Huonoin vero ikinä

Olen pitkään halunnut kirjoittaa arvonlisäverosta. Mielestäni tämä on pahin vero koskaan olemassa. Selitän nyt miksi luulen niin.

Kaikki muut verot kannetaan työn taloudellisista tuloksista, kun taas arvonlisävero ei tee eroa tuloksen ja prosessin välillä. Esimerkiksi tulovero vie osan taloudellisesta tuloksestasi, eli saat ensin voittoa ja sitten maksat veroa. Kiinteistöverot vievät osan omaisuudesta, eli ensin on omaisuutta ja sitten tulee vero. Myös sokerin valmisteverot ja verot ovat paljon järkevämpiä, koska ostajat ostavat tiettyjä tavaroita, joita yhteiskunta haluaisi rajoittaa, ja maksavat ostohintaan sisältyvän veron. Arvonlisäveron tapauksessa vero kannetaan jokaiselta, joka tuottaa jotain. Toisin sanoen, kun olet tehnyt jotain, sinun on maksettava verot. Ja sillä ei ole väliä, oletko työskennellyt hyvin vai huonosti, voitko myydä sen voitolla vai tuoko työsi sinulle tappioita ja konkurssin. Sinun toimintasi saa rangaistuksen, olet velkaa valtiolle vain siitä, että yrität tehdä liiketoimintaa. Tätä yrittäjät eivät haluaisi kuulla lainkaan.

ALV:lla on erittäin mielenkiintoinen historia. Se keksittiin vain valtiota varten kerätäkseen rahaa. Aluksi ajatus arvonlisäverosta syntyi kolmannessa valtakunnassa rahan keräämiseksi Ranskan miehityksen aikana. Sitten kolmas valtakunta kaatui, mutta hyvin toimiva varainhankintamekanismi sai toisen mahdollisuuden vapautetussa Ranskassa. Tässä mielessä arvonlisävero on loistava keksintö, koska tällä verolla kerätään loistavasti rahaa budjettiin, sitä on lähes mahdotonta välttää, jos harjoittaa liiketoimintaa laillisesti. Vähitellen arvonlisävero levisi kaikkialle Eurooppaan ja kasvoi jättimäisiksi määriksi, rankaisen edelleen yrittäjiä ja vaikeuttamalla kansainvälistä kauppaa, myös EU:n sisäistä kauppaa.

 Herää kysymys, voidaanko arvonlisävero poistaa tai uudistaa niin, että se ei häiritse yrittäjyyttä ja kansainvälistä kauppaa? Valitettavasti tämä on käytännössä mahdotonta tehdä lähitulevaisuudessa. Tosiasia on, että Euroopan maiden rahoitusjärjestelmät ovat niin tottuneet arvonlisäveroon, että tämän veron poistaminen tai jopa pelkkä arvonlisäverokannan alentaminen voi olla tappava isku talousarviolle. Ollaan realistisia, kukaan ei tee niin. Lisäksi yleinen logiikka, yhdenmukaisen vero- ja rahoitusympäristön rakentamisesta EU:n sisällä ei tarkoita arvonlisäveron hylkäämistä. Tämä tarkoittaa, että yksikään EU-maa ei koske arvonlisäveroon, koska olemme kaikki samassa veneessä, ja Euroopan komissio kertoo meille, missä soutamme.

Uskon kuitenkin, että ainakin tätä pitäisi miettiä ja arvonlisäverouudistuksesta keskustella vapaasti. Ensinnäkin arvonlisävero on korvattava vähittäismyyntiverolla, kuten useimmissa Yhdysvaltain osavaltioissa tehdään. Tämä mahdollistaa teollisuusmarkkinoiden ja yrittäjien vapauttamisen verosta. Myyntiveroa ei kanneta tuotteen kulkiessa tuotantoketjun läpi ja kunnes se on ostettu vähittäiskaupasta. Ja koska jos tuote ostetaan vähittäiskaupasta, se tarkoittaa, että ostaja piti tuotteesta, eikä sitä tuotettu turhaan. Loppukuluttajille eroa ei ole, mutta yrityksille se olisi hyvä signaali tuottaa eikä pelätä valtion verovelvollisuuden riskejä. Toiseksi meidän on edelleen otettava kurssi arvonlisäverokannan asteittaiseen alentamiseen. Tämä alentaa kokonaistuotantokustannuksia ja auttaa saavuttamaan kaksi tavoitetta kerralla – vauhdittaa talouskasvua ja lisätä maan talousympäristön kansainvälistä kilpailukykyä.

Dmitrii Hietala
Lahti

Olen ollut taloustieteen opettaja ja kirjailija...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu