Hongkong: absurdiuden huipentuma?

AIkaisemmin tänään Hongkongissa pidätettiin viisi henkilöä epäiltynä ”kansankiihotuksesta”. Pidätetyt olivat puheterapeuttien liiton jäseniä, ja pidätyksen syynä oli liiton julkaisemat kolme lastenkirjaa, joissa käsiteltiin kaupungin demokratia-liikettä. Suomessa tapauksesta on uutisoinut Helsingin sanomat, mutta artikkeli ei anna tilanteesta tarpeeksi tarkkaa kuvaa. Tämä tapaus on nimittäin täydellinen esimerkki siitä, kuinka absurdiksi tilanne kaupungissa on muuttunut.

Artikkelissa kerrotaan, että pidätykset suoritti poliisin turvallisuuslakiyksikkö, joka perustettiin kesällä 2020, kun Kiinan läpiviemä turvallisuuslaki astui voimaan Hongkongissa. Samaan aikaan artikkelissa kuitenkin mainitaan, kuinka ”kansankiihotus” rikosnimikkeenä perustuu siirtomaa-ajalta peräisin olevaan lakiin. Toisin sanoen, turvallisuuslain valvomiseen tarkoitettu virasto suorittaa pidätyksiä tapauksessa, jolla ei ole mitään tekemistä turvallisuuslain kanssa. Miksi näin?

Kaikessa yksinkertaisuudessaa kyse on siitä, että ”kansankiihotuksesta” on käytännössä tehty turvallisuuslain liitännäisrikos.Tällaisesta toiminnasta on olemassa pari esimerkkiä: ensimmäinen näistä on People Power-puolueen varapuheenjohtaja Tam Tak-chi, joka pidätettiin epäiltynä kansankiihotuksesta syksyllä 2020, huudettuaan suosittuja protestilauseita puolueen kojulla. Hänet määrättiin vangittavaksi ilman takuita, ja tapausta käsittelemään nimettiin turvallisuuslaki-tuomari. Perusteena päätökselle oli, että tapaukseen liityi mahodllisesti kansallisen turvallisuuden piiriin kuuluvia elementtejä. Toinen vastaava tapaus oli radiojuontaja Edmund Wan Yiu-sing, joka määrättiin vangittaavaksi vastaavien syytteiden takia. Wanin tapauksessa syyttäjä vetosi mediamoguli Jimmy Lain tapaukseen, jonka Hongkongin korkein oikeus oli määrännyt vangittavaksi turvallisuuslaki-syytteiden takia vain päivää aikaisemmin.

Vielä muutama vuosi sitten, Hongkong toimi turvapaikkana kiinalaisille toisinajattelijoille. Kaupungista, jonka odotettiin toimivan alkulaukauksena Kiinan demokratisoitumiselle, on sen sijaan luisunut yhä lähemmäs dystopista poliisivaltiota.

+3
Eero Kivistö
Vihreät Kotka

Ihmisoikeusaktivisti, ja vihreä paikallistoimija Kotkasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu