Katse NATO:on

Suomi ja Ruotsi ovat tuota pikaa NATO:n täysivaltaisia jäseniä. Teoriassa Turkki pystyy tuon jäsenyyden estämään, käytännössä kuitenkaan tuskin tekemään muuta kuin aiheuttamaan tilapäistä viivettä. Turkissa on ensi vuonna vaalit ja Erdogan käy kampanjaa raivokkaasti propagandalla, joka vaikuttaa ainakin minusta Pohjois-Koreasta opitulta. Tähän kuuluu yritys osoittaa, että Turkki on Erdoganin supervallaksi nostama mahti, joka sanelee yksin NATO:n suunnan ja Suomen ja Ruotsin kaltaisten maiden ulkopolitiikan. Tilanne rauhoittunee ja normalisoituu ennen pitkää.

Olemme tilanteessa, jossa Suomi lähtee itse hakemaan paikkaansa NATO:ssa tai tuo paikka meille osoitetaan muiden toimesta. Riskinä on myös se, että Suomen tavoitteet päätetään kotimaassa todella pienessä piirissä ja hallituksen enemmistöä, eduskuntaa ja Suomen kansaa ainoastaan informoidaan jo tapahtuneista tosiasioista. Molemmat riskit realisoituvat helposti. Poliitikot eivät juurikaan tunne NATO:n toimintaa tai organisaatiota eivätkä myöskään viitsi ottaa asioista selvää. Ensi vuoden eduskuntavaalejakin ajatellen pitäytyminen oman puolueen perinteisessä perusjargonissa on tuttu ja turvallinen valinta, joka ei säikäytä äänestäjiä.

Nyt tulisi kuitenkin keskustella siitä, millainen NATO-jäsen Suomi haluaa olla. Asia pitäisi myös nostaa merkittäväksi eduskuntavaaliteemaksi. NATO:n organisaatio- ja toimintatapauudistusten aika on nyt Suomen ja Ruotsin liittyessä. Jos emme pyri vaikuttamaan asioihin tässä ja tänään, vaikuttaminen myöhemmin on ainakin lähitulevaisuudessa huomattavasti vaikeampaa.

Olemmeko yksi 32:sta jäsenmaasta? Vai haluammeko lähteä muodostamaan jotain skandinaavista blokkia NATO:n sisälle? Meillähän on jo merkittävästi kokemusta pohjoismaisesta sotilasyhteistyöstä.

NATO:n taisteluosastoja tuskin Suomeen saisimme, vaikka sellaisia pyytäisimme. Kannattaako meidän toisaalta edes pyytää? Taisteluosastoja on rajoitetusti ja jonnekin sijoitettu joukko on jostain muualta pois. Joukot on sijoitettu maihin, joiden oma puolustuskyky on kyseenalainen. Suomen jäsenyyskeskustelu ulkomailla on osoittanut, että maanpuolustuksemme sekä Puolustusvoimien suorituskyvyn ja kaluston arvostus on korkea. Emme varmasti halua lähteä ehdoin tahdoin romuttamaan tuota kuvaa pyrkimällä maanpuolustukselliseksi banaanitasavallaksi.

NATO:n johtoesikuntien määrä saattaa lisääntyä tai sijaintipaikka muuttua Suomen ja Ruotsin liittyessä puolustusliiton jäseniksi. En pitäisi ollenkaan hullumpana ajatusta, että Suomi lähtisi hakemaan tällaista esikuntaa tai jotain muuta merkittävää NATO:n laitosta. Tällainen organisaation sijoittaminen Suomen maaperälle saattaisi merkittävästi nostaa painoarvoamme puolustusliitossa.

DieterFlemmich
Vasemmistoliitto

Pöytyäläinen kuntapoliitikko ja vasemmistolainen puolueaktiivi. Eläkkeellä oleva entinen kadettiupseeri. Kaiken ympärillä olevan tarkkailija. Hyvyyttää tai pahoittaa mielensä kaikesta, mikä liikkuu tai pysyy paikallaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu