Älkää astuko Kiinan ansaan

Marraskuun alussa kiinalainen tennispelaaja Peng Shuai syytti Kiinan entistä varapääministeriä Zhang Gaolia raiskauksesta. Pian julkaisun jälkeen Peng katosi julkisuudesta, jonka seurauksena syntyi maailmanlaajuinen kohu. Tennismaailmassa huolensa Pengin tilanteesta ovat esittäneet mm. lajin kattojärjestöt WTA ja ATP, sekä useat huippupelaajat kuten Naomi Osaka, Serena Williams ja Andy Murray. Tenniksen ulkopuolelta Pengin puolesta on vedonnut mm. jalkapalloilija Gerard Pique sekä koripalloilija Enes Kanter. Muutaman viime päivän aikana, Pengistä onkin julkaistu useita kuvia ja videoita, ja hän jopa tapasi Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) edustajia videopuhelun välityksellä, jonka aikana vakuutti olevansa turvassa. Kaikki on siis hyvin, eikö? Ei todellakaan.

Kun sanon että Peng Shuai katosi julkisuudesta, todellakin tarkoitan sitä. Peng julkaisi syytöksensä Twitteriä vastaavassa Weibo-palvelussa, ja alle puoli tuntia julkaisun jälkeen Kiinan sensuurikoneisto iski täydellä voimallaan: itse julkaisu poistettiin, jonka lisäksi hänen tilinsä poistettiin hakutuloksista. Joidenkin raporttien mukaan, jopa sana ”tennis” olisi ollut hetkellisesti pannassa. Ja tuo sensuuri jatkuu edelleen, ja tietojen mukaan Pengin puolesta vedonneet toimijat kuten Naomi Osaka olisivat päätyneet sen kohteeksi. Myös länsimaisten tv-kanavien, kuten CNN:n raportointi on joutunut Kiinassa sensuurin kohteeksi.

Toisin sanoen, vaikka Peng Shuain tilanteesta on levinnyt tietoa, jonka perusteella hän olisi turvassa, tuo tieto on suunnattu ulkomaailmalle: Kiinan sisällä Pengin nimi on edelleen pannassa. KOK:n videopuhelua lukuun ottamatta (palataan tähän myöhemmin), kaikki raportointi Pengin tilanteesta on lähtöisin Kiinan valtionmedioilta, ja nimenomaan englanninkielisiltä toimijoilta.

Tietääkseni ensimmäinen näistä oli CGTN joka julkaisi Twitter-tilillään kuvakaappauksen viestistä, jonka Peng Shuai oli väitetysti lähettänyt WTA:n toimitusjohtaja Steve Simonille. Viestissä ”Peng Shuai” kertoo olevansa kunnossa, sekä vetävänsä takaisin Zhang Gaolia vastaan esittämänsä syytökset. Peng Shuain nimi on lainauksissa, koska viesti oli tökerösti väärennetty, joten ei ihme, että Steve Simon ilmaisi epäilyksensä viestin aitoutta kohtaan.

Itse asiassa, valtionmedian ulkopuolella ainoa viestin todesta ottanut taho vaikuttaa olleen KOK. Samana päivänä kun CGTN julkaisu kuvakaappauksen ”Peng Shuain” viestistä, KOK julkaisi tiedotteen, jossa kertoivat olevansa helpottuneita saamistaan tiedoista. KOK on siis käytännössä asettunut tilanteessa Kiinan tueksi, kun taas WTA ja Steve Simon ovat vaatineet lisäselvityksiä Pengin tilanteesta ja uhanneet jopa vetäytyä Kiinasta, ellei näin tapahdu.

Ylipäätään, KOK on ollut hiljaa Kiinan tilanteesta: esimerkiksi lokakuussa KOK:n varapuheenjohtaja John Coates kieltäytyi ottamasta kantaa uiguurien kohteluun. Nyt KOK on jatkamassa samaa linjaa Peng Shuin suhteen. Samaan aikaan KOK kuitenkin väittää ajavansa parempaa maailmaa. Valitettavasti järjestön toiminnassa tuo tavoite ei näy.

Vastineena KOK:n haluttomuudelle Kiinan haastamisessa, laitoin pystyyn vetoomuksen, jossa Suomea vaaditaan boikotoimaan Pekingin olympialaisia. Kai sitä jonkun pitää laitta tälle pelleilylle hanttiin.

+3
Eero Kivistö
Vihreät Kotka
Ehdolla aluevaaleissa

Ihmisoikeusaktivisti, ja vihreä paikallistoimija Kotkasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu