Kumpi väistää, koulukiusaaja vai kiusattu?

Kouluterveyskyselyssä vuonna 2019 saatujen tulosten mukaan vähintään kerran viikossa lukukauden aikana kiusattuja 8-9 luokkalaisia poikia oli noin 3 500 ja tyttöjä noin 2 500. Koulukiusaamisen muotoja on useita, sanallista, epäsuoraa, fyysistä tai netin kautta tapahtuvaa. Kiusaaja voi olla kuka tahansa, ongelma perheen lapsi, menestyvä urheilija tai vaikka luokan hiljainen tyttö, joka osoittaa aktiivisuutensa whatsapp-ryhmässä. Monet syrjäytyneet nuoret mainitsevat koulukiusaamisen tärkeimpänä syynä ahdinkoonsa, voiko kuntapäättäjä vaikuttaa tähän?

Oleellista on, että ne aikuiset joiden vastuulle lasten välisten ongelmien ratkominen kuuluu, kantavat vastuunsa. Vanhemmat, rehtori, kuraattori ja opettajat ovat aikuisia, joiden tulee toimia kun he havaitsevat kiusaamista. Kuntapäättäjän tehtävä puolestaan on varmistaa, ettei avun saaminen ole kiinni siitä, ettei opettajalla ole osaamista tai voimavaroja asian hoitoon.

Koulujen työkalupakista pitäisi löytää työkaluja ongelman ratkaisuun ja hyviä keinoja onkin käytössä mm. Kivakoulu -ohjelma. Helsingissä on tehty hyviä avauksia, joissa kolmas sektori on otettu mukaan ongelmien äärelle.  Esimerkiksi Aseman lapset ry on tuonut Helsinkiin Norjassa kehitetyn työmuodon – katusovittelu. Toisena esimerkkinä voidaan mainita vertaisvalamiehistö-kokeilu, jossa nuoret itse aikuisen ohjauksessa käsittelivät asioita. Ongelmien käsittelyn lisäksi prosessien tavoite on nuoren kasvattaminen ja ongelmakierteen pysäyttäminen, ei pelkkä rankaiseminen.

Maailma kehittyy ja uusia työkaluja kiusaamisen kitkemiseksi kannattaa etsiä, etenkin sellaisia joilla nuoret itse osaavat toimia. Voisiko apua kiusaamiseen löytyä älypuhelimista ja niiden aplikaatioilla, joiden avulla pystyttäisiin hyvin matalalla kynnyksellä ilmoittamaan kiusaamisesta esim. koulukuraattorille. Itse kannatan tämän tyyppisiä matalan ilmoittamiskynnyksen ratkaisuja nuorten omilla työkaluilla. Helsinki voisi asiassa olla edelläkävijä.

Palataan otsikon kysymykseen kumpi väistää, koulukiusaaja vai kiusattu? Mielestäni kummankaan ei tulisi väistää sillä molemmat ovat lapsia. Mutta jos koulun työkalupakin työvälineet loppuvat niin viimeisenä vaihtoehtona soveltaisin jo poliisikoulussa oppimaani sääntöä – oikeuden ei tule väistyä vääryyden tieltä – kiusaaja väistyköön.

Kirjoitan blogini kunnallispolitikkona ja kunnallisvaaliehdokkaana, en poliisina. Kaikki tiedot mihin kirjoituksessani viittaan, olen saanut tietooni poliisityön ulkopuolella.

+4
DennisPasterstein
Kokoomus Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Dennis Pasterstein on Kokoomuslainen kunnallispoliitikko. Hän on ammatiltaan poliisi - ylikomisario ja työskentelee Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtajana. www.dennispasterstein.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu