Nyt monelta loksahtaa suu auki – Pitääkö Fortumin ja Nesteen jättikorotuksista saada raivokohtaus?

Valtio-omisteisten Nesteen ja Fortumin hallitusten jäsenet hyppäävät ylös palkkakuopasta sellaisella vauhdilla, että monelta loksahtaa suu auki.

Nesteen ja Fortumin hallitusten jäsenille on tulossa reippaat palkkioiden korotukset, mikäli kevään yhtiökokous näin päättää.

Nesteen nimitystoimikunta ehdottaa, että yhtiön hallituksen puheenjohtajan palkkiota korotetaan 42 prosenttia. Varapuheenjohtajalle kaavaillaan 25 prosentin ja hallituksen jäsenelle 33 prosentin palkkionkorotusta.

Jos korotukset menevät yhtiökokouksessa läpi, hallituksen puheenjohtajan vuosipalkkio on 135 000 euroa, varapuheenjohtajan 75 000 euroa ja hallituksen jäsenen 60 000 euroa.

Fortumin hallituspalkkioiden korotukset ovat samassa linjassa. Hallituksen puheenjohtajalle on tulossa 44 prosentin palkkionkorotus, varapuheenjohtajalle 25 prosentin ja jäsenelle noin 32 prosentin palkkionkorotus.

Fortumin puheenjohtajan vuositienestit nousisivat näin ollen 128 200 euroon, varapuheenjohtajan 79 400 euroon ja hallitusten jäsenten 56 800 euroon.

Kiinteiden palkkioiden lisäksi hallitusten jäsenille maksetaan erikseen kokoustamisesta.

Varsinkin Fortumin kohdalla korotus kuulostaa äkkiseltään massiiviselta. Tuoreessa muistissa ovat yhtiön miljarditappiot Saksasta ja Venäjältä – sekä kummallinen kohu yhtiön johdon kriisivuosien bonuksista.

Perässä ovat laahanneet

Yllätystä palkkionkorotusaikeissa ei kuitenkaan ole.

Valtioneuvoston kanslian omistajaohjausyksikössä on kiinnitetty huomiota siihen, että sekä Nesteen että Fortumin hallituspalkkiot laahaavat pahasti perässä verrokkiyhtiöiden hallituspalkkioista.

Sekä Nesteen että Fortumin hallituspalkkiot on tarkoitus nostaa markkinatasolle vuoteen 2026 mennessä.

Nesteen ja Fortumin hallituspalkkioita on verrattu ensisijaisesti verrokkiyhtiöihin Helsingin pörssissä sekä muissa Pohjoismaissa. On siis tarkasteltu sitä, millaisia hallituspalkkioita markkina-arvoltaan suurimpien yhtiöiden hallitusten jäsenille maksetaan.

Valtio omistaa Nesteen osakkeista noin 44 prosenttia. Fortumista valtion omistusosuus on runsaat 51 prosenttia.

Esimerkiksi Nesteen kohdalla hallituspalkkioiden korotusta voi perustella yhtiön markkina-arvolla. Neste on 25,1 miljardin euron markkina-arvollaan Helsingin pörssin toiseksi suurin yhtiö.

Sen edellä on Nordea, jonka markkina-arvo 40,8 miljardia euroa ja hallituksen puheenjohtajan palkkio 352 000 euroa.

Molemmissa yhtiöissä 40 prosenttia kiinteämääräisestä vuosipalkkiosta maksetaan yhtiön osakkeina. Loput maksetaan rahana.

Hallitusten jäsenillä on siis siinäkin mielessä intressi saada osakekurssi nousuun. Oman osakesalkun arvo pullistuu.

Muistutetaan vielä, että Fortumin kriisiajan hallitus meni vaihtoon jo vuosi sitten.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu