Maahanmuuttajat vai teknologia?

Muuttoliikekysymykset ovat osoittautuneet yhdeksi avainkysymyksistä uuden hallituksen muodostumisessa, ja tämä heijastaa kasvavaa huolta yhteiskunnassamme. Olisi typerää jättää nämä asiat huomiotta, varsinkin kun tilastot osoittavat selvästi, että yhteiskunta ikääntyy ja tarvitsemme työmarkkinoille yhä enemmän työntekijöitä. Mielestäni on vain ensin päätettävä, mitä tarvitsemme enemmän – työvoiman muuttoa vai uutta teknologiaa.

Se on arka alue, ja ennen kuin jatkan, on tehtävä kaksi lausuntoa. Ensinnäkin, perheelläni on myös maahanmuuttajahistoriaa ja pidän muuttoliikettä täysin normaalina. Toiseksi, olen nähnyt lasteni syntyvän, ja voin vahvistaa, että he syntyivät alasti eivätkä puhuneet mitään kieltä. Vastasyntynyt ei tiedä onko hän suomalainen tai esimerkiksi kiinalainen tai nigerialainen. Tieteellisesti katsottuna ihmisten välillä ei ole perustavanlaatuisia biologisia eroja, on vain yksilöllisyys.

Palataanpa aiheeseen. Kun tarkastellaan tarkemmin työmarkkinatilastoja, huomaa, että suurin osa avoimista työpaikoista on avoimia niillä toimialoilla, jotka eivät vaadi pitkäkestoista ammatillista koulutusta, eli vaativat vähän koulutettua työvoimaa. Tämä lähettää yhteiskunnalle vääriä signaaleja siitä, että tarvitsemme lisää työntekijöitä näille aloille ja vielä enemmän maahanmuuttajia, vaikka todellisuudessa meidän on vain täytettävä avoimet työpaikat ja saatava työ tehtyä. Kaksi toisiinsa liittyvää ilmiötä voivat auttaa meitä – markkinahinnoittelu ja työn tuottavuuden kasvu. Todellakin, jos yksi työntekijä tekee useamman työn, avoimien työpaikkojen määrä vähenee ja ongelma ratkeaa. Tätä varten on investoitava uuteen teknologiaan ja työvoiman koulutukseen. Se on järkevää vain silloin, kun työvoima on kallista. Tällä hetkellä palkat ovat kuitenkin alhaiset aloilla, joilla siirtolaiset työskentelevät. On kannattavampaa kutsua maahanmuuttajia töihin kuin investoida uuteen teknologiaan ja tuottavuuden kasvuun.

Palkat pysyvät alhaisina pääasiassa julkiseen talouteen liittyvillä aloilla. Se on terveydenhuoltoa, rakennustyötilauksia, koulutusta, katujen siivousta ja kierrätystä, se on joukkoliikennettä. Juuri he luovat työmarkkinoille ylimääräisiä avoimia työpaikkoja vähän koulutetulle työvoimalle.

Pitkän aikavälin ratkaisu voisi olla yksityistämisohjelma ja markkinahinnoittelun käyttö työmarkkinoilla näillä toimialoilla. Kun palkat nousevat näillä aloilla, se lisää irtisanomisia ja uusien tehokkaiden teknologioiden käyttöä ja houkuttelee maassa jo saatavilla olevaa ammattitaitoista työvoimaa.

Itse asiassa on tehtävä valinta – maahanmuuttajat vai uudet teknologiat, koska tarvittava määrä työtä voidaan tehdä tavalla tai toisella. Minusta näyttää siltä, että uusien teknologioiden valinta toisi paljon enemmän hyötyä pitkällä aikavälillä.

Dmitrii Hietala
Lahti

Olen ollut taloustieteen opettaja ja kirjailija...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu