tunnu omalta, voi vaihtaa muuhun asuun. Kun Afganistanissa vaihtaa, saattaa mennä vaikka pahimmassa tapauksessa henki.
Ilmoita asiaton viesti
Monelle täällä Suomessa asuvalle musliminaiselle ainakin huivin käyttö näyttäytyy juuri tuollaiselta: Voi käyttää, jos se tuntuu luontevalta ja identiteettiin kuuluvalta, ja olla käyttämättä, jos tuntuu hankalalta. Näin huivin käytön yksioikoinen tuomitseminen ulkopuolisen taholta on kaikkea muuta kuin ongelmatonta.
Siitä ei tietenkään voi tehdä johtopäätöksiä niistä, joilla tätä valinnanvapautta ei ole. Asiat ovat siis usein monimutkaisempia kuin ensi silmäykseltä vaikuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ilta-Sanomissa entinen muslimi Nadi kertoo mielenkiintoisesti suhteestaan hijabin käyttöön ja muuhunkin. Pride-tapahtuma sujui hyvin. Paikalle uskaltautui sateenkaarimuslimeja ja muslimitaustaisia.
– Koen, että se on melkein historiallista. On tosi hyvä, että me ollaan näkyviä, koska se voi saada jonkun muun tuntemaan, että ei ole ainoa, joka on muslimi tai muslimitaustainen ja kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön. Koska meitä on.
– Mä ainakin koin nuorempana, että Pride-tapahtumat eivät olleet mua varten. Ei siellä näkynyt kaltaisiani ihmisiä. Ei mun kaltaisista ihmisistä puhuttu.
Kotona Pridessa käynti myös oli tiukasti kielletty.
– Niin kuin olisi ihan kauheaa häpäisyä meidän uskonnolle, että olisi siellä hijab päällä. Vaikka eihän se ole, hän sanoo huokaisten.
Hän ei halunnut käyttää hijabia muutenkaan, mutta oli pakko.
Viha ja häpeä voi iskostua omaan ajatteluun, Nadi sanoo. On vaikeaa toimia vastoin arvoja, joihin on pienestä pitäen kasvanut.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008917900.html?fbclid=IwAR3aLHnYqLVIF181VS_HZSxWrI1lY_2ba1A6CgAiahYZdt0TyKyC_xLQ1W4
Ilmoita asiaton viesti
Luulin Pekka Toivosen vitsailevan ja siksi kirjoitin niin kuin kirjoitin.
Ilmoita asiaton viesti
”Anna identiteettisi näkyä” – keskustelu on isolta osin koskenut kuitenkin työpukeutumista.
Perusasteen koulut ovat yksi tärkeimmistä yhteiskunnan instituutioista. Mielestäni opettajien pitäisi pukeutua paremmin kuin pukeutuvat.
– Opettaja on kasvattaja, jonka keskeisin tehtävä on välittää yhteiskunnan intressiä lapseen.
Ja olen aika vakuuttunut siitä, että asiallinen ja siisti työpukeutuminen vaikuttaa opettajan habitukseen.
– Sitä kautta se edesauttaa oppilaan (lapsen/murkun) arvostavaa ja kunnioittavaa suhtautumista yhteiskunnallisia instituutioita kohtaan.
***
Takavuosina kuuntelin kun takana kulki kolme kundia. Kaksi oli ilmeisesti kolmannella luokalla peruskoulussa. Ja nuorin oli vasta aloittamassa. Nuorin halusi kuitenkin tehdä vaikutuksen ”brassailemalla”.
– tuohon brassailuun kolmasluokkalainen sanoi ”älä viitti, ethän sä oo edes koulussa”. – oonha – kuului vastaus. ”No, millä luokalla”? – tokalla…… ei kun ekalla -vastasi tuleva koulukas.
Esimerkki osoittaa koulun arvostuksen instituutiona olevan lähtökohta! On arvo päästä koulukkaaksi. – tuota ilmiötä ei nykyään tarpeeksi kunnioiteta.
Opettajakunta onnistunee opetushallinnon pakottamana vetämään tuon kunnioituksen vessanpöntöstä alas alta aika yksikön!
Kouluinstituution kunnioittamattomuus on vakava pulma Suomen maassa. Opettajat ovat hiton ”vanhempien palvelijoita” ja lasten miellyttäjiä.
Ratkaisu kouluinstituution kunnioitukseen on laaja-alainen yhteiskunnallinen toimi.
– sen pienen pienenä elementtinä olisi, että opettajakunta käyttäyisi asiallisemmin virkansa edustajana ja pukeutuisi huolitellusta.
Koulu on lapsen työpaikka. Myös koulupukujen käyttöä olisi hyvä harkita. Lapsi oppisi varhain, että kun ollaan ”yhteiskunnallisessa roolissa, on toimittava sitä kunnioittaen ja sen sääntöjen mukaisesti”.
Vapaa-aika on sitten ihan toinen juttu!
ELI Pukeutuminen on iso asia. Se vaikuttaa ihmisten (työ)habituksen kautta laajalti meidän käytökseen. Ja se alue olisi otettava paremmin haltuun.
Ilmoita asiaton viesti