Juha Sipilä hakenut sopeutumisrahaa.

Uuden eduskunnan myötä vaihtuu osa kansanedustajista ja osa siirtyy sopeutumisrahan piiriin. Sopeutumisrahaa maksetaan, ettei edustaja putoaisi ns. tyhjän päälle eduskuntauran jälkeen. Kaikki ansio- ja pääomatulo vaikuttavat rahan määrään. On kuitenkin huomattu, että osa taitavasti kiertää tätä ja nostaa sopeutumisrahaa, vaikka ei olekaan tuloton tai työtön, kuten esimerkiksi Päivi Lipponen, joka johti perheen konsulttifirmaa ja nosti sopeutumisrahaa. Sopeutumisrahaa maksetaan 1–3 vuotta, jos verrataan sitä ansiosidonnaiseen päivärahaan, jota maksetaan 300 tai 400 päivää. Lisäksi yli 59-vuotiaat edustajat saavat sopeutumisrahaa aina 65-vuotiaiksi asti eli sopeutumisraha ei kannusta työntekoon, vaan enemmänkin harrastelemaan tai kiertämään lakia esimerkiksi juuri yritystoiminnan kautta.

Räikeintä on, että sopeutumisrahaa voi hakea edustaja jo yhdenkin vuoden jälkeen. Mutta täytyy myöntää, että kyllä karisi unihiekat silmistä, kun luin Juha Sipilän hakeneen sopeutumisrahaa. Miten törkeä voi ihminen olla, rikastuu ensin valtion kustannuksella ja vähintään kyseenalaisin keinoin miljonääriksi. Peräänkuuluttaa kilpailukykyä ns. Sipilä-mallilla ja kun itse jättäytyy pois eduskunnasta, niin on pokkaa hakea sopeutumisrahaa. Kyseisellä herralla ei liene rahasta pulaa, että sopeutuminen arkeen luulisi sujuvan ilman sopeutumisrahoja. Tämä on niin härskiä toimintaa, kun tavallinen kansalainen kituuttaa niin entiset kansanedustajat ja ministerit kuppaavat rahaa kansalaisilta. Eikä taatusti monenkaan tarvitse miettiä kasvaneita lainakorkoja, sähkölaskuja tai ruuanhintoja. Sopeutumisrahalla voi ostaa, vaikka vähän sisäfilettä pöytään.

Toivon todella, että kyseinen järjestelmä lakkautetaan ja edustajat siirretään ansiosidonnaisen piiriin, jonne muutkin työttömät kuuluvat. Kansanedustajan uralla eläkekin karttuu eri tavalla kuin tavan tallaajan. Siinä, missä duunari painaa työuraa noin 45 vuotta niin kansanedustajalla on täysi eläke jo 15 vuoden jälkeen. Meneekö oikein? No ei mene. Tämä kansan rahoilla loisiminen ja törkeä hyväksikäyttö, joka ei ainakaan allekirjoittaneen oikeustajuun mahdu, on loputtava.

Mielipiteet ovat omiani, eivätkä edusta puolueeni virallista linjaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu