Eduskuntavaalit informaatiosodan keskellä

On hyvinkin mahdollista, että ensi kevään eduskuntavaalit tulevat olemaan venäläisen informaatiovaikuttamisen määrän ja laadun ennätys suomalaisten vaalien historiassa.

Meille tullaan tarjoilemaan – ja itse asiassa on jo tarjoiltu – ainakin seuraavaa Venäjän ja Venäjän johdon etuja palvelevaa propagandaa:

 1. Suora sotapropaganda ja whataboutismi
 • Krimin niemimaa ja Donbassin alue ovat venäläisten asuttamaa ja Venäjälle kuuluvaa maata, jotka Ukraina on ryöstänyt. Ukrainalaiset sortavat alueella asuvia venäläisiä.
 • Ukrainaa hallitsevat natsit, joista on ukrainalaisille ja Ukrainalle vain vahinkoa
 • Todellisuudessa sodan ovat synnyttäneet yhteistoiminnassa USA ja Ukrainan natsihallinto hyökkäämällä Ukrainassa asuvien venäläisten kimppuun. Yhdysvalloilla on Ukrainassa NBC-aseiden (ydinaseet, biologiset ja kemialliset aseet) tehtaita. Venäjä käy puolustussotaa vapaan maailman ja maailmanrauhan puolesta.
 • USA on hyökännyt esimerkiksi Vietnamiin, Afganistaniin ja Irakiin. Älkäämme unohtako myöskään entisen Jugoslavian alueen ja Libyan pommituksia. Yhdysvallat syyllistyy kaikilla toiminta-alueillaan sotarikoksiin ja valtaviin ihmisoikeusloukkauksiin.
 • Venäläisten joukkojen suorittamat sotarikokset ovat puhdasta länsimaiden propagandaa. Ukrainalaissotilaat suorittavat pöyristyttäviä sotarikoksia, käyttävät omia siviilikansalaisiaan ihmiskilpinä ja esittävät murhaamiensa ihmisten ruumiita todisteina venäläisten suorittamista sotarikoksista.
 • Ukraina yrittää tuottaa hirvittävät tuhot vaurioittamalla Zaporizzijan ydinvoimalaa
 • Väitteet venäläisten joukkojen surkeasta suorituskyvystä, suurista tappioista ja ukrainalaisten menestyksestä ovat Ukrainan ja lännen sotapropagandaa.
 1. Ukrainan on antauduttava ehdoitta välittömästi
 • ”Sota paha, rauha hyvä, mene pois paha sota”
 • Rauha ja hyvinvointi voidaan saavuttaa vain, jos ukrainalaiset välittömästi antautuvat
 • Sodan pitkittyminen lisää vain tappioita ja aiheuttaa mittaamattomia kärsimyksiä
 1. Ase- ja muu apu Ukrainalle on lopetettava
 • Tuki lisää uhrien määrää, ihmisten kärsimyksiä ja pitkittää sotaa
 • Asetoimitukset ovat Suomen lainsäädännön ja Suomea velvoittavien kansainvälisten sopimusten kieltämää toimintaa
 1. NATO ei saa laajentua, NATO:oon on kylvettävä sisäistä eripuraa
 • NATO on USA:n johtama maailmanherruutta tavoitteleva hyökkäysliitto, jossa kenelläkään muulla kuin Yhdysvalloilla ei ole mitään päätösvaltaa
 • NATO-jäsenenä suomalaiset joutuvat osallistumaan ulkomailla USA:n maailmanherruussotiin
 • Suomen on yllä mainituista syistä välittömästi peruttava jäsenhakemuksensa
 • Kun NATO:on hakeuduttiin, 76% Suomen kansasta ja 188 kansanedustajaa eivät vain tajunneet todellisuudessa vastustavansa NATO-jäsenyyttä
 • Ranska, Saksa ja Turkin Erdogan ovat todellisuudessa Venäjän ja Putinin kavereita, niin on myös Yhdysvaltain presidentiksi vuoden 2025 alussa palaava, vaalivilpin takia 2020 tappion kärsinyt Donald Trump, länsimaiden yhtenäisyys tulee pian murtumaan
 • NATO-jäsenyyden edellytyksenä tulee olemaan Suomessa olevien kurdipakolaisten luovuttaminen Turkkiin Erdoganin hallinnolle teloitettavaksi
 1. EU:n merkitystä on vähennettävä, EU:n sisäistä eripuraa on lisättävä
 • Tähän kelpaa oikeastaan mikä tahansa keksitty tai todellinen negatiivinen väittämä EU:sta, joita väittämiä on vuosien saatossa viljelty runsain mitoin; EU vie Suomen itsenäisyyden ja joudumme maksamaan muiden maiden talouden alijäämiä
 • Suomen kannattaisi erota EU:sta ja yhteisvaluutasta
 1. Venäjän pakotteista on luovuttava
 • Pakotteilla ei ole Venäjälle mitään merkitystä
 • Pakotteet aiheuttavat Suomelle ja muille länsimaille itselleen kohtuutonta haittaa, valtiot tuhoavat itsensä ja kansojensa elinmahdollisuudet, kun eivät osta halpaa venäläistä öljyä, kaasua ja sähköä
 • Yksittäinen suomalainen ihminen ainoastaan kärsii pakotteiden seurauksista
 • Ihmisten mukavuudenhaluun vetoaminen: Et halua joidenkin ukrainalaisten takia maksaa sähköstäsi ja polttoaineistasi näin paljoa
 1. Uhkailu nimettömillä ja kasvottomilla kauhuilla
 • Liittyminen NATO:on, NATO-joukkojen sijoittaminen Suomeen tai Venäjän vastaisiin pakotteisiin osallistuminen sekä aseapu ukrainalaisille tulevat johtamaan Venäjän ennennäkemättömiin vastatoimiin
 1. Kansallisen eripuran luominen
 • Tämä on helppoa. Suomalaiset ovat tällä hetkellä niin riidanhakuisia, että oikeastaan mikä tahansa käy aiheeksi. Ainahan meillä on vanhat kestosuosikit maahanmuutto, sosiaalietuudet, palkat, työllisyys ja työttömyys, verot ja palvelut, Lukko vai Ässät…

Miten informaatiovaikuttamista harjoitetaan?

Parhaita foorumeita ovat varmasti sosiaalinen media, netin keskustelupalstat ja verkkolehtien uutisten kommenttikentät. Toisaalta kaikki paikat ja tapahtumat, joissa harjoitetaan ihmisten välistä välillistä tai välitöntä vuorovaikutusta kelpaavat. Bile-Sannan jauhojengi-kohu osoittaa, ettei niin sanottu laatumedia ole suinkaan immuuni erilaisille tarkoitushakuisille vedätyksille.

Joukossamme on varmasti niitäkin, jotka ovat heti valmiita uskomaan Suuren Valheen. Muille tarjotaan ensin kevytversiota. Tämä tehdään vahvistamalla jo olemassa olevia mielipiteitä ja kyseenalaistamalla yleisesti hyväksyttyjä näkemyksiä.

Projektissa hyödynnetään yleensä meissä piilevää miellyttämisen halua. Vaikuttaja kannustaa kommentoimaan ja esittämään omia mielipiteitä. Vaikuttajan kannalta oikeita vastauksia ja kommentteja kehutaan. ”Oletpa älykäs!” ”Sinulla on selvästi laajat tiedot!” ”Hieno mielipide!” Vääristä vastauksista seuraa rangaistus: ”Et selvästikään ole perehtynyt tähän asiaan.” ”Ota asioista selvää!” Vaikuttaja ryhtyy keräämään ympärilleen samanmielisistä koostuvaa laumaa. Lauma palkitsee ja rankaisee uusia jäseniä ja jäsenkandidaatteja. Kun oikeat mielipiteet vahvistuvat, ihmiset ohjataan netin ryhmiin ja sivustoille, joissa vaikuttaminen on jo voimakkaampaa ja läpinäkyvämpää.

Erilaisia foorumeita trollataan. Faktat pyritään kumoamaan, jonka jälkeen syntynyt tyhjiö korvataan propagandalla. Näkemysten tueksi löydetään tutkijoita ja tutkimuksia, joita ei ole olemassa tai jotka tiedemaailmassa luokitellaan yleisesti hörhöydeksi. Tällainen trollaus on toiminut keskustelupalstoilla loistavasti jo vuosien ajan. Ihmetellä täytyy, miksi ihminen on valmis välittömästi heittämään romukoppaan arvostettujen asiantuntijoiden näkemykset ja ottamaan tilalle hihasta revityt luvut ja keksityt tutkimustulokset, joita joku nimimerkki Jarvan Kytke väittää ”erittäin arvostetun amerikkalaisen Williamsburg Universityn professori Howard C. Humbugelin tutkimuksiksi”.

Turvapaikanhakijat ovat hyviä kohdehenkilöitä, kun halutaan levittää paniikkia. Perustiedot suomalaisesta yhteiskunnasta puuttuvat ja kielitaidon puute haittaa asioiden tilan selvittämistä. Kielen ja kulttuurin takia seurataan sen vanhan kotimaan uutisia, jonka hallintoa ollaan paettu. Kesän aikana ainakin kurdeja on peloteltu sillä, että NATO.on liittyessään Suomi luovuttaisi kurdit Turkkiin.

Suvereeni valtaenemmistö näistä informaatiosotureista ei ole missään suorassa kontaktissa venäläisiin viranomaistahoihin. Lyhyehkö sosiaalisen median lueskelu paljastaa nopeasti, että sellaisia hyväntahtoisia hölmöjä piisaa, jotka ovat valmiita levittämään muiden keksimää roskaa. Ukrainan sota on myös osoittanut, että maassamme valitettavasti on jäljellä jonkin verran henkilöitä, jotka ovat valmiita näkemään kaikki asiat Kremlin haluamalla tavalla ja edistämään Venäjän johdon pyrkimyksiä. Nämä henkilöt todennäköisesti toimivat ilman palkkaa ja virallisia suhteita Venäjän hallintoon oman vakaumuksensa ajamina.

Informaatiosotureiden määrä ei ole suuri, mutta käsittämättömän aktiivisia nämä henkilöt ovat.

Viime kädessä Venäjän informaatiosoturina toimii jokainen meistä. Aina tulisi varmistaa, mihin viestiin uskomme ja millaista materiaalia jaamme.

Puolueiden ja ehdokkaiden tulisi keskittyä omien tavoitteiden esittelyyn eikä muiden moittimiseen tai henkilöön käyvän somekohun levittämiseen ja muun vastakkainasettelun lietsomiseen. Tämä toive lienee turha.

+5
DieterFlemmich
Vasemmistoliitto

Pöytyäläinen kuntapoliitikko ja vasemmistolainen puolueaktiivi. Eläkkeellä oleva entinen kadettiupseeri. Kaiken ympärillä olevan tarkkailija. Hyvyyttää tai pahoittaa mielensä kaikesta, mikä liikkuu tai pysyy paikallaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu