Tavoitteena velattomuus

Velkaa voi kertyä omalle kontolle monista syistä. Esimerkiksi luottokortit, lainat ja osamaksut voivat kerryttää velkavuoren määrää ihan huomaamatta. Vaikka tavoitteena on aina pärjätä ilman velan ottamista, silloin tällöin suuremmat ostokset ja investoinnit voivat vaatia ostamista velaksi tai lainan ottamista kulujen kattamiseksi. 

Kun velkaa maksetaan pois pitkään, itse kutakin alkaa saattaa mietityttämään se, onko velattomaksi mahdollista päästä. Korkeat korot ja suuret kuukausikustannukset saattavat venyttää maksuaikataulun jopa vuosien mittaiseksi. 

Tunnista velkasi ja tutki niitä realistisesti

Kun tavoitteena on maksaa velat pois mahdollisimman nopeasti, ensimmäinen askel on tutkia omia velkoja realistisesti ja loogisesti. Niiden listaaminen paperille huolellisesti auttaa realisoimaan velkamäärän ja katsomaan tarkemmin, kuinka paljon omaa velkaa lyhennetään kokonaisuudessaan kuukausittain. 

Listaamalla ylös sekä jäljellä olevan pääoman, korot että kulut saat kuvan siitä, kuinka paljon velkaa on kokonaisuudessaan jäljellä. Tässä kohtaa on tietysti hyvä muistaa, että korot kerääntyvät aina sitä mukaa, mitä kauemmin laina- tai velkapääoma on avoinna. 

Kun sinulla on hyvä kuva siitä, kuinka paljon velkaa on kokonaisuudessaan kertynyt, sitä voidaan lähteä purkamaan muutamalla eri tavalla.

Hankkiudu veloista eroon

Nykyajan lainakulttuurin takia lainaa on helppo hakea netistä ilmaiseksi. Kaiken lisäksi lainoille ei tarvita vakuuksia ja ne on mahdollista saada omalle tilille jo samana päivänä tai parin päivän sisällä. Lainojen ottamisen helppouden takia monille on kertynyt vuosien varrella useita lainoja ja luottokortteja, joiden takia velkaa voi olla tuhansien tai jopa kymmenien tuhansien eurojen arvosta. 

Velkavuorta on usein vaikea lähteä pienentämään juuri siksi, että lainoja on useita: jokaisessa lainassa nimittäin juoksevat kulut ja korot joka kuukausi. Kun haluat aloittaa velkavuoren purkamisen, kannattaakin ensimmäisenä harkita yhdistelylainaa. Se on vakuudeton laina, jolla voit maksaa pois useat lainasi ja lyhentää vastaisuudessa vain yhtä lainaa, yksiä korkoja ja yksiä kuluja. 

Jo pelkästään lainojen määrän vähentäminen voi auttaa velkavuoren alentamisessa nopeasti ja tehokkaasti.

Uusi maksuaikataulu on mahdollista sopia

Kuukausittaiset lainanlyhennykset ja osamaksut voivat joskus olla suuri könttäsumma, joka syö lavean siivun omasta kuukausibudjetista. Maksuaikataulut on kuitenkin yleensä mahdollista sopia uusiksi. Pidentämällä maksuaikataulua saat alemmat kuukausittaiset lyhennykset ja omaan talouteen jää hieman hengitysvaraa. 

Toisaalta, jos sinulla on varaa lyhentää lainoja nopeammin, se kannattaa aina: lainat saa aina maksaa takaisin nopeammin kuin mitä sopimuksessa määritellään.

Harkitse lumipalloefektiä

Monet asiantuntijat suosittelevat lumipalloefektiä useiden lainojen poismaksamiseen. Tässä tapauksessa lainat listataan järjestyksessä pienimmästä suurimpaan. Jokaista lainaa lyhennetään niiden minimi kuukausimaksun verran, jonka lisäksi pienintä lainaa lyhennetään vielä ylimääräisen maksun verran, oli se sitten ylimääräinen parinkymmenen euron summa tai satasen verran. 

Kun pienin laina on maksettu pois, siihen kulutettu kuukausilyhennys käytetään toiseksi pienimmän lainan kuukausimaksuun ylimääräisenä lyhennyseränä. Kun toiseksi pienin laina on maksettu pois, ensimmäiseen ja toiseen lainaan käytetty lyhennys käytetään kolmannen lainan lyhentämiseen ja niin edelleen.

Velka on vastuu: harkitse lainoja ja osamaksuja kahteen kertaan

Velan ottaminen on aina vastuu. Vaikka esimerkiksi lomamatkan tai huonekalujen maksaminen osamaksulla tuntuu houkuttelevalta, laskut voivat seurata perässä vuosikausia. Lainan saaminen puolestaan on helpompaa kuin koskaan ja jopa kymmeniä tuhansia euroja voi saada tilille vain päivässä tai parissa. Lainojen poismaksaminen on kuitenkin usein pitkä prosessi, sillä niitä maksetaan pois monia vuosia. 

Ennen lainan ottamista on tärkeää miettiä, onko kulu mahdollista kattaa esimerkiksi säästämällä tai siirtämällä sitä myöhempään ajankohtaan.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu