Suomessa on vähemmistön hallitus
Tänään julkaistussa Ylen puoluekannatusmittauksessa on kolme merkillepantavaa asiaa:
1) SDP on noussut suosituimmaksi puolueeksi (nousua 2,7 %)
2) Perussuomalaisten kannatus pysyi samalla tasolla
3) Orpo johtaa vähemmistön hallitusta
Gallupeista ei kannata koskaan tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, mutta jos haluaa ymmärtää puolueiden toimintaa, niitä kannattaa seurata. Yksittäisen gallupin vertaaminen edelliseen gallupiin kertoo trendistä, kun taas gallupin vertaaminen vaalitulokseen kertoo potentiaalisesta muutoksesta. Gallup ei siis muuta vaalitulosta.
Kuten aina, myös tällä kertaa Ylen kannatusmittauksen muutokset ovat virhemarginaalin sisällä. Poikkeuksena on Sosialidemokraattien voimakas nousu. Sen seurauksena SDP nousi ykköseksi, Suomen suosituimmaksi puolueeksi kannatusmittauksissa. Nousu todistaa politiikan vanhan totuuden: politiikka on joukkuepeli.
Kokoomus tippui kakkoseksi ja menetti kannatustaan reilun prosenttiyksikön. Suurempi huomio kiinnittyy kannatusmittauksen kolmoseen eli Perussuomalaisiin. Kannatus säilyi ennallaan.
Hallituksen talouspolitiikka on äärimmäisen ankaraa varsinkin niille, joilla rahaa on kaikkein vähiten. Työelämään suunnitellut heikennykset, mielipiteenvapauden rajoittamisesta puhumattakaan, ovat myös herättäneet laajaa vastustusta. Yksinhuoltajat, opiskelijat, palkansaajat ja työttömät – vain muutamia ryhmiä mainitakseni – ovat joutuneet toteamaan, että persu pettää aina.
Ennen vaaleja Perussuomalaiset vannoivat kautta kiven ja kannon, että pienituloisilta leikkaaminen ”ei meille käy”. Oikeistokonservatiivisen hallituksen selkeäsanaisin esiintyjä Riikka Purra sanoi niin ennen vaaleja, mutta toisin kävi.
Perussuomalaisten kunniaksi on sanottava, että puolueen poliitikot ovat puolustaneet leikkauspolitiikkaa hämmästyttävällä innolla. Mikäli Petteri Orpo pelkäsi vielä hallitusneuvotteluissa, että populistit yrittävät olla toinen jalka hallituksessa ja toinen oppositiossa, budjettiriihen jälkeinen aika on osoittanut sellaiset pelot turhiksi. Edes kokoomuslaiset eivät ole puolustaneet pieni- ja keskituloisiin suomalaisiin kohdistuvia leikkauksia yhtä pontevasti kuin Purra ja muut perussuomalaiset.
Hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus putosi Ylen kannatusmittauksessa 1,6 prosenttiyksikköä. Se tarkoittaa sitä, että Orpon oikeistokonservatiivisessa hallituksessa olevien puolueiden yhteenlaskettu kannatus on nyt 45,1 %. Puolueiden kannatuksen perusteella Suomessa on siis vähemmistön hallitus.
Koska Orpon oikeistokonservatiivinen hallitus on ollut rasismiskandaalien kanssa välillä pahoissakin vaikeuksissa ja ankaran arvostelun kohteena, nyt hallituksella olisi luovan mahdollisuusviestinnän paikka:
Mehän olemme vähemmistön asialla!
P.S. Viikon poliittinen kunniamaininta on pakko antaa keskustalaiselle Mikko Kärnälle. Kärnä ei ole ehtinyt vielä edes aloittaa pienen Rautavaaran kunnanjohtajana, mutta niin vain on Pohjois-Savon metallimäki eli Rautavaara jo positiivisissa otsikoissa. Kärnä nimittäin tarjosi turvapaikkaa Helsingin Stansvikin puille, joita uhkaa kaataminen.
Ihanko totta?
https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedustajat/tilastot/Sivut/hex8110_Eduskuntaryhmien%20voimasuhteet.aspx
Ilmoita asiaton viesti
Parahin Seija, kannattaa lukea koko teksti. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Vaalikausi on neljä vuotta…
Ilmoita asiaton viesti
”Orpon oikeistokonservatiivisessa hallituksessa olevien puolueiden yhteenlaskettu kannatus on nyt 45,1 %. Puolueiden kannatuksen perusteella Suomessa on siis vähemmistön hallitus.”
Miksi enemmistö vain valittaa eikä kaada hallitusta?
Ilmoita asiaton viesti
Nyt kun Marin jyrkkine kommenteineen on jäänyt syrjään, niin miten siellä SDP:ssä on ajateltu mahdollista yhteistyötä Persujen kanssa seuraavassa hallituksessa? Eikös gallupin tuloksen voisi tulkita niin, että kansa toivoo sitä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisista ainakin osa tajuaa, että on olemassa hieman erilainen tapa tehdä politiikkaa kuin Orpon ja Purran hallituskeppostelu.
Ilmoita asiaton viesti
Eduskunta pitäisi panna uusiksi aina pari kertaa kuukaudessa, kun galluppeja julkaistaan. Tai ainakin YLE:n galluppien perusteella, koska YLE saa rahansakin valtiolta. Tällä tavoin voi sitten vaaleissakin säästää.
Hallitusneuvotteluja kyllä jouduttaisiin sitten käymään varsin taajaan.
Ilmoita asiaton viesti
Rinteen hallitusneuvotteluissa oli fläppitaulu, että rahaa on.
Eduskuntavaalien toimittaminen maksaa valtiolle noin kuusitoista miljoonaa euroa.
https://www.kaleva.fi/eduskuntavaalien-hintalappu-valtiolle-on-16-miljoo/1720213
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen maininta, luin ensin ilman laseja, vähäälyisten hallitus, mutta mitä siitä soitteleen, niinhän se oli edellinenkin ja monta vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
”Gallupeista ei kannata koskaan tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, mutta…”
”Meillä on vähemmistön hallitus.”
Ja tosiaan, eikö nyt pitäisi iloita, että hallituksessa enemmistö on vähemmistöä?
Ilmoita asiaton viesti
”Ehdotus”: Vaihdetaan hallitusta aina kunkin galluptuloksen mukaiseksi niin, että neljä suurinta aina vallassa. Nyt saataisiin siis SDP:n, kokoomuksen, PS:n ja kepun demarijohtoinen koalitio, mutta ensi kuussa ehkä jo taas kokoomusjohtoinen. Noiden kolmen suuren plus kepun jatkuvilla voimasuhdevaihteluilla maan asiat olisivat kyllä perseellään, mutta mitäpä siitä, kun vain puoluepukarit ovat tyytyväisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Etkö satu tietämään, että gallupit eivät äänestä, eli jonninjoutavaa kirjoittelet.
Ilmoita asiaton viesti
Puhumattakaan siitä etä SDP:n Linden oli jo kuukausia ennen vaaleja rikostutkinnan kohteena. SDP tosin salasi tämän äänestäjiltä.
Mitä muuta SDP salasi?
Ja mikä olikaan median rooli salaamisessa? ”Pyhä allianssi” media – SDP.
Ilmoita asiaton viesti
Tähän liittyy myös se paheksunta median suunnalta, kun Mika Aaltola (puolueeton porvari) paljasti niitä kytköksiä, joita hän on havainnut juttujen ja mainonnan välillä. Siitä, millaisia kytköksiä löytyisi esimerkiksi median, SDP:n ja rahakkaan ay-liikkeen kolmikantayhteistyön kätköistä, media ei sen sijaan halua keskustella, saati tutkia. Keskustelu tällaisista asioista tyrehtyy aina jo alkuunsa ne vain kieltämällä, mikä kyllä viittaa pikemminkin koplausten yleisyyteen kuin niiden olemattomuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Dimitri, tässä neljäs merkille pantava asia:
Mauno Koivistolta kysyttiin 1983: ”Minkälainen sosialisti te olette?” Manu: ”Olen bernsteiniläinen sosialisti.”
Tämä tarkoittaa sitä, että sosialismiin ei mennä vallankumouksella vaan pikku hiljaa hivuttamalla.
Nyt Suomi on sitten siellä marxilaisessa sosialismissa!
Kannattaa muistaa, että Marxin materialistisessa luokkataistelu-teoriassa ei ole ihmisen käsitettä ollenkaan. On vain olio, joka toimii primitiivisten vaistojensa varassa. Ei ole ihmisoikeuksia, saatikka riskiä ottavaa yrittäjää.
Sosialistiset talouskokeilut ovat järjestään ajautuneet konkurssiin ja tunnetusti aiheuttaneet ihmisille hirvittävää tuskaa ja verenvuodatusta.
Samalla tavalla Suomenkin sosialistit ovat populistisen vastuuttomasti ajaneet maamme reaalitalouden ulkopuolelle.
Olemme nyt toivottomassa velkakierteessä ja matkalla taloutemme selvitystilaan, velkojien holhoukseen. Samaan aikaan ympärillämme riehuvat vaaralliset sodat ja globaalitalouden raju ja nopea murros!
Sen sijaan markkinatalous on antanut miljardeille hyinvointia ja pelastaneet miljoonat nälältä.
Onko Suomi jo menetetty tapaus, nykyisessä rytäkässä häviäjien joukossa?
Onko meillä kykyä tehdä täydellinen talousreformi sosialismista globaalisti kilpailukykyiseen markkinatalouteen?
Kyllä tulee ikävä todellisia maan etua ajavia kriisijohtajia, sellaisia kuten Iiro Viinanen, Mannerheim, Risto Ryti, Väinö Tanner, kenraali Lennart Oesch (pysäytti Neuvostoliiton Kannaksen suurhyökkäyksen kesällä 1944) ja Urho Kekkonenkin, joka julisti maahan hätätilan kun meillä oli 63 000 työtöntä (nyt 300 000) ja jätti meille velattoman maan!
Seppo Korppoo, asekätkijöitten sukua, joka on huolestunut isänmaastaan, 40+ vuotta palvelua 24/7 teknologiaviennin eturintamalla.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä syy jatkaa holtitonta velkaantumista.
Ilmoita asiaton viesti
Kansalaispulssissa sanotaan, että Orpon hallitukseen luottaa vain 41%, odotan marraskuuta, että montako prosenttia putosi vai kuoliko potilas?
https://valtioneuvosto.fi/ajankohtaista/kansalaispulssi
Ei tämä neljää vuotta kestä vaan kohta on hallituksen lorun loppu.
Ilmoita asiaton viesti
Hohhoijaa… Snadisti kulunutta pohdintaa…
Dmitrikin kuitenkin ammattiparasiitti.. anteeksi – politrukki.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa oli enemmistö hallitus ennen nykyistä ja nyt näemme mihin se johti.
Sote sotkuun ja valtionvelkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrätkö, että olen lukenut sen soteuudistuksen ja siellä selkeästi kerrottiin, että tässä on rakenteilla vasta luuranko, jonka päälle laitellaan niitä isoa, mitkä mietitään viimeisen päälle ja vuosien kuluessa siitä tulee kokonainen ruumis?
Nyt tätä kokonaisuutta tuhoaa kokoomus pelkästään luiden osien hajoamisella, koska ne haluaa yksityisiä yrityksiä, jota he ovat halunneet koko ajan Sipilän hallituksen aikana. Nythän kokoomus nostattaa valtionvelkaa ja syyttelee ihan turhaan edellistä hallitusta, kun rahanhimo on liian suurta.
Ilmoita asiaton viesti