Afganistanin katastrofi

Edit. Selvennetään nyt vielä, että kirjoituksessa viittaan nimenomaan Yhdysvaltojen väliintuloon, joka alkoi vuonna 2001.

Noh, nyt se sitten tapahtui. Äärijärjestö Taliban on kirjoitushetkellä piirittämässä Afganistanin pääkaupunki Kabulia, ja viimeisimpien tietojen mukaan Taliban ja Afganistanin hallinto ovat neuvottelemassa vallanvaihdosta.

Koko tilanne tuntuu jotenkin absurdilta. Afganistanin sota alkoi vuonna 2001: olin tuolloin neljä-vuotias. Tuo sota on siis jatkunut suurimman osan elämästäni. Ja kun Yhdysvallat lopulta päättävät vetäytyä maasta, Taliban valtaa maan takaisin parissa viikossa. Pakko kysyä, mitä tuolla saavutettiin?

Afganistanin tilanne on täydellinen esimerkki Yhdysvaltojen ulkopoliittisista epäonnistumisista. Järjestönä Taliban on käytännössä Yhdysvaltojen luomus: kylmän sodan kommunismin pelko ajoi Yhdysvallat tukemaan paikallisia jihadisteja Neuvostoliiton tukemaa hallintoa vastaan. Mutta kun tuo yhteinen vihollinen oli poissa, aseet kääntyivät Yhdysvaltoja vastaan. Ja jälleen kovimman hinnan maksavat tavalliset afgaanit.

20-vuotta sotaa, jonka lopputuloksena asiat palaavat sotaa edeltävään aikaan. Kymmeniä tuhansia kuolleita, joiden hengillä ei lopulta ollut väliä. Sota todellakin on rikos ihmisyyttä vastaan.

+2
Eero Kivistö
Vihreät Kotka

Ihmisoikeusaktivisti, ja vihreä paikallistoimija Kotkasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu