Onko sinunkin sähkölaskusi kasvanut jo huomattavasti?
Onneksi valoisa ja lämmin kesä on vihdoin saapunut. Ei tarvitse räpsytellä valoja päälle tai istua pimeässä, suihkussa uskaltaa käydä ilman lattialämmityksen päällä oloa, ja lämpöpattereita ei tarvita. Jos ilma viilenee, voi vaikka tehdä uunissa jotain ja antaa jälkilämmön hoitaa homman. Paitsi tietenkin, jos kesästä tulee yhtä kuuma kuin edellisestä, jolloin sähköä kuluttaa puolestaan tuulettimet ja etenkin ilmastointilaitteet. Mikään näistä ei tietenkään olisi ongelma, ellei sähkön hinta olisi viime aikoina kallistunut niin paljon – jatkaen edelleenkin vain kasvuaan.
Tosiasia kuitenkin on, että mikäli jatkaa sähkön käyttöään samalla tavalla kuin tähän asti, tai vaikka sitä jonkin verran saisi vähennettyäkin, voi seuraava sähkölasku järkyttää melkoisesti. Oikeastaan meille ei siis jää paljon muita vaihtoehtoja kuin löytää tapoja, joilla saisimme sähkön kulutustamme laskemaan – tai vähintään keksiä keinoja, joilla voimme käyttää sähköä entistä tehokkaammin. Eikö asian laita ole teidänkin mielestänne näin?
Millä konstein olet saanut sähkölaskuasi edullisemmaksi?
Aivan ensimmäinen askel kohti matalampaa sähkölaskua on totta kai sähkösopimusten kilpailuttaminen. Nyt onkin korkea aika kysyä itseltäsi, milloin olet viimeksi sen tehnyt? Siirtosähkön summaan ei valitettavasti voi vaikuttaa, mutta kun valitsee omalle kulutukselleen sopivimman sähkösopimuksen, voi vähän paremmalla mielin jatkaa sähkön kulutustaan entiseen malliin, ilman että sähkölasku räjähtää käsiin.
Kannattaa siis oikeasti ottaa selvää onko omalle taloudelle kannattavin vaihtoehto esimerkiksi pörssisähkö, vai toimisiko toisenlainen sopimus paremmin, kuten vaikkapa sähkösopimus ilman perusmaksua. Omasta puolestani on helppo myöntää, että koen laiskuutta sähkösopimusten kilpailuttamisen suhteen, mutta nyt jos koskaan on sellaiselle laiskuudelle huono hetki. Sähkön myyjätkin ovat luultavasti sankoin joukoin liikkeellä ehdottamassa juuri sinulle uutta sopimusta; ei kuitenkaan kannata suinkaan suostua ensimmäiseen vastaantulevaan sopimukseen, vaikka se nykyistä parempi olisikin, vaan rauhassa vertailla kaikki eri vaihtoehdot läpi.
Vaikka yhtenä haaveenani onkin hankkia asunto, josta löytyy sauna, tosiasia on, että sen lämmitys on yksi suurimmista sähkön kulutuksen kohteistamme. Toistaiseksi taloyhtiön tarjoamat viikoittaiset sähkövuorot saavat siis riittää. Etenkin kuin päivittäinen saunominen voi olla kulutukseltaan vuodessa enemmän kuin kaikki muu sähkön käyttö yhteensä. Yleinen suositus saattaakin nyt olla ehkä jonkin verran vähentää saunassa käyntiä, mikä onneksi kesän myötä saattaa olla yhtä helposti sanottu kuin tehty.
Saunan tuottamaa sähkön kulutustakin voi kyllä onneksi tehostaa. Pelkästään alentamalla astetta, johon kiuas on asetettu lämpiämään voi säästää tuntuvasti. Sitäkin suurempi hyöty tulee kuitenkin hyödyntämällä saunan jälkilämpö. Eli sen ajan, kun saunan jälkilämpö on valloillaan, voi muut kodin lämmitysyksiköt kääntää pienemmälle, ainakin hetkellisesti.
Riittävätkö pienet teot tuntuvasti edullisempaan sähkölaskuun?
Tiesithän, että myös laitteiden pitämiseen valmiustilassa kuluu sähköä? Eli jo pelkästään käyttämättömien elektronisten laitteiden sulkeminen voisi periaatteessa vaikuttaa merkittävästi. Puhelinta ja kannettavaa tietokonetta ei siis kannata pitää kiinni laturissa hetkeäkään tarpeellista pidempään. Eikä televisiota tai pelikonsoleita kannata jättää itsekseen päälle, koska saattaa kulua melkoisen pitkä tovi, ennen kuin ne sammuttavat itsensä.
Ja millä asteella toimii lämpöpatterisi tai ilmastointisi? Onko ne asetettu juuri täydellisesti vai olisiko mahdollista hiukan viilentää lämpöä ja vähentää ilmastoinnin tehokkuutta, sen vaikuttamatta hyvinvointiin? Ja mikäli kodistasi vielä löytyy vanhoja kodinkoneita, nyt kannattaa santsata energialaatuisiin kodinkoneisiin – tietenkin vain hyvälaatuisiin ja pitkäkestoisiin sellaisiin.
Ylipäänsäkin kannattaa pysähtyä hetkeksi pohtimaan omaa sähkön kulutustaan. Löytyisikö siitä omasta sähkön käytöstä kumminkin jotain, mistä voisi hyvillä mielin ja uhriutumatta lohkaista jotakin pois? Onneksi sähkön kuluttamisen pienentäminen on usein ensisijaisesti pienistä ja helpoista teoista kiinni, eikä sitä tarvitse hampaat irvessä tehdä. Ja kun sähkön käytön tehostaminen näkyy saman tien sähkölaskussa, tulee siitä paremmalle mielelle ja rutinoituu jatkossakin käyttämään sähköä samalla tavalla. Loppujen lopuksi ratkaisu sähkölaskuihimme tulisi kuitenkin tulla valtion puolelta, mutta siihen asti homma on pitkälti meidän omissa käsissämme, ja on pakko vain toimia sen mukaan.
”
Ja millä asteella toimii lämpöpatterisi tai ilmastointisi? Onko ne asetettu juuri täydellisesti vai olisiko mahdollista hiukan viilentää lämpöä ja vähentää ilmastoinnin tehokkuutta, sen vaikuttamatta hyvinvointiin?
”
Ainakin minun kaupungin vuokrakerrostaloon on vaihdettu kaukolämmön lämmönvaihtimet ja alennettu lämmitysveden lämpötilaa siten, että nyt vuokralaisten palellessa on lisättävä siirrettävillä lämpöpattereilla huoneiden lämpötilaa. Lisäksi pieleen mennyt ikkunoiden tiivistysremontti lisäsi vetoisuutta ja melua huoneissa. Huonona puolena kun vuokralaisella ei ole lupaa omatoimisesti korjata pieleen mennettä tiivistystä.
Ilmoita asiaton viesti
”Puhelinta ja kannettavaa tietokonetta ei siis kannata pitää kiinni laturissa hetkeäkään tarpeellista pidempään. Eikä televisiota tai pelikonsoleita kannata jättää itsekseen päälle, koska saattaa kulua melkoisen pitkä tovi, ennen kuin ne sammuttavat itsensä.”
Jotkut tietokoneet ovat suunniteltu niin, että ne jätetään päälle että lataavat ja asentavat päivitykset rauhassa kun ei käytä.
Ilmoita asiaton viesti
Pakastin on talouksien suurin sähkösyöppö, ja toisena tulee jääkaappi.
Ostin kiinalaisen jääkaapin, ja ällistyin valmistajan ilmoittaman pienen sähkönkulutuksen vuoksi.
Lainasin sähkölaitokselta virrankulutusmittarin, jolla mittasin vuorokauden.
Pakko oli uskoa, kun virrankulutus oli täsmälleen valmistajan ilmoittama.
Kovin vanhoja pakastimia ja jääkaappeja ei kannata käyttää.
Nykyisien virrankulutus on huimasti pienempi.
Ilmoita asiaton viesti
Oma sähkön hintani on pysynyt ennallaan jo miltei kaksi vuotta kiinteällä sopimuksella (5,3 c / kwh). Mitä korkeammalle pörssikurssi nousee sitä tyytyväisempi voin olla.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on sama. Tasauslaskukin on sama kuin aiemmatkin, koska olen pyytänyt korottamaan laskuun tasaisesti niin, että tasauslasku on sama kuin muina kuukausina, ei tule järkkyä laskua.
Ilmoita asiaton viesti