Ymmärrämmekö inflaation luonteen oikein?
Kaikista elämän ongelmista rahan menettäminen ei todellakaan ole pahin menetys. Useimmat ihmiset reagoivat tähän kuitenkin melko tunteella. Ihmiset eivät halua menettää rahaa. Tunteemme ovat epäsymmetrisesti järjestettyjä, negatiiviset tunteet ovat kehittyneempiä kuin positiiviset. Emme halua menettää mitään ja olemme enemmän huolissamme menetyksistä kuin olemme onnellisia, kun saamme jotain. Siksi inflaatio on mielestämme lähes ihanteellinen syy pelkoon. Se tulee yllättäen, emme kestä sitä yksin, ja se vie rahamme. Boo! Kamala juttu! Ja kun se tulee, pyydämme hallitusta tekemään jotain!
Inflaatio on hintojen nousua. Vaikka taloustilastot seuraavat kaikkia hintoja, vain kuluttajamarkkinan tietoja julkaistaan laajalti, koska kuluttajahintojen nousu koskettaa kaikkia ja huolestuttaa meitä eniten. Hallituksen toimintaohjelma inflaation torjumiseksi riippuu oikeasta ymmärryksestä siitä, mikä nostaa kuluttajahintoja. Jos tarkastellaan esimerkiksi inflaatiota rahankierron näkökulmasta rahapoliittisena ongelmana, olisi loogista siirtää vastuu siitä Euroopan keskuspankille. Tämä on hyvin yksinkertainen, vaikkakin täysin väärä tapa löytää joku syyllinen siitä, että rahamme heikkenevät. Inflaatio ei johdu siitä, että rahasta tuli yhtäkkiä huono, vaan siitä, että hinnat alkoivat nousta nopeasti. Siksi vastaus kysymykseen, miksi näin tapahtui, on etsittävä vähittäismyymälöistä – siellä käymme ostoksilla.
Jälleenmyyjät selittävät meille nopeasti, että tavarantoimittajat ovat nostaneet hintoja, vuokranantajat ovat nostaneet vuokrahintoja ja energia- ja kuljetusyritykset ovat nostaneet palveluidensa hintoja. Jos kysymme tavarantoimittajilta itseltään, kuulemme täsmälleen samoja valituksia energian, asiantuntijapalveluiden, materiaalien ja työvoiman kallistumisesta. Inflaatiota verrataan toisinaan spiraaliin, koska joillain toimialoilla hintojen nousu aiheuttaa toisilla toimialoilla vastavuoroista hintojen nousua ja palaa sitten takaisin, ikään kuin kävelemään ympyrää.
On erittäin tärkeää ymmärtää, että kaikki toimittajat todella yrittävät käyttäytyä vastuullisesti ja rationaalisesti jopa hinnankorotusten aikana, mutta raha ei varsinkaan euroalueella ole syyllinen. Kuka siis on syypää inflaatioon ja mitä tapahtuu?
Koko ihmisen sivilisaation kehityksen historia pyörii jatkuvasti talouden avainkäsitteiden – tehokkuuden – ympärillä. Ihmiset pyrkivät aina toimimaan tehokkaasti, eli mahdollisimman pienellä vaivalla mahdollisimman suurella tuloksella. Siksi poimimme ensin kaikki marjat läheiseen metsään ja vasta sitten menemme kaukametsään. Siksi etsimme ensin halvimmat resurssit ja vasta sitten, kun halpa tarjonta loppuu, joudumme ostamaan resursseja korkeammalla hinnalla. Ei ole yllättävää, että maaplaneettamme suljetussa järjestelmässä kaikki halvat resurssit ovat vähitellen loppumassa. Samaan aikaan maailman väestö kasvaa melko nopeasti ja kysyntä kasvaa sen mukana. On hyvin loogista, että jos kysyntä kasvaa, hinnat nousevat. Pyrimme yhä enemmän saavuttamaan odotetun tuloksen, ja taloudellisen toiminnan tehokkuus laskee…
Kaikki olisi kovin surullista, jos ihmisyhteiskunta ei käyttäisi järkeä ja tietoa. Tieteen ja tekniikan kehitys mahdollistaa työn tuottavuuden nostamisen ja taloudellisen toiminnan yleisen tehokkuuden parantamisen. Koko ihmiskunnan taloushistoria muistuttaa itse asiassa kilpavarustelua – jos ihmiset lopettavat uusien tuotantotapojen keksimisen, ihmiskuntamme ei pysty selviytymään hintojen noususta. Näin ollen inflaatiota voidaan kutsua tilapäiseksi tappioksemme tässä kilpailussa, kun työn tuottavuuden kasvu jää jäljessä käytettyjen resurssien luonnollisesta hintojen noususta. Rahalla ja pankeilla ei ole sen kanssa juuri mitään tekemistä.
Olette huomanneet, että inflaatio iskee aina eniten teknisesti jälkeenjääneisiin maihin, ja kun se tulee teknisesti edistyneisiin maihin, se tulee yleensä ulkomailta. Viime vuoden inflaatio Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Japanissa johtui pandemian vaikutuksista, jotka häiritsivät maailmankauppaa ja aiheuttivat yleisen tehokkuuden laskun maailmassa. Ja sitten Venäjän hyökkäys Ukrainaan lisäsi logistisia ongelmia. Uudet teknologiat eivät ehdi nopeasti korvata toimitusketjujen kalliimpia elementtejä. Kestää useita vuosia, ennen kuin kehittyneiden maiden kiihtyneet innovaatioprosessit tuovat toivotun vaikutuksen. Ja sitten hintojen nousu palaa taas normaaliarvoihin. Vihreään energiaan siirtyminen, logistiikan ja uusien tuotantotekniikoiden kehittäminen ovat paras lääke inflaatioon. Taloudellisen tehokkuuden lisäämiseksi ei ole olemassa taikapillereitä. Meidän on käärittävä hihat ja työstettävä sitä. Hallitus mukaan lukien – odotamme siltä aktiivista toimintaa yrittäjyyden edistämiseksi ja uusien teknologioiden leviämisen edistämiseksi.
Hyvä kirjoitus ja analyyttinen.
Eräs ratkaisu jäi käsittelemättä, Kiinan aloittama sota, joka Venäjän sotaisuuteen liitettynä tulee mullistamaan maailmaa ja sen taloutta.
Kaakkois-Aasian maat varustautvat vauhdilla ja valmistautuvat Kiinan aloittamaan sotaan.
Ilmoita asiaton viesti
Inflaatio on ihan kivaa. Tulot nousee, omaisuuden arvo nousee ja velkojen reaaliarvo alenee. Eikä edes korot mene euroaikana samalle pelletasolle kuin markka-aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä inflaatio on kivaa. Toistaiseksi se on alle 3 %. Kun se on hyvin hallinnassa, se piiloutuu kausittaisten hintavaihteluiden taakse. Matalalla tasolla useimmat meistä eivät tunnista sitä ongelmaksi, ja samalla se stimuloi kuluttajien kulutusta ja investointeja.
Ilmoita asiaton viesti
Energiaa on rajattomasti mutta vihreästä energiasta on kova puute.
Senpä tähden vihreää siirtymää pitäisikin kutsua vihreäksi köyhtymäksi.
Dmitsii Hietalasta olisi tullut hyvä hammaslääkäri ”…tämä voi nyt vähän sattua”.
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti inflaatio sanaa on alettu käyttämään tarkoittamaan yleisesti (kuluttaja)hintojen nousua. Sanan alkuperäinen merkitys viittaa kuitenkin kierrossa olevan rahan määrän kasvattamiseen. Englanninkielinen kantasana on verbi ”inflate” joka tarkoittaa kasvattaa, paisuttaa tai täyttää (ilmalla). Kun markkinoilla olevan rahan määrä kasvaa niin sen arvo vastaavasti alenee.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko ihan varma tuosta sanan alkuperästä? Ettei se kuitenkin tarkoita hintojen paisuttamista?
Rahan määrän kasvu voi olla ja usein onkin inflaation syy, mutta inflaatio voi johtua myös muista tekijöistä, kuten tarjonnan niukkuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Olen melko varma sanan alkuperästä. Englanninkielisessä Wikipediassa asiasta kerrotaan näin:
”The term originates from the Latin inflare (to blow into or inflate) and was initially used in America in 1838 with regard to inflating the currency.[17] The term was used ”not in reference to something that happens to prices, but as something that happens to a paper currency”.[18] The resulting imbalance between the quantity of money and the amount needed for trade caused prices to increase.”
Ilmoita asiaton viesti
Tottakai rahan määrän kasvu kohtaa lopuksi tarjonnan rajat, ja inflaatio käynnistyy. Tällä kertaa rahaa pumpattiin kansan- ja yksityisiin talouksiin vuosikaupalla ja kuplat sekä kysyntä paisuivat, sitten eräiden hyödykkeiden markkinahäiriö päästi hintapaineet purkautumaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei siitä ollutkaan kyse keskustelusta vaan inflaatio-sanan alkuperästä, mistä Jani toi hyvin esiin perustelut.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, laitoin kommentin, koska harmittaa, jos keskustelu päivänpolttavasta aiheesta siirtyy yksittäisten sanojen etymologiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hietala tuossa hiukan alempana #3877511 kertoo kokonaiskuvan inflaation syistä.
Nyt näyttää siltä, että inflaatio lähti liikkeelle koronan jälkeisestä heikentyneestä tarjonnasta, kiihtyi kustannusten kasvun vuoksi eikä tunnu talttuvan ihan helpolla, vaikka rahan tarjontaa on kiristetty. Tarkistin tammi-helmikuun luvut ja valitettavasti taittumista ei ole nähtävissä. Loppuvuodesta kuukausittainen inflaatio hidastui, mutta valitettavasti kiihtyi taas.
Ilmoita asiaton viesti
Yleisesti ottaen on olemassa kolme klassista inflaatiotyyppiä (demand-pull, cost-push ja kuluttajien odotukset) ja kaksi näkökulmaa nähdä se – hintojen nousuna ja rahan devalvoitumisena. Tarkoitan tässä, että rahapolitiikka on hyvin mekaanista ja harhaanjohtavaa. Inflaatio lähettää meille signaaleja siitä, että työvoiman tehokkuus kasvaa liian hitaasti. Ja se vaatii täysin erilaisia toimenpiteitä sen parantamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Inflaatio lähettää meille signaaleja siitä, että työvoiman tehokkuus kasvaa liian hitaasti.” Toisin sanoen rahaa tulee liikenteeseen enemmän kuin tuottavuus kasvaa.
Parhaillaan vauhdittuu inflaation sitkein vaihe, palkka-hinta kierre (”pohjainflaatio”). Työtekijät ulosmittaavat hintojen nousun palkkojen nousulla; kasvavat työvoimakustannukset menevät suoraan hintoihin ja niin edelleen. Edellytykset kierteelle olivat valmiina rahatulvan ansioista, tuotantokyky oli jo tapissa, työvoimapula päällimmäisenä.
Ilmoita asiaton viesti
Voisi kyllä ajatella niinkin, että inflaatioon syypää on mieletön asuntojen inflaatio, jota on jatkunut 30 vuotta. Nyt se kupla vaan puhkeaa ja mätä roiskahtaa kaikkialle yhteiskuntaan.
Inflaatioksi asuntoijen hinnannousun voi nimetä, koska absoluuttisia mittoja on (palkansaajan keskimääräinen elinikäinen tulonmuodostuskapasiteetti). Asuntojen hinta meni lähelle loogista maksimia (60 % koko elämän tuloista, loput ovat vellirahaa), ja niinpä äkkiä inflaatio puhkesi kukkaan (erinäisillä mekanismeilla) muualla yteiskunnassa.
Sama toki koskee monia osake- ja finanssipuolen yksisarvis- ja sateenkaarikultapatakohteita. Ja niitä vartern tuotettua keskuspankkirahaa, joka nyt etsii paikkaansa yheiskunnassa.
Ilmoita asiaton viesti
Asuntojen hintojen nousu on erillinen aihe. Ja erittäin mielenkiintoinen aihe, erityisesti Japanille vuonna 1989 ja USA:lle vuonna 2008. Minun pitäisi kirjoittaa siitä erityinen postaus, kun löydän aikaa. Se liittyy enemmän sijoituskäyttäytymiseen ja taloudelliseen pääomaan. Ja olet oikeassa, kuplat ovat erittäin vaarallisia muulle kansantaloudelle.
Ilmoita asiaton viesti
No, nyt on saatu esimakua asuntojen hintojen laskusta. Markkinat selvästi odottavat laskun jatkuvan. Epäilen vaan, ettei se ainakaan välittömästi näy kuluttajaindeksissä. Ehkä pidemmän päälle, jos asuntojen hintojen lasku alkaa vaikuttaa vuokriin.
Ilmoita asiaton viesti
Hallitus mukaan lukien – odotamme siltä aktiivista toimintaa yrittäjyyden edistämiseksi ja uusien teknologioiden leviämisen edistämiseksi.
Sitä se tekee, kun rahajärjestelmä on sidottu siihen, mitä ja millä tavoin todellisuudesta on irroittaa kehityksen hyväksi.
Toinen on se, että hätäpäissään tehdään ties mitä, jos tasapaino horjuu.
Ei vaikuta kovin tasaiselta, mitä kehitykseltä ei myöskään ole odottaa. Kehitys voi olla hyvin epälineaarista, ja jos kyse merkittäväksi liittyneissä resursseissa… tilanne sen rajumpi.
Tuottavuuden muutokset, ei toisaalta ole vain alisuoriutumista kehitysodotuksissa. Luulisi, että mistä on pumpattu enemmät pois… menee paikallisesti vaikeaksi, eikä ole jatkaa entismalliin.
Osa toimista voi muuttua täysin arvottomaksi, ja kun tuotannossa on tiettyä kärkeä, reaalisia tuloksentekomahdollisuuksia jää pois.
Kyse käänteissä olisi muustakin kuin inflaatiosta.
Ilmoita asiaton viesti