Venäjä reagoi, jos emme liity NATO:on

Suomen pitää liittyä NATO:n jäseneksi.

Jos jatkamme nykyisellä linjalla, Venäjä suorittaa tulevaisuudessa ”pienen sotilasoperaation”, siis laajamittaisen aseellisen hyökkäyksen Suomeen. Emme selviä tästä ylläpitämällä hyviä suhteita naapurimaihimme, emme luomalla ja ylläpitämällä omaa uskottavaa puolustusta emmekä varsinkaan laittamalla päämme pensaaseen ja huutamalla kovasti ”mene pois paha sota, tule hyvä rauha”.

Venäjän johto on haihduttanut harhaluulomme. Emme ole putinistien mielestä itsenäinen valtio, maa ja kansa. Olemme osa Venäjää. Osa, jolle Lenin tyhmyyksissään antoi itsenäisyyden ja jolta Stalin ei epähuomiossa ottanut itsenäisyyttä pois toisen maailmansodan yhteydessä. Putin kavereineen ei näe vaihtoehtona sitä, että maidemme hyvistä suhteista rakennettaisiin esimerkiksi talouteen, energiaan, turvallisuuteen ja turismiin perustuva win – win-tilanne. Putin on alkuaan leningradilainen. Vanhat leningradilaiset syyttävät osin Suomea Leningradin piirityksestä ja siitä, että kaupungissa kuoli 1941 – 1942 700 000 ihmistä nälkään ja ovat katkeria, ettei suomalaisia tästä rangaistu jatkosodan jälkeen.

Sotavarustus ja asejärjestelmät ovat niin kalliita, ettei yhdelläkään valtiolla ole 2020-luvulla varaa käydä laajamittaista sotaa, kärsiä sodan mukanaan tuomia tappioita ja maksaa näistä aiheutuvia kuluja. 24.2. Vladimir Putin osoitti, ettei tämän kaltainen logiikka löydä tietään hänen ajatusmaailmaansa. Ukrainan uskottava puolustus ei estänyt hyökkäystä. Tällä hetkellä Suomi on yksin. Erilaiset kumppanuussopimukset ja Euroopan Unionin jäsenyys tuskin tuovat meille siinä legendaarisessa ”tosipaikassa” muuta kuin nipun tsemppiviestejä, laatikollisen patruunoita ja vähän pst-aseita.

Valmistelut on jo aloitettu. Olemme ”epäystävällinen maa”. Stalinin vainoissa Krasnyi Borissa ja Sandarmohissa 1937 – 1938 murhatut suomalaiset ja amerikansuomalaiset muuttuivat suomalaisfasistien jatkosodassa joukkomurhaamiksi neuvostokansalaisiksi ja vainoja tutkinut venäläistutkija sai tuomion pedofiliasta. Venäjän lähetystö kerää parhaillaan tietoja venäläistaustaisten henkilöiden syrjinnästä Suomessa. Olemme yhden lehti- tai blogikirjoituksen päässä tilanteesta, jossa Sauli Niinistö, Sanna Marin ja muut Suomen hallituksen ministerit paljastuvat juutalaisiksi homonatseiksi ja Suomen kansan suojelu näiltä kammotuksilta osoittautuu Venäjän kansan pyhäksi velvollisuudeksi.

Tällä hetkellä Ukraina taistelee Suomen puolesta. Venäjän kärsimät valtavat tappiot siirtävät hyökkäystä Suomeen kauemmaksi tulevaisuuteen. Tappioiden korvaamiseen menee vuosia ja talouden romahtaessa pakotteiden seurauksena täysimääräinen korvaaminen ei ehkä onnistu milloinkaan.

Helpoin tapa ratkaista Ukrainan sota onnellisesti olisi Putinin venäläisin voimin tapahtuva kukistaminen. Tämä on tuskin odotettavissa. Venäjän kansa luulee asevoimiensa pelastavan Ukrainan kansaa natseilta ja tuhoavan amerikkalaisia kemiallisten aseiden laboratorioita. Putinin kannatus on yli 80% ja uusi lainsäädäntö, joka mahdollistaa jopa 15 vuoden vankeustuomion Ukrainan sodan tarpeen kiistämisestä pitänee globaalisti verkostoituneen kansanosan kurissa. Pakotteet vähentävät oligarkkien toimeentulomahdollisuuksia Venäjän ulkopuolella, joten Putin ei välttämättä tarvitse oligarkkeja, mutta oligarkit kylläkin Putinia. Jos valta Venäjällä vaihtuisi, mitä tulisi tilalle? Samaa ulkopolitiikkaa toisilla kasvoilla?

NATO ei ole ongelmaton, ihana ratkaisu, jonka jälkeen olemme turvassa ja joka päivä jälkkäriksi olisi jätskiä ja mansikkahilloa auringon paistaessa. Huonoista vaihtoehdoista jäsenyys on kuitenkin vähiten huono Venäjän ajettua meidät nurkkaan. Lapselliseksi keskustelussa ei kuitenkaan tule heittäytyä. Päätösvaltaa NATO:ssa käyttävät tasaveroiset jäsenmaat, ei USA. NATO-Suomessa presidentti ja pääministeri eivät ilkeästi hihitellen suunnittele ydinsotaa. Suomeen ei tuoda ydinaseita tai NATO-tukikohtia, ellemme itse sellaisia halua. Jos haluamme, muiden liittolaismaiden pitäisi asia hyväksyä. Suomi ei joudu mukaan USA:n maailmanherruussotiin, ellemme itse päätä lähteä. Salaliittoja ei kannata nähdä siellä, missä niitä ei ole.

Kolme pointtia:

Meillä tulisi olla valmius avustaa aseellisesti hyökkäyksen kohteeksi joutunutta toista NATO-maata tuon maan alueella. Tällöin yksi vapaaehtoisista koottu komppania ei välttämättä riittäisi. Vanha tosiasia on sekin, että jos ihminen vapaaehtoisesti ja innokkaasti haluaa maailmalle sotimaan, häntä ei ehkä kannattaisi lähettää. Lainsäädäntömme tarvitsisi uuden, aiemmasta valtavasti poikkeavan normiston, joka mahdollistaisi ammattisotilaan tai reserviläisen määräämisen ulkomaille taistelutehtäviin. Miten valmis eduskunta on tällaista säätämään ja miten valmiita suomalaiset ovat tällaisia säädöksiä hyväksymään?

Venäjän hyökättyä Ukrainaan koemme pelkoa ja turvattomuutta. Olemme valmiit antamaan Puolustusvoimille ja muille turvallisuusviranomaisille avoimen valtakirjan kaikkeen, mitä kyseiset organisaatiot päättävät haluta. Miten varmistamme, ettei meistä tule Venäjän kaltaista diktatuuri- ja poliisivaltiota? Siis juuri sellaista, jolta nyt yritämme suojautua. Miten turvataan kansalaisten perusoikeudet?

Miten vältämme suomalaisten rajun kahtiajaon (tässäkin asiassa)? NATO-jäsenyyttä kannattavia nimitellään sotahulluiksi ja vastustajia viidennen kolonnan putinisteiksi. Miten suojaamme maamme venäläisvähemmistön, joka ei ole hyökännyt Ukrainaan eikä suunnittele hyökkäystä Suomeen?

Olemme nyt kuulleet aivan riittävästi – itse asiassa kyllästymiseen asti – asenteellista NATO-keskustelua. ”Silmien välliin ryssää”-argumentit vastaan ”USA ja NATO, rauhan perikato”-argumentit. On varsin todennäköistä, että Suomi hakeutuu lähitulevaisuudessa – ja ihan syystäkin – NATO:n jäseneksi. Toivoisin, että keskusteluun otettaisiin yllä esittämiäni kysymyksiä.

Vai ovatko ne liian vaikeita? Onko helpompi miellyttää vaalikarjaa arvoihin ja asenteisiin pohjaavilla satoja kertoja kuulluilla kommenteilla?

+16
DieterFlemmich
Vasemmistoliitto

Pöytyäläinen kuntapoliitikko ja vasemmistolainen puolueaktiivi. Eläkkeellä oleva entinen kadettiupseeri. Kaiken ympärillä olevan tarkkailija. Hyvyyttää tai pahoittaa mielensä kaikesta, mikä liikkuu tai pysyy paikallaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu