Kaksi asiaa, joihin meidän ei pitäisi koskea

Ja tämä neuvo koskee kaikkia, ei vain ihmisiä, joilla on liberaalit näkemykset. Älä koskaan, missään olosuhteissa koske kahteen asiaan – yksityisomistukseen ja markkinan hinnoitteluun. Amen! Koska puhutaan nyt vaurautemme taloudellisista perustavanlaatuisista lähteistä ja taloudellisen menestyksemme historiallisesta pohjasta.

Olitpa itse samaa mieltä tästä tai et, taloustilastot kertovat meille, että elämme hyviä aikoja rikkaassa maassa modernissa Euroopan unionissa. Korkea hyvinvointimme ei syntynyt maagisesti, eivätkä marsilaiset rakentaneet sitä. Useat sukupolvet ihmiset loivat sen kovalla työllä, yrittäjäkykyisillä ja paremman elämän toivolla. Heitä motivoi työhön unelma mukavan kodin rakentamisesta itselleen ja vauraan yhteiskunnan rakentamisesta kaikille, ja heidän ammatillinen tietämyksensä ja innovaationsa mahdollistivat työskentelyn tehokkaammin. Se johtuu siitä, että henkilökohtainen työmotivaatio ja yleinen taloudellinen tehokkuus ovat kaksi jalkaa, joilla terve yhteiskunta seisoo tukevasti. Jos poistat jommankumman tai molemmat näistä perustekijöistä, talous horjuu ja saattaa pudota.

Motivaatio työskennellä talousjärjestelmässämme rakentuu omaisuuden kasvulle. Tiedämme, että omaisuuttamme ei voida viedä meiltä. Se auttaa meitä suunnittelemaan varallisuuden kasvua ja pyrkimään enemmän. Taloudellinen tehokkuus puolestaan kasvaa, koska ihmiset voivat aina valita useista vaihtoehdoista parhaan vaihtoehdon, ja markkinahinnoittelu on vain kätevä työkalu valinnan tehokkuuden arvioimiseen.

Joka kerta kun ajatukset omaisuuden uudelleen jakamisesta tai hintojen rajoittamisesta nousevat uudistajien mieleen, vaarana on, että vastineeksi nopeasta hyödystä voimme maksaa menettämällä taloudellisen toimintamme merkityksen.

Jos loogiset argumentit eivät ole tarpeeksi vakuuttavia, osta itsellesi lentolippu ja katso Neuvostoliiton ja Kiinan taloudellisten kokeilujen tuloksia. Lähes sata vuotta sitten kommunistit sulkivat keinotekoisesti nämä kaksi taloudellisen kehityksen mekanismia, veivät ihmisiltä yksityisomaisuuden ja korvasivat markkinahinnat keskitetyllä suunnittelulla. Neuvostoliiton taloudellinen romahdus oli ennalta määrätty, ja Kiinan talouskriisi voi valitettavasti ilmetä lähivuosina. Koska ilman henkilökohtaista motivaatiota ja tehokkaiden valintojen rohkaisua taloudellinen kehitys on mahdollista vain joidenkin muiden kasvutekijöiden, kuten massamuuton kylistä kaupunkeihin, valtion väkivaltakoneiston tai luonnonvarojen viennin ansiosta. Kaikki nämä talouskasvun tekijät loppuvat ennemmin tai myöhemmin, kun taas yksityinen omaisuus ja globaalit markkinat mahdollistavat loputtoman kehityksen.

Yksityisomistukseen ja markkinahinnoitteluun perustuvassa talousjärjestelmässä on tietysti monia puutteita, jotka on korjattava. Mutta samalla emme saa unohtaa, että tämä on hyvin toimiva järjestelmä, joka motivoi ihmisiä työskentelemään ja innovoimaan tehokkuuden lisäämiseksi. Jatkuvien talousuudistusten aikana meidän on siksi parannettava sitä rikkomatta perusperiaatteita.

Lisäksi talousjärjestelmällämme on miellyttävä sivuvaikutus – työmotivaatiomme on aina luonteeltaan henkilökohtainen, eikä se tarkoita käskyä. Tämä tarkoittaa, että yhteiskuntamme saattaa lopulta tehdä väkivallasta tarpeetonta ja kulttuurisesti mahdotonta hyväksyä. Rakennamme tulevaisuuttamme vapaaehtoisesti ja voimme olla vapaa ja rauhallinen kansa, koska yksityisomistus ja markkinahintamekanismi auttavat meitä eteenpäin, ei suunnittelujärjestelmä, pelko ja salainen poliisi.

Yksityinen omaisuus ja markkinahinnat ovat talousjärjestelmän sydän. Ei ole hyvä ajatus häiritä sydämen toimintaa, ja vielä enemmän on mahdotonta aloittaa sydämen leikkausta, jos emme ymmärrä, miten se voidaan tehdä. Kysy ensin kardiologiltasi ammattiapua.

Dmitrii Hietala
Lahti

Olen ollut taloustieteen opettaja ja kirjailija...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu