Auttaako lainoja koskeva lainsäädäntö suomalaisia?


Yhä useammat ihmiset hakevat lainaa tänä päivänä. Lainan hakeminen ei tietenkään ole millään tavalla uusi asia, vaan lainaa on haettu eri tarkoituksiin oikeastaan aina. Lainamarkkinat ovat kuitenkin muuttuneet vuosien aikana hyvin paljon. Erilaisten rahoittajien määrä on kasvanut hyvin paljon, millä on sekä hyvät että huonot puolensa. 

Hyvä puoli on tietenkin se, että lainanhakijoille on nykyään paljon enemmän erilaisia vaihtoehtoja, kun he etsivät juuri heille sopivaa lainatarjousta. Kuitenkin samaan aikaan alalle on valitettavasti ilmestynyt lainanantajia, jotka eivät ole kaikista luotettavimpia. Tästä syystä on kehitetty erilaisia lainalakeja, joiden tarkoitus on pitää suomalaiset lainanhakijat turvassa.  

Todella monet hakevat nykyään lainaa netissä 

Internetillä on ollut suuri merkitys hyvin moniin eri markkinoihin, eikä lainamarkkinat ole tästä poikkeus. Hyvin suuri osa lainamarkkinoista ovat siirtyneet kokonaan internetiin. Tämä tarkoittaa sitä, että yhä useammat hakevat lainaa netissä, sekä käyttävät sitä löytääkseen kaikista parhaan tarjouksen haettavaksi. 

Tämä kaikki on nostanut pikavipit korkeammalle suosioon. Alkujaan pikavippien markkinat olivat kuin villi länsi, ja lainanantajat pystyivät tekemään lähes mitä vain. Nykyään onneksi pikavippi on turvallinen vaihtoehto kuluttajille, sillä muutama vuosi sitten lainanantajien toimintaa rajoitettiin huomattavasti. Tulemme perehtymään tämän asiaan enemmän hieman myöhemmin.

Miten voit tunnistaa turvalliset vaihtoehdot? 

Vaikka tiukentuneet lait suojaavat suomalaisia lainanhakijoita, on silti tärkeää, että osaat myös itse tunnistaa turvallisen ja luotettavan lainanantajan. Sillä tavalla sinun ei tarvitse pelätä joutuvasi epämiellyttäviin tilanteisiin, ja sinun on helppo pyytää apua tarvittaessa. 

Kun etsit luotettavia lainanantajia, on hyvä idea tutustua arvosteluihin. Niiden avulla voit löytää muiden kuluttajien arvosteluja lainanantajasta. Ole kuitenkin tarkkana tämän asian kanssa. On hyvä idea tutustua ulkoisten palveluiden kuten Trustpilot arvosteluihin. Siten voit tietää kyseessä olevan puolueeton arvostelu, jota ei ole tehty markkinointitarkoituksiin.

Pikavippimarkkinoita rajoitettiin runsaasti vuonna 2019 

Kuten mainitsin aikaisemmin, pikavippimarkkinoiden toimintaa rajoitettiin hyvin paljon muutama vuosi sitten. Tämä tapahtui tietenkin lakimuutoksen avulla, jonka tarkoitus oli turvata kuluttajat paremmin kuin ennen. 

Tämä lakimuutos teki lainan saannista vaikeampaa sekä lisäsi maksuhäiriöitä. Toisaalta se onnistui myös katkaisemaan monien velkakierteen, mikä on tietenkin hienoa asia. Laki rajoitti lainanantajien toimintaa niin, että ne eivät enää voineet vaatia aivan suhteettomia korkoja. Täten lainanhakijat pystyvät välttämään koko velkakierteen paremmin kuin ennen. 

Suomen yksityisvelka on noussut huomattavasti viimeisten vuosien aikana 

Suomen yksityis velalla tarkoitetaan sitä, kuinka paljon yksityiset kuluttajat ovat lainaa vuoden aikana. Tämä määrä mitataan vuosittain, ja julkistetaan kaikkien suomalaisten tietoon. Vuonna 2020 Suomen yksityis velka nousi historian suurimpaan, mikä johtui erityisesti suomalaisten asuntolainojen määristä. 

Tämä kertoo myös siitä, kuinka paljon helpompaa lainan hakemisesta ja saamisesta on tullut, vaikka lakimuutos on tehnyt siitä sinänsä hankalempaa. Tämä kaikki tietenkin kertoo siitä, että laki onnistuu juuri siinä, mikä on sen päätarkoitus. Tämä päätarkoitus on tietenkin suomalaisten turvaaminen samalla kun heidän elämäänsä helpotetaan.  

Monien lakien tarkoitus on vain turvata Suomen kansalaiset 

Suomessa on yleisesti ottaen hyvin paljon erilaisia lakeja ja rajoituksia. Tämä saattaa välillä tuntua hyvinkin rajoittavalta, mutta loppujen lopuksi niiden tarkoitus on suojata ja turvata Suomen kansalaisia. Eri lait tietenkin jakavat mielipiteitä hyvin paljon, mutta vuoden 2019 kaltaiset lakimuutokset pikavippien markkinoihin on selkeästi Suomessa toimiva laki. 

Mitä enemmän Suomessa otetaan lakeja, sitä enemmän on tarvetta Suomen kansalaisten turvaamiselle. Toivon, että myös tulevaisuudessa päättäjät tulevat onnistumaan tässä asiassa niin, että lainan hakeminen pysyy kuitenkin suhteellisen helppona.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu