Miksi puhelimet kestävät niin huonosti?

Teknologia ja varsinkin ihmisten käytössä oleva elektroniikka kehittyy huimaa vauhtia vuodesta toiseen eteenpäin. Joka vuosi markkinoille tulee entistä huimempia laitteita, joilla voidaan tehdä aina vain isompia asioita. 

Tästä syystä on jotenkin mahdotonta ymmärtää, että vaikka kaikki muu teknologiassa menee eteenpäin, on puhelinten käyttöikä laskenut huomattavasti vuosien takaisesta. Kukapa meistä ei muistaisi Nokian 3310, joka kesti talvipakkaset, uinnin ja äärimmäisen kovakouraisen käsittelyn, eikä se näkynyt puhelimessa laisinkaan.

Nykyaikaisia kännyköitä, tai siis matkapuhelimia (kännykkä on Nokian rekisteröimä tuotemerkki) vaihdetaan uusiin huomattavasti lyhyemmällä aikasyklillä, kuin vielä muutamia vuosia sitten. Tätä nykyä keskimääräinen vaihtoväli on noin 21 kuukautta, eli alle kaksi vuotta. 

Eivätkö puhelinvalmistajat enää osaa tehdä kestäviä laitteita? Vai onko nykyaikainen teknologia niin hienoa, että se ei kestä normaalia arkea?

Itselläni on käytössä 3 vuotta vanha laite, joka edustaa siis jo kypsää sorttia. Laite toimii vallan mainiosti, mutta uskoisin vaihtavani sen pikapuoliin pois. 

Toki laitteessani on käytön jälkiä, hitautta ja heikentynyttä akunkestoa, joita olen saanut fiksailtua käyttämällä fyndiq.fi sivun tuotteita. Kuitenkaan se ei loputtomiin estä puhelinta heikentymästä muutaman vuoden aikana. Mikä siis on vikana?

Miksi laitteet eivät kestä?

Puhelinteollisuus on valtaisia bisnes, koska sen markkinat ovat aivan järisyttävän suuret. Siinä missä ennen aikaan puhuttiin, että kaikilla on auto, on vanhentunut matkapuhelinten saapuessa markkinoille. 

Autoihin verrattuna puhelimille on olemassa vieläkin laajempi käyttäjäkunta, sillä laitteita voi käyttää kuka vain riippumatta iästä tai maasta. Kysyntää siis on erittäin paljon.

Matkapuhelimissa on kuultu, että markkinoiden isoimmat toimijat ovat heikentäneet laitteiden toimivuutta päivitysten yhteydessä, jotta tulevien laitteiden myynti kukoistaisi. Se onko tällaiselle oikeasti tarvetta, on yhdentekevää. 

Markkinoille tulee puhelimia mielettömän nopealla syklillä. Alan isoimmat toimijat, Samsung sekä Apple, tuovat lippulaivamallin näytteillä vuosittain, vaikka yli 1000 euron laitteilta voisi toivoa pidempää markkinaikää kuin vuosi.

Tietysti tämä johtuu osittain toimijoiden kovasta keskinäisestä kilpailusta asiakkaista, eikä puhelimet oikeasti vielä vuodessa menetä toimintojaan, mutta silti niiden käyttöikä on huomattavan lyhyt. 21 kuukautta vanha puhelin on monen mielestä jo oikeasti vanha ja tämän alkaa selkeästi havaita.

Puhelimet ovat lyhytikäisimpiä tuotteita

Matkapuhelimen käyttöikään vaikuttaa monia asioita, eivätkä ne kaikki tietystikään ole riippuvaisia laitteista. Ihmiset ovat jo tottuneet uusimaan laitteitaan nopealla aikataululla, eikä vanhan laitteen kanssa siedetä minkäänlaista vanhenemisen merkkiä.

Yksi kuluttaja taistelee puhelimensa oikeasti niin loppuun, että siihen ei saa yhteyttä eikä sen avulla voi enää lukea iltapäivälehtiä. Toinen taas vaihtaa laitteensa heti, kun sen kulmassa pientä ajan patinaa.

Totuus kuitenkin on, että älypuhelinten käyttöikä on erittäin matala verrattuna siihen, mitä se oli muutamia vuosia sitten. Uskon tähän vaikuttavan kahden eri asian.

Tärkein asia on uusien ominaisuuksien tuominen markkinoille. Uusistakaan laitteista ei ole kannattavaa tehdä kovin kestäviä, sillä niiden potentiaaliset ostajat haluavat uusi ominaisuuksia muutaman vuoden sisällä. Laitteista tehdään siis ostajilleen riittävän kestäviä, mutta ei niin kestäviä kuin kaikki haluaisivat.

Toinen asia on uusien laitteiden monimutkaisuus. Siinä missä pieneen koko mahdutetaan paljon hienoteknologiaa, on ihan mahdollista, että niiden kestävyys on osittain tuuripeliä.

Puhelinfirmoille on tietysti edullista, että laitteet hajoavat ennemmin kuin myöhemmin. Jokainen hajonnut tai vaihdontarpeessa oleva laite, tuo uuden mahdollisen ostajan markkinoille. 

Myyntiluvut merkitsevät puhelimissa. Itselleni riittäisi toimiva laite noin viideksi vuodeksi. Se vain voi olla tänä päivänä jo liikaa pyydetty.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu