Kannattaako lentovero?

Suomalaiset lentävät paljon ulkomaille. Suomalaiset lentävät myös maankin sisällä. Lentäminen on todella kallista. Autoilusta poiketen lentäminen ei ole niin yleistä, eikä myöskään välttämätöntä. Feministisen puolueen idea on tehdä ilmastolle haitallisesta lentämisestä entistä kalliimpi verottamalla, ja veroista saadut rahat sijoittaa ilmastolle ystävälliseen

liikkumismotoon. Suomalainen kansa haluaa useasti hyödyntää lentopalveluita siirtyäkseen lämpimämpään maahan lomailemaan. Lentämisen hinnan korottaminen, merenalaisen tunnelin rakentamista varten on epälooginen päätös. Lentopalveluja käytetään huomattavasti pidempiin matkoihin, kuin Helsingin ja Tallinnan väliseen reissuihin. Mielestän ei ole aiheellista korottaa tiettyä veroa rahoittaakseen tiettyä hanketta. Tämä on yksinkertainen viesti siitä, että rahaa ei ole saatavilla, mutta sitä voi ottaa kansan taskusta tietyn tavoitteen saavuttamiseksi. Toisaalta lennon kannattavuuden laskeminen voi olla hyvä siirtymä kohti päästötöntä, sekä lennotonta liikkumista. Olisi loogisempi sijoittaa lentopalvelujen käyttäjien kurittamisesta saadut rahat itse lentämiseen – päästöttömään sähkölentämiseen.  Voisi tehdä investointeja uusien teknologioiden luomiseen, sekä kehittämiseen. Voisi myös tukea olemassaolevien teknologioiden hankintaa.

 

Jos palaamme takaisin itse ehdotukseen: verottaa lentopalveluja käyttäviä ihmisiä lentoverolla, pitää huomioida jo olemassa olevien lentoon liittyvien verojen kokonaisuus, sekä vaikutukset lentopalvelujen käyttöön. Väheneekö käyttö vai alkaako kansa vain kärsimään entistä enemmän. Lentopalveluiden käytön vähenemisen myötä lentoyhtiöt eivät maksaisi saman verran veroja, kuin ennen, eikä valtio saisi yhtä paljon tuloja, kuin ennen. Tässä tapauksessa hankkeen rahoitus epäonnistuisi, sillä rahaa ei siirtynyt valtion kassaan enempää, mitä ennenkään. Toisaalta rahat voisi suoraan käyttää Feministisen puolueen ehdottamaan hankkeeseen, mutta siinä tapauksessa valtion menot kasvaisivat ja tulot eivät kasvaisi. Tämä johtaisi välttämättömien palveluiden leikkaamista tai velkarahalla elämistä.

 

Mielestäni lentoveroa ei tulisi korottaa, mutta kaikkia mahdollisia tukia voi siirtää ympäristölle ja ilmastolle haitallisesta toiminnasta ympäristö-, sekä ilmastoystävälliseen toimintaan. Myös ympäristöystävällisten vaihtoehtojen hintaa voi aina laskea.

Dmitry Trubnikov
Kokoomus Helsinki

Olen Helsingin Kokoomuksen, Helsingin Kansallisseuran rivijäsen, joka toimii Atte Kalevan ja Seida Sohrabin vaalitiimissä! Harrastan pöytätennistä ja juoksemista. Olisi todella kiva jos ottaisit seurantaan Twitterin ja Youtuben. Näillä alustoilla on runsaasti sisältöä päivittäin. Jos haluat ottaa yhteyttä, niin voit laittaa Facebook messengerissä viestin, johon vastaan todella pikaisesti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu