Asevelvollisuuskomitea alitti matalat odotukset

Asevelvollisuuden uudistamista pohtinut komitea on päättänyt työnsä. Odotukseni komitean toiminnasta eivät olleet korkealla, nyt näyttää siltä, että olin oikeassa.

Luultavasti merkittävin komitean esittämä muutos on kutsuntojen laajentaminen koskemaan koko ikäluokkaa. Tämän on sanottu lisäävän yhdenvertaisuutta, mutta ottaen huomioon, että asevelvollisuus koskee jatkossakin vain miehiä, tuntuu ehdotus lähinnä kilven kiillotukselta. Aikaisemmin tätä samaa ratkaisua on perusteltu syrjäytymisen ehkäisyllä. Ottaen huomioon, että kutsunnoista huolimatta miesten syrjäytyminen on yleisempää, on kutsuntojen teho ehkäisykeinona kyseenalainen. Lisäksi Puolustusvoimien kanta ajatukseen on ollut nihkeä.

Toinen esitetty muutos koskee siviilipalvelusta, ja sen liittämistä ”kokonaisturvallisuuteen”. Ehdotuksen merkittävin ongelma liittyy sivarin luonteeseen: sivarin on tarkoitus toimia vaihtoehtona niille, jotka eivät vakaumuksellisista syistä johtuen pysty suorittamaan asepalvelusta. Jotta tämä toteutuisi, on palveluksen sisällön ja hallinnon oltava erillään sotilaallisesta maanpuolustuksesta. Ehdotettu muutos on mahdollinen uhka tämän periaatteen toteutumiselle. Jos ehdotus toteutuu, on hyvin todennäköistä, että jatkossa yhä suurempi osa  aseistakieltäytyjistä valitsee totaalikieltäytymisen sivarin sijasta. Totaalikieltäytyjien vankeusrangaistukset taas ovat yksi asia, josta Suomi on saanut jatkuvaa kritiikkiä ihmisoikeusjärjestöiltä.

Tiivistettynä, komitean ehdotukset tuntuvat lähinnä yrityksiltä siirtää huomiota pois asevelvollisuuden todellisista ihmisoikeus- ja yhdenvertaisuus-ongelmista.  Yhdenvertaisuus kyllä paranisi pintapuolisesti, kun taas sivariin kaavaillut muutokset pahimmillaan jopa pahentaisivat ihmisoikeusongelmia entisestään.

Noh, katsotaan mihin tämä johtaa. Komitean lopullinen raportti julkaistaan vasta myöhemmin, mutta odotukset sen suhteen ovat yhä matalammalla.

 

+3
Eero Kivistö
Vihreät Kotka
Ehdolla aluevaaleissa

Ihmisoikeusaktivisti, ja vihreä paikallistoimija Kotkasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu