ALV maratonina
Kuvittele, että olet vahva henkilö ja juoksit Helsingin Maratonia. Juokset maaliin, mutta mitalin ja sponsorien juomien sijaan sinulle kerrotaan, että säännöt ovat muuttuneet puolestasi ja sinun täytyy juosta vielä 2 kilometriä ja 743 metriä. Suunnilleen näin käy yritykselle, jos arvonlisäveroa korotetaan 1,5 prosenttiyksikköä. Ensi silmäyksellä tämä ei ole paljoa, mutta kun bisneksessä on jo vaikeuksia, niin jokainen valtiolle maksettu euro on tärkeä. Kyllä, arvonlisävero ei tietenkään ole ainoa maksettava vero, ja yleinen verotaakka on muuttunut vain vähän, mutta liiketoiminnan näkökulmasta tämä on erittäin huono signaali. Verojen nousutrendi merkitsee uusia vaikeuksia ja uusia konkursseja, hitaampaa talouskasvua ja työllisyyden vähenemistä, mikä on uusi taakka budjetille.
Mutta palataanpa maratoniin. Yleensä maratoneja ei juosta yksin. Ympärillä on monia muita juoksijoita eri maista. Eikä heidän tarvitse juosta lähes seitsemää ylimääräistä kierrosta stadionin ympäri maalin jälkeen. Itse asiassa jotkut heistä saattavat jopa lopettaa paljon aikaisemmin kuin sinä. Tässä on juoksija Saksasta, hän juoksi 31 kilometriä ja 435 metriä. Ja sveitsiläinen juoksija sijoittui ensimmäiseksi, koska hänen piti juosta vain 13 kilometriä ja 403 metriä. Suomalainen juoksija on muita väsyneempi ja hänellä on kaikista vaikein (paitsi unkarilainen onneton juoksija).
Olen jo kirjoittanut, että arvonlisävero on yksi epämiellyttävimmistä verotyypeistä, koska sen ainoa tehtävä on kerätä rahaa valtiolle. Se toimii kuin pölynimuri, joka pumppaa rahaa veronmaksajien taskuista. Aloittaessaan minkä tahansa hankkeen yrittäjä joutuu välittömästi velkaan valtiolle, koska hänen verovelvoitteensa sisältyvät lähes kaikkien hankintojen hintaan ja hän joutuu maksamaan nämä kustannukset taloudellisesta tuloksestaan riippumatta. Tämä vero on sinänsä huono, ja sen nykyinen korotus absurdin korkeaksi on yksi suurimmista taloudellisista virheistä.
En ole tämän viimeisen alv.-korotuksen yhteydessä kuullut puhuttavan siitä VEROKIILASTA.
Ilmoita asiaton viesti
”Olen jo kirjoittanut, että arvonlisävero on yksi epämiellyttävimmistä verotyypeistä, koska sen ainoa tehtävä on kerätä rahaa valtiolle.”
Eli toisin sanoen arvonlisävero on neutraali vero. Tai olisi, jos kaikilla tuotteilla olisi sama verokanta.
”Aloittaessaan minkä tahansa hankkeen yrittäjä joutuu välittömästi velkaan valtiolle, koska hänen verovelvoitteensa sisältyvät lähes kaikkien hankintojen hintaan ja hän joutuu maksamaan nämä kustannukset taloudellisesta tuloksestaan riippumatta.”
Päinvastoin. Yrittäjä saa vähentää hankinnoistaan alv:n osuuden, myös siinä tapauksessa, ettei maksettavaa arvonlisäveroa synny. Verottaja voi myös maksaa yritykselle alv-palautuksen rahana.
Ilmoita asiaton viesti
”Verottaja voi myös maksaa yritykselle alv-palautuksen rahana. ”
Tässä tapauksessa tappota on jo sen verran tullut, että vouti vie sen rahan. Niin paitsi jos vie ulkomaille paperia tai sellua, niin sitten kyllä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ollenkaan harvinaista, että ensimmäiset vuodet ollaan alvin suhteen saamapuolella, kun investoinnit ovat suuria suhteessa myyntikatteen.
Ilmoita asiaton viesti
Missähän sellaisia pankinjohtajia piileksii, jotka antavat olla vuosikausia tappiolla?
Ilmoita asiaton viesti
Mitä ihmeen tappioita?
Usein yrityksen alkuvaiheessa tulee investointeja eli pitkävaikutteisia menoja jotka jaksotetaan. Näistä investoinneista saadaan vähentää arvonlisäveron osuus. Erittäin usein tämä investointi (jota ei tietenkään kirjanpidossa poisteta yhtenä vuonna) vastaa monen vuoden myyntikatetta. Näin yhtiö hyvin usein siirtyy alvin nettomaksajaksi vasta muutaman vuoden toimittuaan. Riippuu tietysti tehdyistä investoinneista.
Mutta selvitä nyt peruskäsitteet itsellesi ja tutustu hieman kirjanpidon perusteisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Olen minä investoinneista aiheutuneita alv. -palautuksia saanut joskus 1990 ja voin vain todeta, että rahoitus loppui 1991. Lyhyet pinnat oli sen ajan rahoittajilla Keraa myöten. Sen jälkeen olen tehnyt alv. ilmoitukset ja tilitykset alkutuottajana, että on se ihan tuttua.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on perinteisesti tee se itse-yhteiskunta ja alv.-korotus ei kyllä tilannetta paranna. Ja kun tarkoitus kaikessa talouden kasvussa on vaihdannan lisääntyminen sekä erikoistuminen.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, todellakin ensi silmäyksellä arvonlisävero on neutraali vero. Mutta tämä on vain matemaattista. Taloudellisesta näkökulmasta neutraaleja veroja ei ole, koska ne käynnistävät monimutkaisen taloudellisten suhteiden ketjun monien ihmisten välille ottamatta huomioon heidän etujaan. Ainakin kolme tekijää tekevät alv:sta epätasapainoisen:
– ALV:lla on erilainen vaikutus köyhien ja rikkaiden verotukseen (totesit aivan oikein, että asian korjaamiseksi sovelletaan eri verokantoja, mutta tämä ei periaatteessa ratkaise ongelmaa)
– Arvonlisäverohallinnossa oletetaan useimmissa tapauksissa aikaeroa kassavirtojen välillä, ensin syntyy velkoja ja sitten ne maksetaan takaisin. Tämä vähentää investointimahdollisuuksia
– ALV-kannat vaihtelevat EU-maissa, mikä vaikeuttaa Euroopan yhdentymistä
Lisäksi arvonlisävero on eettisesti kyseenalainen vero. Veronmaksajat eivät jakaneet tulojaan muiden kanssa, vaan auttavat ottamaan rahaa liikekumppaneiltaan. Aluksi arvonlisävero luotiin nimenomaan siirtomaaveroksi rahan ottamiseksi ihmisiltä, ensin saksalaiset miehittäjät Ranskassa, sitten ranskalaiset Norsunluurannikolla, ja sitten kaikki Euroopan valtiot pitivät ajatuksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattanee miettiä, mitä sana ”ARVONLISÄvero” tarkoittaa.
Ilmoita asiaton viesti