Suomessa on vähemmistön hallitus

Tänään julkaistussa Ylen puoluekannatusmittauksessa on kolme merkillepantavaa asiaa:

1) SDP on noussut suosituimmaksi puolueeksi (nousua 2,7 %)
2) Perussuomalaisten kannatus pysyi samalla tasolla
3) Orpo johtaa vähemmistön hallitusta

Gallupeista ei kannata koskaan tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, mutta jos haluaa ymmärtää puolueiden toimintaa, niitä kannattaa seurata. Yksittäisen gallupin vertaaminen edelliseen gallupiin kertoo trendistä, kun taas gallupin vertaaminen vaalitulokseen kertoo potentiaalisesta muutoksesta. Gallup ei siis muuta vaalitulosta.

Kuten aina, myös tällä kertaa Ylen kannatusmittauksen muutokset ovat virhemarginaalin sisällä. Poikkeuksena on Sosialidemokraattien voimakas nousu. Sen seurauksena SDP nousi ykköseksi, Suomen suosituimmaksi puolueeksi kannatusmittauksissa. Nousu todistaa politiikan vanhan totuuden: politiikka on joukkuepeli.

Kokoomus tippui kakkoseksi ja menetti kannatustaan reilun prosenttiyksikön. Suurempi huomio kiinnittyy kannatusmittauksen kolmoseen eli Perussuomalaisiin. Kannatus säilyi ennallaan.

Hallituksen talouspolitiikka on äärimmäisen ankaraa varsinkin niille, joilla rahaa on kaikkein vähiten. Työelämään suunnitellut heikennykset, mielipiteenvapauden rajoittamisesta puhumattakaan, ovat myös herättäneet laajaa vastustusta. Yksinhuoltajat, opiskelijat, palkansaajat ja työttömät – vain muutamia ryhmiä mainitakseni – ovat joutuneet toteamaan, että persu pettää aina.

Ennen vaaleja Perussuomalaiset vannoivat kautta kiven ja kannon, että pienituloisilta leikkaaminen ”ei meille käy”. Oikeistokonservatiivisen hallituksen selkeäsanaisin esiintyjä Riikka Purra sanoi niin ennen vaaleja, mutta toisin kävi.

Perussuomalaisten kunniaksi on sanottava, että puolueen poliitikot ovat puolustaneet leikkauspolitiikkaa hämmästyttävällä innolla. Mikäli Petteri Orpo pelkäsi vielä hallitusneuvotteluissa, että populistit yrittävät olla toinen jalka hallituksessa ja toinen oppositiossa, budjettiriihen jälkeinen aika on osoittanut sellaiset pelot turhiksi. Edes kokoomuslaiset eivät ole puolustaneet pieni- ja keskituloisiin suomalaisiin kohdistuvia leikkauksia yhtä pontevasti kuin Purra ja muut perussuomalaiset.

Hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus putosi Ylen kannatusmittauksessa 1,6 prosenttiyksikköä. Se tarkoittaa sitä, että Orpon oikeistokonservatiivisessa hallituksessa olevien puolueiden yhteenlaskettu kannatus on nyt 45,1 %. Puolueiden kannatuksen perusteella Suomessa on siis vähemmistön hallitus.

Koska Orpon oikeistokonservatiivinen hallitus on ollut rasismiskandaalien kanssa välillä pahoissakin vaikeuksissa ja ankaran arvostelun kohteena, nyt hallituksella olisi luovan mahdollisuusviestinnän paikka:

Mehän olemme vähemmistön asialla!

P.S. Viikon poliittinen kunniamaininta on pakko antaa keskustalaiselle Mikko Kärnälle. Kärnä ei ole ehtinyt vielä edes aloittaa pienen Rautavaaran kunnanjohtajana, mutta niin vain on Pohjois-Savon metallimäki eli Rautavaara jo positiivisissa otsikoissa. Kärnä nimittäin tarjosi turvapaikkaa Helsingin Stansvikin puille, joita uhkaa kaataminen.

DimitriQvintus
Sosialidemokraatit Helsinki

Dimitri Qvintus on SDP:n puoluehallituksen jäsen ja ruotsinkielisen piirin (FSD) puheenjohtaja. Hän työskentelee yksityisellä sektorilla johtajana. Aiemmin Qvintus on toiminut mm. pääministeri Sanna Marinin ja pääministeri Antti Rinteen erityisavustajana, sekä lukuisissa muissa politiikan keskeisissä tehtävissä vuosina 2011–2020 sekä kansainvälisen pörssiyhtiön pohjoismaisena viestintä-, yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuusjohtajana ja johtoryhmän jäsenenä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu