Koulukiusaaminen

Luin, miten Oulun Heinätorin erityiskoulussa tyttö oli joutunut useita kertoja pahoinpitelyn uhriksi. Koulun johto ja koulupoliisi olivat olleet koko ajan asiasta tietoisia. Opettaja ei kuitenkaan puuttunut asiaan ja oli välinpitämätön asian suhteen ja näin ollen syyllistyi heitteellejättöön.

Valitettavasti tämä on kuitenkin jäävuorenhuippu. Olen ollut todistamassa koulukiusaamista läheisen lapsen kohdalla, johon kohdistetaan samantyylistä kiusaamista käytöshäiriöisen lapsen toimesta. Asiaan kuitenkin ollaan puututtu vanhempien ilmoituksesta ja opettaja otti vanhempien huolen tosissaan. Asiaa on hoidettu kouluvalmentajien avustuksella, valitettavasti ainakaan toistaiseksi kiusaaminen ei ole loppunut.

On eittämättä kaunis ajatus, että kaikki lapset voisivat opiskella yhdessä koulussa mutta todellisuus on toista. Nähdäkseni oppivelvollisuutta pidetään liian koulukeskeisenä, vaikka koulu paikkana ei ole
välttämätön oppivelvollisuuden suorittamiseksi.
Mielestäni ongelmakohtia on ainakin neljä

1. Opettajalla ei ole suurista luokkakoosta johtuen mahdollisuutta nähdä ja puuttua kaikkeen kiusaamiseen. Lisäksi opettajalta puuttuu keinot puuttua kiusaamiseen, sillä opettaja puuttuessa voidaan hänet leimataan tai jopa haastetaan oikeuteen huoltajien toimesta. Kuka siis enää uskaltaa puuttua?

2. Resurssoinnin puute. On kunnan vastuulla, että luokassa jossa on lapsia jotka tarvitsevat tukea ja apua on riittävästi aikuisia tai lapselle tarjotaan paikka sairaala- tai erityiskoulusta. Suurin este tälle on raha.

3. On huoltajia, jotka eivät kykene hyväksymään lapsensa tuen tarvetta. He usein kokevat, että ongelma on koulussa tai muissa lapsissa.

4. Koulurauhaa ei kyetä takaamaan. Pahimmissa tapauksissa oireileva lapsi voi terrorisoida muita lapsia väkivallalla ja uhkaillen, pitäen muita oppilaita pelossa. Missä tämän oireilevan lapsen oikeus hoitoon? Tai muiden oppilaiden oikeus oppia rauhassa?

Pahimmat tapaukset tulevat yleensä julki mutta paljonko on tapauksia, jotka eivät ylitä uutiskynnystä? Koulukiusaamisesta puhutaan paljon, koska sen seuraukset ovat suuret sekä uhrilla että tekijällä. Yhtään uhrin osaa vähättelemättä myös kiusaajaa tulisi auttaa, sillä koulukiusaajakin sitä selkeästi tarvitsee. Odotan mielenkiinnolla tästä käytävää keskustelua, sillä asia herättää aina keskustelua. Osa vähättelee ongelmaa, osa ajaa kaikkien integrointia ja yhdenvertaisuutta, osa näkee että lapsen tulisi saada paras mahdollinen paikka oppia. Ottamatta kantaa kuka on oikeassa tai väärässä – harvoin kuitenkaan on kyse siitä. On kuitenkin selvää se, että lapsen paras tapahtuu silloin kun hänen yksilölliset tarpeet otetaan huomioon ja hänellä on rauha sekä koskemattomuus käydä koulua yhdessä oppimisesta vastaavan tahon ja kodin yhteistyöllä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu