Miksi myötäjuoksijat elävät omassa maailmassa?

Miksi kunnia näyttää olevan heillä ja muut vain kapinoivat vastaan?
Miksi kunnia näyttää olevan heillä ja muut vain kapinoivat vastaan?

Demokraattisessa ja korruptoitumattomassa yhteiskunnassa vallan on helppoa jakaa kansalaisille rahaa, sillä päätösvalta on heillä. Kaikki taloudelliset vaikutukset tulevat vasta myöhässä, joten ei ole vaikea tehdä päätöksiä koskien julkisen sektorin rahastuksen lisäämistä eri julkisen sektorin aloille. Paljon hankalampi on ohjata valtiota siten, että talous pysyisi tasapainossa. Vaikka rahaa jaettaisiin entistä enemmän ylhäältä erilaisiin kohteisiin ja alhaalta taas suunniteltaisiin rahoille hyvää käyttöä, se ei tarkoittaisi ihmisten lopullista hyvinvoinnin lisääntymistä pitkällä aikavälillä. Se horjuttaisi heikkoa taloutta ja lopulta johtaisi leikkaustalkoisiin – nämä jäisivät ikävä kyllä nykyiselle oppositiolle.

Kokonaisuudessaan hallituspuolueet ja heidän nykyiset edustajat/ehdokkaat pyrkivät olla tekemättä mitään. Tai tarkemmin sanottuna he yrittävät ylläpitää nykyistä järjestelmää ja tehdä päätöksiä symmetrisesti tulevien trendien kanssa. Kuunnellaan globalisaatiota ja Euroopan unionia, jonka jälkeen asetetaan asenteet, joiden mukana asettuvat kaikki tulevat tavoitteet. Tätä voi kutsua ”myötäjuoksuksi”.
Kun hallituspuolueet kertovat saavutetuista tavoitteista ja asettavat uusia tavoitteita eteensä, se on luonnollinen kehitys, joka toteutuu kestävän kehityksen myötä, ylläpitämällä nykyistä järjestelmää. Vaikkapa Vihreiden ja SDP:n jäsenet pyrkivät tekemään kokonaisuudessaan samoja asioita, mutta eri painopisteillä. Vihreillä painopiste keskittyisi ilmastoon ja demareilla laajemmin julkisen sektorin kehittämiseen.

Hallituspuolueiden tavoitteet ja saavutukset ovat nykyisen järjestelmän sisäisiä uudistuksia, jotka eivät muuta rakennetta parempaan suuntaan. Hallituspuolueiden ylin johto päättää hallituksessa varojen lisäämisestä tietyille julkisen sektorin aloille ja hallituspuolueiden jäsenille taas kuntavaaliehdokkaina tai muina toimijoina jää saaliiksi vain keksiä millä tavalla varoja voi käyttää ja optimoida niitä. He ovat osana hallituspuolueiden asettamaa muutosta – he eivät keksi uusia asioita, muuttaakseen valtion rakennetta.

+2
Dmitry Trubnikov
Helsinki

Kirjailija ja blogisti. Jari Kilpisen vaalipäällikkö Helsingistä. Seuraa twitter tilini ja ota siellä yhteyttä.

Harrastan pöytätennistä ja juoksemista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu