Aikooko Perussuomalaiset hyväksyä presidentinvaalien tuloksen?

Jännittävä vaaliviikonloppu tulossa. Sunnuntaina mitä vain voi tapahtua.

Siinä paras kuvaus presidentinvaaleista.

Varsinainen vaalipäivä on aina jännittävä. Vaikka ennakkoäänestys oli ja meni – ja suomalaiset äänestivät ahkerasti – kukaan ei vielä tiedä, ketkä kaksi presidenttiehdokasta pääsevät toiselle kierrokselle. Se tiedetään vasta sunnuntai-iltana. Kellonaikaa en uskalla arvata.

Presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella päähuomio kiinnittyy luonnollisesti toiselle kierrokselle pääsevien ehdokkaiden lisäksi siihen, millaiset asetelmat ensimmäisen kierroksen tulos luo toiselle kierrokselle.

Sen ohella viikonloppuun liittyy suomalaisittain uusi ja valitettava, mutta sitäkin tärkeämpi kysymys:

Pitääkö Purra huolen siitä, että PS:n poliitikot eivät kyseenalaista vaalitulosta, jos Halla-aho ei pääsekään toiselle kierrokselle?

Kysymys ei ole tuulesta temmattu. Jo viikko sitten PS:n johdosta väitettiin, että Yle pimittää gallupia ja ”vaalivaikuttaa”. Väitteen naurettavuus ei poista sitä tosiasiaa, että kyseessä oli hallituspuolueesta korkealta taholta esitetty vakava syytös, johon hallituskumppanit eivät uskaltaneet puuttua.

Halla-ahon on täysin mahdollista päästä toiselle kierrokselle. Nousu gallupeissa on ollut kova. Erityisen kova nousu oli Ylen tilaamassa kannatusmittauksessa, jota Perussuomalaiset pitivät vaalivaikuttamisena. Tiedän, sivulauseessa ei ole logiikkaa, koska perussuomalaisessa salaliittoajattelussa ei ole logiikkaa.

Jos kannatuksen nousu ei riitäkään toiselle kierrokselle, kuullaanko hallituspuolue Perussuomalaisista silloin seuraava salaliittoteoria eli vaalituloksen kyseenalaistaminen? Se sopisi täysin neopersujen pelikirjaan.

Ja niin. Tässä vaiheessa on syytä esittää toinen yhtä tärkeä kysymys: Jos perussuomalaisten joukosta aletaan kyseenalaistaa vaalitulosta, katsovatko Orpo, Henriksson ja Essayah myös sitä läpi sormien vai onko silloin hetki aktivoida nollatoleranssi-optio?

DimitriQvintus
Sosialidemokraatit Helsinki

Dimitri Qvintus on SDP:n puoluehallituksen jäsen ja ruotsinkielisen piirin (FSD) puheenjohtaja. Hän työskentelee yksityisellä sektorilla johtajana. Aiemmin Qvintus on toiminut mm. pääministeri Sanna Marinin ja pääministeri Antti Rinteen erityisavustajana, sekä lukuisissa muissa politiikan keskeisissä tehtävissä vuosina 2011–2020 sekä kansainvälisen pörssiyhtiön pohjoismaisena viestintä-, yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuusjohtajana ja johtoryhmän jäsenenä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu