Maahanmuuttajat vai teknologia?
Muuttoliikekysymykset ovat osoittautuneet yhdeksi avainkysymyksistä uuden hallituksen muodostumisessa, ja tämä heijastaa kasvavaa huolta yhteiskunnassamme. Olisi typerää jättää nämä asiat huomiotta, varsinkin kun tilastot osoittavat selvästi, että yhteiskunta ikääntyy ja tarvitsemme työmarkkinoille yhä enemmän työntekijöitä. Mielestäni on vain ensin päätettävä, mitä tarvitsemme enemmän – työvoiman muuttoa vai uutta teknologiaa.
Se on arka alue, ja ennen kuin jatkan, on tehtävä kaksi lausuntoa. Ensinnäkin, perheelläni on myös maahanmuuttajahistoriaa ja pidän muuttoliikettä täysin normaalina. Toiseksi, olen nähnyt lasteni syntyvän, ja voin vahvistaa, että he syntyivät alasti eivätkä puhuneet mitään kieltä. Vastasyntynyt ei tiedä onko hän suomalainen tai esimerkiksi kiinalainen tai nigerialainen. Tieteellisesti katsottuna ihmisten välillä ei ole perustavanlaatuisia biologisia eroja, on vain yksilöllisyys.
Palataanpa aiheeseen. Kun tarkastellaan tarkemmin työmarkkinatilastoja, huomaa, että suurin osa avoimista työpaikoista on avoimia niillä toimialoilla, jotka eivät vaadi pitkäkestoista ammatillista koulutusta, eli vaativat vähän koulutettua työvoimaa. Tämä lähettää yhteiskunnalle vääriä signaaleja siitä, että tarvitsemme lisää työntekijöitä näille aloille ja vielä enemmän maahanmuuttajia, vaikka todellisuudessa meidän on vain täytettävä avoimet työpaikat ja saatava työ tehtyä. Kaksi toisiinsa liittyvää ilmiötä voivat auttaa meitä – markkinahinnoittelu ja työn tuottavuuden kasvu. Todellakin, jos yksi työntekijä tekee useamman työn, avoimien työpaikkojen määrä vähenee ja ongelma ratkeaa. Tätä varten on investoitava uuteen teknologiaan ja työvoiman koulutukseen. Se on järkevää vain silloin, kun työvoima on kallista. Tällä hetkellä palkat ovat kuitenkin alhaiset aloilla, joilla siirtolaiset työskentelevät. On kannattavampaa kutsua maahanmuuttajia töihin kuin investoida uuteen teknologiaan ja tuottavuuden kasvuun.
Palkat pysyvät alhaisina pääasiassa julkiseen talouteen liittyvillä aloilla. Se on terveydenhuoltoa, rakennustyötilauksia, koulutusta, katujen siivousta ja kierrätystä, se on joukkoliikennettä. Juuri he luovat työmarkkinoille ylimääräisiä avoimia työpaikkoja vähän koulutetulle työvoimalle.
Pitkän aikavälin ratkaisu voisi olla yksityistämisohjelma ja markkinahinnoittelun käyttö työmarkkinoilla näillä toimialoilla. Kun palkat nousevat näillä aloilla, se lisää irtisanomisia ja uusien tehokkaiden teknologioiden käyttöä ja houkuttelee maassa jo saatavilla olevaa ammattitaitoista työvoimaa.
Itse asiassa on tehtävä valinta – maahanmuuttajat vai uudet teknologiat, koska tarvittava määrä työtä voidaan tehdä tavalla tai toisella. Minusta näyttää siltä, että uusien teknologioiden valinta toisi paljon enemmän hyötyä pitkällä aikavälillä.
Jos poliitikoilta / rahoittajilta löytyy ajattelukykyä ja uskoa muutokseen, niin oheinen streemi pitää sisällään toistakymmentä patenttia ja pendingiä + tuplat keksintöjä, siis maailman vesiä seilaa n 60 000 alusta ristiinrastiin, ei varmasti älykkäästi, mutta saa ajatella luovasti.
https://www.youtube.com/watch?v=GCHzb2U5k2E&feature=youtu.be
Ilmoita asiaton viesti
Ehdotatko vanhusten hoivaa järjestettäväksi laivaristeilyllä, kun samalla käsitellään öljyjä? Loistava ajatus hoiva ja öljyjen käsittely samassa aluksessa. Logistisesti sopivat hyvin yhteen. Kuljettaessa satamasta toiseen voidaan kerätä öljyraakaaineeiden lisäksi vanhuksia laivalle poismenneiden tilalle.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos. Mielenkiintoinen kirjoitus ja ehdotuksesi sopii erityisen hyvin hoiva-alalle.
tekoäly tekee osan lääkärintyöstä ja siten vähentää lääkärien tarvetta ja sairauksien diagnoosit tulevat tarkemmiksi.
Vanhusten hoivassa tarvitaan lisää automaatiota ja robtiikkaa vanhusten liikutteluun ja nostamiseen. Varsinkin lääkeiden jakelu on koneiden avulla turvallisempaa ja luotettavampaa. Hoitajille saattaa joskus sattua inhimillisiä erehdyksiä.
Kun minimoidaan inhimilliset kontaktit, on helpompi lähteä, kun ei ole ketään ikävä eikä kiintynyt turhaan hoitajaan. Irrottautuminen tietoisesta elämästä tapahtuu sujuvasti. Kukapa haluaisi pitkittää elämäänsä eläessään koneiden aja tietotekniikan seassa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä oikein. Kun olin sairaalassa New Yorkissa, ympärilläni oli kaikenlaisia toiminnallisia diagnostisia laitteita, ja vain yksi sairaanhoitaja valvoi monia potilaita. Lääkärin ja sairaanhoitajan työ on psykologisesti ja fyysisesti raskasta, se vaatii enemmän teknologisia ratkaisuja.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaa on, että robotit tulevat lähes kaikille sektoreille valtaamaan työpaikat. Me luulemme, että siihen menee pitkä aika, mutta todellisuudessa se on ihan nurkan takana.
Kun monien jo olemassa olevien tuotteiden massatuotannot käynnistyvät, niin hinnat laskevat ja yrityksillä ei ole mitään muuta mahdollisuutta kuin ostaa robotit pysyäkseen kilpailukykyisenä.
Hoito- ja muut palvelualat ovat jo listalla vahvasti. Näytteenottoautomaatit, siivous, lääkkeiden jakaja, automaattikassat, automaattitaksit, robottibaarimikko, ruokia kuljettavat automaatit ovat jo käytössä.
Kysymykseksi jää, mitä ihminen tekee tulevaisuudessa?
Palvelut täytyy saada ilmaiseksi. Kauanko rahaa enää on olemassa?
Ilmoita asiaton viesti
Sanotaan näin – jos korvaamme osan ammattilaisista roboteilla, tuottavuutemme voi nousta ja tehdä meistä kilpailukykyisempiä tuotteiden viennissä ulkomaille. Jos käytämme koneiden sijasta maahanmuuttajia, tuottavuutemme voi laskea ja kilpailukykymme menettää. Se ei vastaa kysymykseen, mitä miehet tekevät tulevaisuudessa, mutta antaa meille mahdollisuuden pysyä teknologiajohtajien joukossa.
Ilmoita asiaton viesti
Arvostan kommenttiasi. Olen samaa mieltä. Olet taloustieteilijä, joten kysyn tässä samalla sinulta. Jos olettamani teoria robottien valtauksesta tapahtuu nopeasti sanotaan vaikka 4 vuodessa ja suuri osa työpaikoista katoaa pysyvästi.
Mihin nyt kannattaisi sijoittaa omaisuutensa?
Itse mietin sitä, että ruokaa ihminen tarvitsee aina. Joten alkutuotanto voisi olla yksi, mutta siinä voi olla isoja turvallisuusriskejä. Mitä muita melko varmoja turvasatamia olisi?
Ilmoita asiaton viesti
Tekoäly ja robotiikka ovat vain työkaluja ammatti-ihmisen apuna. Kumpikaan noista ei korvaa ihmistä.
Hoitotyössä hoitajan läsnäolo ja kosketus ovat osa hoitoa, jota kone tai laite ei voi korvata
Ilmoita asiaton viesti
Voi kuule, koko ajan korvaa. Tuo on sellaista vanhan ajan ajattelua missä ne ovat muka jotain apuvälineitä vaan. Aikaansa seuraava kyllä tietää, että yritykset käyvät yhä varovaisemmiksi palkata uusia ihmisiä, kun esim. tekoäly tekee työt. Tietenkin pieni määrä ihmisiä vielä tarvitaan tarkistamaan niiden tuloksia, mutta määrä supistuu vauhdilla.
Hoitotyössä robotti on paljon luotettavampi tekemään tietyt työ. Se ei tee hoitovirheitä tahattomia tai tahallisia. Eikä se väsy työruuhkasta.
Lääkärit onneksi pian korvataan pääosin dignoosiroboteilla. Hoitotulokset paranevat huomattavasti. Diagnoosirobotilla on millisekunissa käytössään kaiken maailman hoitohistoria.
Joten rahanahneet lääkärit vihdoinkin voidaan lähettää kilometritehtaalle.
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa!
Täällä palstoilla olen havainnut melkoista tason nousua ja olen jo epäillytkin että kirjoittajat käyttävät tekoälyä apunaan ja osa kirjoituksesta ei ole enää heidän oman henkensä tuotteita. Epäilen ihan syystä sinuakin Teodor.
Ilmoita asiaton viesti
Minä hyväksyn täysin minun epäilemiseni. Se lienee viisasta. Käytän kuitenkin tietääkseni omaa älyäni, mutta ehkä senkin on joku tehnyt eli ”tekoäly”.
Ilmoita asiaton viesti
Anteekisi jos arvasin väärin. Itse olen tekoälystä kiinnostunut ja palan halusta kokeilla sitä itse juuri kirjoittamisessa.
Ilmoita asiaton viesti
Anteeksi, etten vastannut heti. Loogisin investointisuunta voi olla robottiteknologia.
Ilmoita asiaton viesti
Uusi hi-tech ei ryöstä eikä taiskaa, mutta
uudet mamut ovat mestareita näissä hommissa.
Ilmoita asiaton viesti
Vastustan sitä, että päätöksiä tehtäisiin rikollisten ehdoilla. Rikolliset saavat rangaistuksen lain mukaan ja Suomen kansalaisuutta vailla olevat voidaan karkottaa, jos he syyllistyvät rikoksiin.
En myöskään pidä hyvänä esittää valheellisia yleistyksiä. Suomessa on satoja tuhansia maahanmuuttajia, joista vain pieni osa on syyllistynyt mainitsemiisi rikoksiin. Tuskinpa yksikään filippiiniläinen hoitajatar on ryöstänyt tai raiskannut ketään.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin mamuja ottaessa voisi enemmän valkata mistä päin maailmaa ne otetaan. Esim. raiskaustuomion saaneista ei ole vaikea päätellä mistä maista nämä veijarit ovat tulleet.
On totta, ettei filippiiniläisiä sairaanhoitajia rikokosten tekijöissä ole.
Muuten, vasureiden on turha valittaa, että tulee oikeistolainen hallitus. Kyllä se on ollut tiedossa jo monta vuotta kun harjoitettua politiikkaa jatkuvasti kysellään kansalaisilta.
Ja muuten, Suomen tulisi ottaa enemmän oppia Tanskan kuin Ruotsin maahamuuttokäytännöstä.
Ilmoita asiaton viesti
Rikolliset saavat rangaistuksen lain mukaan, kansalaisuutta vailla olevat voidaan karkottaa jos syyllistyvät rikoksiin. (Miksi ei kansalaisuutta vailla olevia voida karkoittaa?)
Lienee parodiaa.
Oliko se Espanjassa jossa 70-kymppisen miehen puukottaneelle vaaditaan 30 – vuoden ehdotonta vankeutta ja tuntuvia korvauksia leskelle ja lapselle.
Kuinka meillä?
Ilmoita asiaton viesti
Menen ajassa taaksepäin reippaat 40 vuotta.
Teollisuudessa robotit olivat uusinta uutta täällä Pohjoismaissa.
Tuolloin teollisuuteen tarvittiin myös työvoimaa jolla ei tarvinnut olla oikeastaan muuta kuin kaksi kättä ja silmät.
Nykyään oh toisin. Lähes kaikki tuotanto on automatisoitu tai robotisoitu ja tuotannon volyymi kasvaa hurjasti kuten laatu tasaantuu jatkuvasti.
Tämä koskee kaikkea teollisuutta.
Nk. siivoojan hommat tullaan automatisoimaan ja moni muu ala.
Terveydenhuollossa on yhä enemmän automatiikkaa käytössä.
Näytteiden otto automatisoituu, samoin kaikenlainen analyysien teko, näytteet otetaan tänään, vastauket ovat viimeistään huomenna lääkärin ”pöydällä”, ilman että ihminen on juurikaan osallistunut.
Tämä kehitys terveydenhuoltoalalla tulee vain kiihtymään.
Myös fyysinen sairaista huolehtiminen kiihtyy. Japanissa ollaan tällä osalla jo pitkällä.
Herää kysymys mihin sitä ammattitaidotonta ja kielitaidotonta väkeä tarvitaan?
Käykö tässä kokonaisuutena niin että ihmisen itse tekemä ”evoluutio” hoitaa tällaiset ongelmat pois?
Blogistin viimeinen kappale vain taitaa olla kauhistus. Että irtisanotaan joutilasta väkeä ja korvataan koneilla.
Ilmoita asiaton viesti