72 vuotta hirmuhallintoa

1.10.1949, Mao Zedong julisti Kiinan kansantasavallan perustetuksi. 72 vuotta myöhemmin, maata johdetaan edelleen Kommunistisen puolueen ankaran yksipuoluevallan alla.

Kiinassa 1.10 on tietenkin kansallinen juhlapäivä, ja syytäkin on. Viimeisen 72 vuoden aikana Kiinasta on muodostunut yksi maailman johtavista valtioista. Se miten tuo asema on saavutettu, onkin sitten eri asia: vuosikymmeniä toisinajattelijoiden vainoa ja kymmeniä miljoonia kuolleita. Kiinan kommunistisen puolueen hirmuteot ovat kammottavuudeltaan ja mittakaavaltaan verrattavissa Hitlerin ja Stalinin tekoihin. Ja sama meno jatkuu edelleen.

Tännekin blogiin olen kirjoittanut useita kertoja Hongkongin tapahtumista, mutta Hongkong on vain yksi esimerkki. Hongkong, uiguurien kansanmurha ja Taiwanin jatkuva sotilaallinen uhkailu ovat saaneet eniten huomiota mediassa, mutta tämäkin on vasta alkua: käytännössä jokainen Kiinan alueella asuvista vähemmistökansoista on jonkinasteisen vainon kohteena. Tästä huolimatta, Kiinaa ei kohdella kuten muita hirmuhallintoja. Niin kauan kuin raha liikkuu, olemme valmiita katsomaan Kiinan rikoksia läpi sormien.

Näitä rikoksia ei kuitenkaan saa unohtaa. Hirmuhallinnon juhlistamisen sijaan, olkoon 1.10 muistopäivä tuon hallinnon uhreille.

 

+3
Eero Kivistö
Vihreät Kotka

Ihmisoikeusaktivisti, ja vihreä paikallistoimija Kotkasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu