Helsinkiin ei enempää pakolaisia kuin se pystyy vastuullisesti hoitamaan

Kaupungin maahanmuuttoyksiköstä on lähtenyt alkuvuoden runsaan parin kuukauden aikana yli kahdeksan työntekijää, ja yksikössä painetaan tällä hetkellä hommia vajaamiehityksellä. Sosiaalityöntekijöistä puuttuu kolmannes ja sosiaaliohjaajista viidennes. Yksikön työntekijöiden paine on kestämätön ja moni on jaksamisen rajoilla.

Yhdellä sosiaalityöntekijällä voi olla asiakkainaan jopa 160 asiakasta, joista osa perhekuntia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että perheet saattavat joutua odottamaan jopa kaksi kuukautta kotouttajien yhteydenottoa, minkä aikana lapset eivät ole päässeet kouluun eivätkä aikuiset opiskelemaan suomea.

Vika ei ole tekijöissä, jotka tietojeni mukaan ovat hyvin motivoituneita ja sydämen asialla. Heitä on yksinkertaisesti liian vähän pakolaisstatuksella Helsinkiin otettavien ihmisten määrään ja tarpeisiin nähden. Maahanmuuttoyksikön työntekijät ovat lähettäneet vetoomuksen kaupungin päättäjille tilanteensa takia. Ei voi kuin ihmetellä, miksi heitä ei kuulla.

Kun kotouttamista tarvitsevia ihmisiä otetaan Helsinkiin, heidän kotouttamisensa täytyy hoitaa hyvin, mieluiten erinomaisesti, sekä aikataulun että sisällön osalta. Myös kotoutumisen seurantaan pitää löytyä resursseja. 

Oudointa tilanteessa on, ettei syy voi olla taloudellinen, koska valtio maksaa käytännössä lähes kaikki kulut ensimmäiset kolme vuotta. Kaikkien riittävän suurten kuntien ja kaupunkien olisi osallistuttava näihin talkoisiin, myös Helsingin, mutta vain siten, että se on oikeudenmukaista kaupungissa jo asuville sekä uusille tulokkaille.

Jos kotouttaminen laiminlyödään, seuraukset voivat olla hyvin kauaskantoiset ja ne vaikuttavat koko yhteiskunnan turvallisuuteen – Euroopasta löytyy hyviä esimerkkejä epäonnistumisista. Jos päättäjillä ei ole halua hoitaa kotoutusta, ei pidä ottaa vastaan kotoutettavia. 

Kirjoitan blogini Helsingin kaupungin yleisten töiden lautakunnan jäsenenä, kaupunginvaltuuston varajäsenenä ja kunnallisvaaliehdokkaana, en poliisina. Kirjoituksessa viitatut tiedot olen hankkinut kaupunkilaisena.

DennisPasterstein
Kokoomus Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Dennis Pasterstein on Kokoomuslainen kunnallispoliitikko. Hän on ammatiltaan poliisi - ylikomisario ja työskentelee Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtajana. www.dennispasterstein.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu