Pitäisikö pikavipeille asettaa taas korkokatto?

Muistan, kun luin syyskuussa uudistuksesta pikavippien korkojen suhteen. Vuonna 2019 pikavippejä sääteli korkokatto, joka oli asetettu pysyväksi muutokseksi. Tuolloin vuosikoron korkokatoksi asetettiin 20%

Kesällä 2020 tilanne taas muuttui, kun niille asetettiin väliaikainen edellistäkin tiukempi korkokatto koronaepidemiasta johtuen. Tämän uudistuksen jälkeen vuosikorko sai olla suurimmillaan 10%

Laki astui voimaan vuoden 2020 heinäkuussa. Alun alkaen korkokaton oli tarkoitus olla lainojen ottajien turvana vuoden 2020 loppuun saakka, mutta hallitus päätti jatkaa samaa linjausta vielä vuoden 2021 syyskuuhun saakka.

Tämän jälkeen korkokatto poistui. Tämä johti siihen, että kaikki lainat nostivat korkojaan. Osa nostikin niitä roimasti jopa maksimiiin, eli kahteenkymmeneen prosenttiin. Lainanottajat yllättyivät – vaikka mahdollisuus korkojen nousemiseen lukikin lainasopimuksissa.

Miten korkokaton poistuminen vaikutti tavan tallaajaan?

Minun mielestäni korkokaton asettaminen oli typeryyden huippu. Ensinnäkään katto ei vaikuta luottokorttejen lainoihin tai osamaksuihin. Myöskään nostetut lainat eivät ole korkokaton piirissä, jos niiden ehdoissa lukee, että 2021 alun jälkeen se voi olla korkeampi. 

Se ei vaikuta alentavasti jo olemassa olevien luottolainojen korkoihin ja kaiken huipuksi se ei ole säätelemässä todellista vuosikorkoa, ainoastaan nimellistä.

Tämä vaikutti tavan tallaajaan melko merkittävästi, minkä vuoksi mielestäni pikavippien lakimuutoksissa pitäisi keskittyä miettimään myös muita ratkaisuja, kuin pelkästään korkokattojen lisäämiseen. Markkinointilakeja tulisi pohtia.

Lainanmyöntäjien riskit kasvavat kattojen madaltuessa

Pakollisen korkokaton ollessa lainoissa, lainojen myöntämisperusteet kiristyivät entisestään, jos tulot eivät olleet todella vakaat ja ruhtinaaliset. Esimerkiksi omassa taloudessani on kaksi yrittäjää ja me kuulumme jo muutenkin pankkien mielestä riskiryhmään, vaikka tienaamme paljon enemmän, kuin esimerkiksi kaupan kassatyöntekijä.

Korkokaton myötä korkojen tuotot pienenivät, joten luotonmyöntäjät eivät voineet ottaa sitäkään enempää riskejä. Sen vuoksi pieni pikavippi saattoi olla ainut, mitä pienillä tuloilla eläjälle myönnettiin – jos sitäkään.

2021 syyskuuta pelättiin – turhaan

Minä arvostan kaikenlaista työtä ja jokaisen panos tässä yhteiskunnassa on mielestäni merkittävä. Tervehdin niin kaupan työntekijää, kuin hotellin siivoojaa tai pankinjohtajaa samalla iloisuudella ja arvostuksella, kuin minkä tahansa ammattikunnan edustajaa.

Siksi mielestäni on vääryyttä, että korkokatto evää lainojen ottamisen mahdollisuuden laajalta määrältä ihmisiä, jotka tarvitsisivat rahoitusta esimerkiksi omaan asuntoon tai autoon.

Korkokatto poistui vuoden 2021 syyskuussa ja tämän jälkeen kulutusluottojen sekä pikavippien kohdalla tilastoihin tuli selvä piikki ylöspäin. Lainoja otettiin paljon. Vaikka jollekulle tämä saattaa kuulostaa katastrofilta, ei se sitä monestikaan ole.

Vipit ei rahaongelmaiselle

Vaikka pikavipit ja kulutusluotot ovat kätevä apu hetkelliseen rahantarpeeseen, eivät ne ole todellakaan rahaongelmaisen ratkaisu. Vähän niinkuin “ Viina on viisasten juoma” sanonta kuuluu – ovat myös vipit sellaiselle, jolla ei ole taloudellisia vaikeuksia.

Itse olen huomauttanut eräälle läheiselleni vuosien varrella hänen rahankäytöstään, vaikka raha-asiat muuten ovat aika vaiettu tabu Suomessa. Jos huomaat varoitusmerkkejä läheisessäsi tai itsessäsi niin mieti, kannattaako luottojen ottaminen omalla kohdallasi. 

Varoitusmerkkejä ovat esimerkiksi:

  • Lainan maksaminen lainalla, jos lainan ottajalla onn maksuvaikeuksia. Yhdistelmälainat ovat asia erikseen
  • Ongelmien ratkominen jatkuvasti  lainarahan avulla.  Eri asia on hetkellisesti ottaa luottokortilta rahaa esimerkiksi ruokakauppaan ja maksaa se palkkapäivänä takaisin.
  • Vältä muiden lainojen takaamista: mieti kolme kertaa, mihin nimen kirjoitat.

En kaipaa liian tiukkia korkokattoja

Tämän kokonaisuuden valossa minä en itse henkilökohtaisesti kannata 20% suurempia korkokattoja laisinkaan. Toki muut saavat olla eri mieltä kanssani, voin keskustella aiheesta.

Olen kuitenkin keskustellut monen raha-alalla ja myös laina-alalla olevan henkilön kanssa ja nyt kaikki kuumeisesti odotamme, mitä tuleman pitää korkojen kanssa.

Tällä hetkellä maailma on epävakaa, mutta meidän täytyy silti yrittää pitää Suomen talous pystyssä ja tukea paikallisia yrittäjiä kaiken keinoin. Taloja täytyy ostaa ja äkillisiä menoeriä tulee väkisinkin elämän varrelle. Toivon, että lainojen ottaminen olisi mahdollista kaikille, joilla on takaisinmaksukykyä.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu