Boikottivaatimuksilla on vaikutusta

Aloitin vastikään vetoomuksen, jossa vaaditaan Suomea boikotoimaan tulevia Pekingin talviolympialaisia vastalauseena Kiinan ihmisoikeustilanteelle. Vastaavia vetoomuksia on käynnissä ainakin Yhdysvaltoja ja Britanniaa kohtaan, ja näillä boikottivaatimuksilla on ollut vaikutusta: vastikään Kiinan valtionmedioihin kuuluva CGTN nimittäin julkaisi kirjoituksen, jonka mukaan mahdollinen boikotti olisi itsessään ihmisoikeusloukkaus.

Mietitäänpä tätä hetki: olympiaboikottia on perusteltu pääosin Kiinan ihmisoikeustilanteella. Esimerkiksi tuossa omassa vetoomuksessani (sekä aikaisemmissa kirjoituksissani) tuon esille mm. Kiinan toiminnan Hongkongissa, sekä uiguurien kohtelun. Ottaen huomioon Kiinan toiminnan laajuuden, on kisojen boikotointi varsin lievä protestoinnin keino, joten mihin hemmettiin CGTN väitteensä perustaa?

Tiivistettynä, CGTN:n logiikan mukaan, urheilijat ovat nähneet paljon vaivaa päästäkseen olympialaisiin, jolloin osallistumismahdollisuuden epääminen esimerkiksi boikotin keinoin, olisi loukkaus heidän oikeuksiaan kohtaan. Niin, sinänsä kyllä ymmärrän tuon pointin, mutta ottaen huomioon Kiinan oman toiminnan, ei sen valtionmedioilla ole mitään varaa puhua ihmisoikeusloukkauksista. Tosin virallisestihan Kiinassa ei mitään ihmisoikeusloukkauksia ole, joten eipä tällainen retoriikka sinänsä yllätä.

Mutta mikä on CGTN? Lyhenne tulee sanoista China Global Television Network, ja kyseessä on Kiinan valtiontelevisioyhtiö CCTV.n tytäryhtiö. Emoyhtiönsä tavoin, sen omistajana on Kiinan kommunistisen puolueen propaganda-osasto. Kyseessä on siis kommunistisen puolueen omistama ”mediatalo”, jonka tehtävänä on levittää Kiinan propagandaa maailmalle.

Kiina-keskustelua seuratessa törmää usein väitteeseen, jonka mukaan Kiinan kritisoiminen on turhaa, koska Kiinaa ei yksinkertaisesti kiinnosta muiden mielipiteet. Noh, tässä on jälleen todiste väitteen virheellisyydestä. Boikottivaatimusten meneminen näin pahasti ihon alle on selvä esimerkki siitä, kuinka huolissaan Kiina on omasta imagostaan. Joten laitetaanpa vähän lisää painetta.

+1
Eero Kivistö
Vihreät Kotka
Ehdolla aluevaaleissa

Ihmisoikeusaktivisti, ja vihreä paikallistoimija Kotkasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu