Ainoa ratkaisu Turkin vaatimuksiin: toimitaan täysin päinvastoin

Suomen ja Ruotsin haettua Naton jäseniksi, Turkki on estänyt jäsenprosessin etenemisen esittämällä vaatimuksia, joihin länsimaiset oikeusvaltiot eivät yksinkertaisesti voi suostua. Vaatimuksia tuntuu myös tulevan jatkuvasti lisää: väitettyjen terroristien luovuttamisesta ja asevientikiellon purkamisesta on päästy Ruotsin puolustusministerin erottamiseen ja viimeisimpänä ”valtionmedioiden” sisältöön puuttumiseen.

Perustana suurimmalle osalle Turkin vaatimuksista on Kurdistanin työväenpuolue, eli PKK, joka ajaa kurdeille autonomiaa. Turkki pitää PKK:ta terroristijärjestönä, ja myös EU on luokitellut sen terroristijärjestöksi vuodesta 2002 lähtien. Luokittelu on kuitenkin kyseenalainen: jo vuonna 2008 EU:n tuomioistuin linjasi, että luokitus oli tehty puutteellisin perustein. 2018 EU:n tuomioistuin linjasi, että terrori-luokitukselle ei ollut perusteita vuosina 2014-2017, ja 2020 Belgian korkein oikeus niin ikään linjasi terrori-statusta vastaan.

PKK:n terrorismiluokitusta on siis syytä pitää ainakin osin poliittisena, mutta valitettavasti kyseessä on poliittinen päätös, josta Turkki on ottanut kaiken hyödyn irti. Maan sisällä Turkki on käyttänyt PKK:n statusta perusteena kurdipoliitikkojen vangitsemiselle, sekä useiden kurdien asiaa ajavien puolueiden ja järjestöjen kieltämiseen. Ei liene yllättävää, että Turkki on saanut kurdien kohtelusta useita langettavia tuomioita Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta.

Tämä ei kuitenkaan riitä: Turkki pitää Syyrian kurdien PYD- ja YPG-järjestöjä PKK:n liitännäisinä, ja on täten perustellut sotatoimiaan Syyriassa terrorismin vastaisena operaationa. Syyrian sotatoimien takia, Suomi ja Ruotsi asettivat Turkin asevientikieltoon, jota Turkki nyt vaatii purettavaksi. Kirjoittaessani tätä, Turkki on suunnittelemassa jälleen sotilasoperaatiota Syyriassa: asevientikieltoon johtanut käytös siis jatkuu.

Sinänsä Turkin vaatimukset antavat kyllä loistavat toimintaohjeet: tehdään vain täysin päinvastoin. Tiukennetaan asevientikieltoa, laitetaan luovutussuhteet Turkkiin kokonaan jäihin ja poistetaan PKK terrorijärjestöjen listalta, samalla vieden Turkilta sen tärkeimmän propaganda-aseen, jolla se Suomea ja Ruotsia mätkii. Yksinkertaisesti, Turkki on koulukiusaaja, jonka toimintaa on katsottu liian pitkään läpi sormien. Nyt on aika laittaa hanttiin.

+6
Eero Kivistö
Vihreät Kotka

Ihmisoikeusaktivisti, ja vihreä paikallistoimija Kotkasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu