Samaan aikaan Hongkongissa

Kävin tänään Twitterissä mielenkiintoisen ”viestinvaihdon”, liittyen Hongkongin vuoden 2019 mielenosoituksiin. Keskustelun toisena puolena oli selkeästi Kiina-mielinen, hallintoa kannattava henkilö, joka teki aiheesta pitkän twiitti-ketjun. Ketjussa kirjoittaja mm. väitti, että hänen sisarenpojalleen oli maksettu mielenosoituksiin osallistumisesta, mikä herätti useiden henkilöiden huomion.

Ketjussaan henkilö siis väittää, että hänen sisarenpoikansa olisi ottanut osaa mielenosoituksiin maksua vastaan, ja että mielenosoittajille olisi maksettu 50-10 000 Yhdysvaltain dollaria, väkivallan tasosta riippuen. Oletetaan hetki, että väite pitää paikkansa, ja tehdäänpä pieni laskutoimitus: suurin yksittäinen mielenosoitus järjestettiin kesällä 2019, johon järjestäjien mukaan otti osaa jopa 2 miljoonaa ihmistä. Näiden lukujen perusteella, tämä mystinen maksajataho olisi siis käyttänyt 100 000 000-20 000 000 000 Yhdysvaltain dollaria rekrytoidakseen mielenosoittajia. Ja tässä on kyse vain yhdestä mielenosoituksesta. Vuoden 2019 aikana Hongkongissa nähtiin useita mielenosoituksia, joihin otti osaa satoja tuhansia ihmisiä. Pienempiä mielenosoituksia, joiden koko vaihtelu yksittäisistä ihmisistä joihinkin satoihin, järjestettiin lähes päivittäin. Näiden lukujen valossa, pelkästään Hongkongissa olisi siis käytetty jopa satoja miljardeja dollareita ihmisten kadulle saamiseksi.

Ja tässä on kyse vain yhdestä kaupungista. Vastaavien syytteiden kohteeksi ovat päätyneet mm. Ukrainan Euromaidan-mielenosoittajat, Valko-Venäjän oppositio, sekä Myanmarin sotilasjuntan vastustajat. Jos pelkästään Hongkongissa mielenosoittajiin on väitetysti käytetty satoja miljardeja dollareita mielenosoittajien saamiseksi kaduille, niin kuinka paljon rahaa maailmassa on käytetty yhteensä vastaaviin tarkoituksiin?

Kysykääpä itseltänne, kumpi on uskottavampaa: se, että joku mystinen taho kontrolloi lähestulkoon kaikkia hallituksen vastaisia mielenosoituksia ympäri maailmaa suunnattomilla rahasummilla, vai että ihmiset aidosti vastustavat hallituksiensa toimintaa?

Ja jos jotain sattumoisin kiinnostaa, päättyi Hongkongin tilannetta koskeva viestinvaihto blokkiin. Sama kohtalo oli useammalla Twitter-tuttavallani.

+3
Eero Kivistö
Vihreät Kotka

Ihmisoikeusaktivisti, ja vihreä paikallistoimija Kotkasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu