Suomi elää metsästä, eikä sen arvoa aina mitata rahassa – edes kunnassa

Lähimetsä antaa voimaa ja auttaa voimaan hyvin kaikissa elämän vaiheissa. Luontoa ei voi myydä ja ostaa takaisin. Sen arvo on tässä ja nyt, asukkaiden hyvinvoinnissa.

Metsien ja lähiluonnon positiivisen vaikutuksen tunteminen alkaa olla jo valtavirtaa. Siitä huolimatta asia tuntuu vielä olevan epäselvä monille, etenkin kuntapäättäjille. Ei ole kysymys siitä, että paikkakunnan myönteistä taloudellista kehitystä jarrutettaisiin. On kyse siitä, että jokaisen tulisi vihdoin, 2021, ymmärtää, miten kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Kun puolustan kuntametsiä, puolustan jokaisen meistä oikeutta hyvään elämään ja hyvinvointiin ilman harrastusmaksuja tai taloudellista sitoutumista. Lähiluonto on tässä ja nyt. Kuka tahansa voi mennä sinne: juosta, pyöräillä, meditoida, marjastaa, sienestää. Lähivesissä voi meloa, uida, soutaa, kalastaa. Nauttia vuodenaikojen vaihtelusta ja rentouttaa itsensä yksinkertaisin, ikiaikaisin tavoin. Yksi lataa akkujaan tehdäkseen bisnestä, toinen tehdäkseen parhaansa viranhaltijana, kolmas muuten vain. Luonto antaa voimaa kaikille.

 

Huoli Tuomalan metsästä jatkuu edelleen

Noin vuosi sitten paikallisen luonnonsuojeluyhdistyksen jäsen kertoi WhatsApp-ryhmässämme, että Tuusulan kunta suunnittelee mittavia hakkuita omistamalleen metsäalueelle. Kyseessä on Tuomalan kylän alueella sijaitseva upea, kuntalaisille tärkeä metsä. Kävi ilmi, että hakkuut oli jo aloitettu.

Kunnan hakkuussuunnitelmat tuntuivat niin käsittämättömiltä, että lähdimme neljän naisen voimin selvittelemään asiaa tarkemmin, ja päätimme toimia upean metsän säilymisen puolesta. Perustimme Facebook-ryhmän, joka kasvoi nopeasti 1500 jäsenen yhteisöksi ja on kerännyt mukaan lähimetsästä huolestuneita yli kuntarajojen. Hakkuiden estämiseksi perustamamme kuntalaisadressi sai yli 1300 nimeä. Adressi luovutettiin Tuusulan pormestareille ja kunnanhallitukselle viime vuoden toukokuussa. Työmme tuotti tulosta. Vastauksena hakkuuhankkeen päätöksen oikaisuvaatimukseeni kunta kertoi  keskeyttävänsä hakkuut Tuomalan metsässä. Asiasta uutisoitiin otsikolla Tuusulan kunta luopuu avohakkuista.


– Avohakkuista on luovuttu kokonaan. Niitä ei tehdä ensi vuonna eikä sen jälkeenkään, pormestari Arto Lindberg lupaa.
(Keski-Uusimaa 6.11.2020)

 

Valtuuston päätöksessä 8.2.2021 ilmaistaan asia kuitenkin: ”Tuusulan kunta on päättänyt mm. kuntalaispalautteiden perusteella välttää avohakkuita kunnan omistamissa metsissä.”
Jos avohakkuita vältetään, niitä saatetaan kuitenkin tehdä? Se on eri asia kuin Arto Lindbergin lupaama ”on luovuttu kokonaan”. Miksi päätöksen sanamuoto ja merkitys on eri kuin on luvattu?

Kävi myös ilmi, että  kun kunta on tehnyt päätöksen uusista luonnonsuojelualueista, kyseinen Tuomalan metsäalue ei ollut mukana edes päätösesityksessä. Tämä ihmetyttää. Metsän pelastushankkeessa olleiden kesken pohdimme, miksi Tuomalan metsä on jätetty pois luonnonsuojelualueiden joukosta. Olemme olleet yhteydessä asiasta muun muassa Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiriin ja eri tahoihin Tuusulassa. Emme ole todellakaan yksin mietteinemme. Jotakin on edelleen tehtävä.

 

Tuomalan metsän tuottotavoite on poistettava

Tuusulan kunnan talousarviossa on asetettu keskimääräinen vuotuinen, yhteensä 200 000 euron, tuloarvio puunmyyntituloille. Tätä arviota ei ole suoraan kohdennettu millekään alueelle. Kuitenkin, saamamme tiedon mukaan, Tuomalan metsien arvo oli lähes puolet tavoitellusta metsämyyntitulosta.

Lähiluonto on Tuusulalle erittäin tärkeä vetovoima- ja hyvinvointitekijä. Tuo tuottotavoite on niin pieni, että sitä on mahdoton rinnastaa asukastyytyväisyyden ja alueen vetovoiman arvoon.

Me emme tällä hetkellä kilpaile kuntana joukkoliikenteen sujuvuudella. Me emme kilpaile asumisen edullisilla hinnoilla. Mutta se, mitä meillä on, ja monilla muilla ei, on lähiluonto. Kuntametsät. Meillä on pääkaupunkiseudun parhaat ulkoilumahdollisuudet asuinalueiden välittömässä läheisyydessä, myös kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuisessa ympäristössä. Tätä ei voi ostaa rahalla – se joko on, tai ei ole. Tuusulalla se on, ja sitä tulee arvostaa ja vaalia.

Juuri siksi olen laatinut kuntalaisaloitteen tuottotavoitteen poistamiseksi Tuusulan kunnan omistamasta Tuomalan metsästä. On tärkeää varmistaa tuon alueen säilyvän tulevaisuudessakin kunnan talousmetsien vuotuisen tuottotavoitteen ulkopuolella.

Esimerkiksi Helsinki ja Espoo ovat poistaneet tuottotavoitteen kaupungin omistamilta metsäalueilta. Uuden kuntalaisaloitteen tavoite on tämä nimenomaan kunnan omistaman Tuomalan metsäalueen osalta. Kuntalaisaloite ei siis ole koskemassa yksityisten metsänomistajien metsiin. Kuntalaisaktiivina ja mahdollisena tulevana kuntapäättäjänä tähdennän kunnioittavani yksityisten maan- ja metsänomistajien oikeuksia. 

 

Mukaan Metso-ohjelmaan?

Mielestäni olisi viisasta ottaa tarkasteluun myös se vaihtoehto, että kunta liittyisi Tuomalan metsän osalta Metso-ohjelmaan. Metso on ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhdessä toteuttama toimintaohjelma, joka tukee arvokkaiden metsäalueiden suojelemista. Metso-kohteena kunta saisi Tuomalan metsästä rahallista kompensaatiota, mutta metsä säilyisi kaikkien ilona.

Ymmärrän, että metsäteollisuus on tärkeä ja merkittävä työn ja hyvinvoinnin lähde Suomessa. Tämä ei silti saa olla ristiriidassa luontoarvojen kanssa: hakkuut on hoidettava kestävästi. Kuntapäättäjien ja viranhaltijoiden tulee nähdä ”metsä puilta” ja tehdä pitkäkestoisesti viisaita päätöksiä avoimesti ja asukkaita kuunnellen.

 

Lue lisää:
Kuntametsät asukkaiden ja luonnon keitaiksi (Suomen luonnonsuojeluliiton julkaisu)

Tuomalan metsälle löytyi ystäviä kuntarajan yli

Tuusula luopuu avohakkuista – jatkossa metsää kaadetaan muutenkin maltillisemmin

Metsälehti: Seitsemän kysymystä Metso-ohjelmasta

Tuomalan metsät -Facebook-sivu

Kuntavaaliehdokas Carita Kauppisen Facebook-sivu

Kuntalaisaloite: Tuusulan kunnan omistaman Tuomalan metsän tuottotavoitteesta luopuminen

+4
Carita Kauppinen
Muut Tuusula
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen 59-vuotias lentoemäntä, yrittäjä, mummi ja asukasaktiivi Tuusulasta. Olen ensimmäistä kertaa ehdolla kuntavaaleissa.
Puolustan Tuomalan metsiä – ja luontoa muutenkin. Erityisen tärkeää minulle on ikäihmisten ja nuorten hyvinvointi. Tekemistä on paljon. Olen valmiina kuuntelemaan ja toimimaan.
Lue lisää: https://www.facebook.com/CaritaKauppinenTuusula

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu